ZO

04/28/2024

Weertype

Weertype

11° | 15°

60 %

Windrichting

4-5 bft
Een klein lagedrukgebied eist vandaag alle aandacht op de weerkaarten op. Het lag vanochtend aa [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

| 19°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied dat met kern blijft bivakkeren bij IJsland beheerst ons weer. Dit lagedrukgebied stuurt een westelijke stroming aan op de Atlantische Oceaan. Het stuurt randstoringen richting West-Europa die één voor één onze regio aandoen. De voorbije dagen trokken al zo’n storingen over ons heen, afgewisseld met trekruggen en dat scenario loopt verder door. Vandaag is het daarbij weer de beurt aan een randstoring. Eigenlijk zijn het verschillende frontenzones die op elkaar inlopen en later vandaag van west naar oost doorheen onze regio trekken. Dit gaat ook met vrij veel wind gepaard. Ook in het weekeind moeten we met een erg actieve storing rekening houden die dan ook voor vrij veel wind zou kunnen zorgen. Die storing trekt vooral in de nacht van zaterdag op zondag doorheen onze omgeving. Na het weekeind blijft het wisselvallig. Pas op langere termijn zou tegen eind volgende week een uitloper van het Azorenhoog weer voor stabiliteit zorgen. Net zoals de vorige dagen al de trend was, is deze stabilisatie in de pluim opnieuw wat naar achteren verschoven en blijft het wisselvallige weerbeeld zeker nog de hele volgende week voortduren. Merk ook de grote neerslaghoeveelheden op die in de pluim zitten en de grote eensgezindheid daarover bij de diverse aparte leden:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag stijgen de regenkansen weer. De dag begint nog droog, maar dat blijft niet zo. Nieuwe storingen maken hun opwachting en brengen ons in de loop van de ochtend alweer nieuwe perioden met regen en buien. Ook vanmiddag zijn er uitgebreide perioden met regen mogelijk. Ook de wind speelt flink mee en waait aan zee vrij krachtig tot krachtig. Bovenland is die matig tot vrij krachtig, telkens uit een zuidwestelijke hoek. Aan zee zijn uitschieters mogelijk tot om en bij de 50 km per uur. Het blijft aan de koelere kant met eerder normale temperaturen voor de tijd van het jaar, rond een 17-tal graden maximaal. Tijdens de regen kan dat af en toe wat minder zijn. Tegen de late middag komen er geleidelijk drogere perioden binnen vanaf de kust.

De nacht naar zaterdag wordt het dro(o)g(er) met bredere opklaringen. Het kan dan tegen de ochtend weer meer afkoelen richting een 10-tal graden.

Morgen:

Morgen is er dan tijdelijk weer een betere periode, maar lang lijkt dat niet te duren. Zowel de bewolking als de wind nemen vrij snel toe op nadering van een actieve storing die tegen het eind van de dag binnenloopt. Er komen in de namiddag al perioden met regen voor en die worden alleen maar intenser naarmate de dag vordert.

In de nacht naar zondag zijn er perioden met regen en er staat dan ook erg veel wind. Het kan dan echt wel overvloedig gaan regenen met hoeveelheden die tussen de 10 en 20 liter water per vierkante meter zitten. Ook de wind spant erg aan en komt aanvankelijk nog uit een zuidelijke, later zuidwestelijke richting. Er zijn in de nacht rukwinden mogelijk van 80 tot 90 km per uur, lokaal als het tegenzit mogelijk tot wel 100 km per uur!

Overmorgen:

Zondag wordt ook al een echte herfstdag. We zitten in de achterkamer van een depressie met veel wolken en perioden van regen en/of buien. De maxima komen opnieuw rond een 17-tal graden uit. De wind neemt aanvankelijk flink in kracht af, maar later het opnieuw hard waaien. Een echte herfstdag dus.

In de nacht naar maandag wordt het wat kalmer.

Later:

Maandag is een wat betere dag. We krijgen dan een mix van wolken en (brede) opklaringen met kans op nog enkele verspreide buien. De maxima zitten daarbij rond een 17-tal graden.

Samenvatting:

Vandaag start droog, maar dat blijft niet zo. Geleidelijk schuiven er perioden met regen in en vanmiddag kan het zelfs flink doorregenen. Er staat ook redelijk wat wind, zeker aan zee met pieken tot rond 50 km per uur. Landinwaarts wat minder. We halen maxima tussen 15 en 17 graden.

Geert, vrijdag 01 oktober, 06.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze week in de minuut natuur gewoon even kijken naar schaapjes: