DI

05/14/2024

Weertype

Weertype

14° | 20°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten twee sturende systemen. Enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen [...]
Lees verder

WO

15 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het ook wisselvallig en onstabiel met kans op buien en/of perioden met regen, maar ze [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag ligt dat front nog steeds in onze buurt en kan het opnieuw voor perioden met regen ga [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2 bft
Vrijdag is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebi [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Nog steeds zien we op de weerkaarten een actief lagedrukgebied liggen in het zeegebied tussen IJsland en Schotland. Het blijft daar nog wel even rondjes toeren en stuurt daarbij randstoringen over West-Europa. Dit weekend moeten we onze ogen gericht houden op een zeer actieve randstoring die ons weer het hele weekend zal beïnvloeden. De fronten van dit kleine laag trekken in de nacht van zaterdag op zondag met veel regen en wind doorheen onze omgeving. Daarachter krijgen we dan op maandag tijdelijk wat beterschap door een kleine mobiele wig van hoge luchtdruk, maar tegen dinsdag maakt alweer een volgende randstoring haar opwachting om door onze regio te trekken. Daarachter ziet een uitloper van het Azorenhoog de kans om tot onze omgeving door te stoten. Deze uitloper zou dan tegen het eind van de week verbinding zoeken met een Russisch hoog wat tegen het eind van volgende week waarschijnlijk zal leiden tot een blokkade van hogedruk in onze buurt met een aflandige wind. Dit is een grote verandering ten opzichte van gisteren in de pluim. Gisteren waren daar al voorzichtige tekenen van te zien, maar vandaag wordt dat door zowat alle modellen bevestigd. Het ziet er dus sterk naar uit dat we na een zeer nat, wisselvallig en onstuimig weekend, later volgende week overschakelen naar de complete tegenpool hiervan: rustig en vrij zonnig najaarsweer met een frisse toets. Je ziet die evolutie zoals hierboven geschetst dan ook duidelijk in de pluim van vandaag terug:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is er tijdelijk in de ochtend nog een betere periode, maar lang lijkt dat niet te duren. Er zijn sowieso weinig of geen opklaringen, maar zowel de bewolking als de wind nemen vrij snel toe op nadering van een actieve storing die tegen het eind van de dag binnenloopt. Er komen in de namiddag al perioden met regen voor en die worden alleen maar intenser naarmate de dag vordert. De eerste regen valt waarschijnlijk al rond een uur of twee aan zee en breidt zich vanmiddag dan geleidelijk verder uit over de hele regio. Tegen de late middag is het overal aan het regenen en die regen kan behoorlijk intens worden. Ook de zuidelijke wind spant tegen die tijd fors aan. De temperaturen komen daarbij niet veel verder dan rond een 16 tot 17 graden als hoogste waarden.

In de avond en nacht zijn er erg intense perioden met regen en er staat dan ook erg veel wind. Het kan dan echt wel overvloedig gaan regenen met hoeveelheden die tussen de 10 en 20 liter water per vierkante meter zitten. Lokaal kan dat nog wat meer worden. In totaal wordt er over de hele periode vanaf vanmiddag tot morgenavond plaatselijk 30 tot 40 liter water per vierkante meter verwacht. Ook de wind spant erg aan en komt aanvankelijk nog uit een zuidelijke, later zuidwestelijke richting. Er zijn in de nacht rukwinden mogelijk van 80 tot 90 km per uur, lokaal als het tegenzit mogelijk tot wel 100 km per uur! Tegen de ochtend neemt de wind wel weer snel af. De meeste wind zit voor middernacht en tot rond een 2-3 uur vannacht. De minima zitten daarbij rond 12 tot 13 graden waarmee het erg zacht blijft.

Morgen:

Morgen wordt ook al een echte herfstdag. We zitten in de achterkamer van een depressie met veel wolken en perioden van regen en/of buien. In de ochtend hebben we nog last van een slepend koufront wat eerst nog voor perioden met regen of buien kan zorgen. De wind is daarbij dan wel tijdelijk weer fors afgenomen. In de namiddag trekt die weer aan en stijgt de kans op buien. Aan zee eventueel met een donderklap. De maxima komen opnieuw rond een 17-tal graden uit.

In de nacht naar maandag wordt het wat kalmer. Er zijn wel nog enkele buien mogelijk, maar de droge perioden gaan overheersen en de wind verminder verder in kracht.

Overmorgen:

Maandag is een wat betere dag. We krijgen dan een mix van wolken en (brede) opklaringen met kans op nog enkele verspreide buien. De maxima zitten daarbij rond een 17-tal graden.

Later:

Dinsdag trekt een volgende regenzone door onze regio met opnieuw kans op perioden van regen en duidelijk weer meer wind. De temperaturen veranderen niet veel en blijven rond 17 graden zitten.

Samenvatting:

De bewolking en wind nemen vandaag overdag snel toe. Kort na de middag zet dan de eerste regen in vanaf de kust en die breidt zich snel over de hele regio uit. Tegen de late middag is het overal nat en kan het intens regenen. Maxima rond 16-17 graden. Vanavond en vannacht is de regen overvloedig en kunnen felle rukwinden voorkomen van 80 tot 90, lokaal tot 100 km per uur.

Geert, zaterdag 02 oktober, 10.15 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze week in de minuut natuur gewoon even kijken naar schaapjes: