VR

03/29/2024

Weertype

Weertype

| 14°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied dat nog steeds nabij Ierland ligt, beheerst ons weer (het kreeg trouwens int [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

90 %

Windrichting

2 bft
Morgen lijkt er vrij veel regen te kunnen gaan vallen. Een regenzone schuift vanuit Frankrijk i [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

MA

1 apr

Weertype

Weertype

| 12°

90 %

Windrichting

3 bft
Maandag wordt waarschijnlijk ook een echte off-dag met een regenzone die in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied dat met kern blijft bivakkeren bij IJsland beheerst ons weer. Dit lagedrukgebied stuurt een westelijke stroming aan op de Atlantische Oceaan. Het stuurt randstoringen richting West-Europa die één voor één onze regio aandoen. De voorbije dagen trokken al zo’n storingen over ons heen, afgewisseld met trekruggen en dat scenario loopt verder door. Vandaag zitten we daarbij weer onder de positieve invloed van een trekrug welke op zijn beurt weer gevolgd wordt door een nieuwe storing later op vrijdag. Ook in het weekeind moeten we met een erg actieve storing rekening houden die dan ook voor vrij veel wind zou kunnen zorgen. Na het weekeind blijft het nog even wisselvallig, maar op langere termijn zou tegen eind volgende week een uitloper van het Azorenhoog weer voor stabiliteit zorgen. Deze stabilisering is ten opzichte van gisteren in de pluim wel duidelijk een flink stuk naar achteren geschoven:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag lijkt weer een tijdelijk betere dag te worden met overwegend of volledig droge momenten. Er worden eigenlijk geen buien meer verwacht. De dag start daarbij wel frisjes met temperaturen die de voorbije nacht gedaald zijn naar een 7-8 graden. Deze temperaturen lopen in de ochtend al vrij snel op. De maxima blijven dan vanmiddag vervolgens wel pas op de plaats maken en raken niet veel hoger meer dan rond 17-18 graden als maximale temperatuur. Het waait minder hard, maar de wind en de bewolking nemen overdag wel geleidelijk weer toe. Tegen de late middag raakt het dan ook stilaan weer helemaal bewolkt.

Tegen de avond en nacht naar vrijdag is het zwaar bewolkt tot betrokken geworden met kans op wat verspreide regen. Het is dan wel weer zachter met minima rond een 11-12 graden. De zuidwestelijke wind blijft in de nacht matig waaien, aan zee zelfs vrij krachtig.

Morgen:

Morgen stijgen de regenkansen weer. Nieuwe storingen maken hun opwachting en brengen ons weer nieuwe perioden met regen en buien. Echt heel veel zal dat niet worden, maar het kan af en toe wel wat druilerig of regenachtig worden. Het blijft aan de koelere kant met eerder normale temperaturen voor de tijd van het jaar, rond een 17-18 graden.

De nacht naar zaterdag wordt het dro(o)g(er) met bredere opklaringen. Het kan dan tegen de ochtend weer meer afkoelen richting een 8 graden.

Overmorgen:

Zaterdag is er dan tijdelijk weer een betere periode, maar lang lijkt dat niet te duren. Zowel de bewolking als de wind nemen vrij snel toe op nadering van een actieve storing die tegen het eind van de dag binnenloopt. Er komen in de namiddag al perioden met regen voor en die worden alleen maar intenser naarmate de dag vordert.

In de nacht naar zondag zijn er perioden met regen en er staat dan ook erg veel wind.

Later:

Zondag wordt een echte herfstdag. We zitten in de achterkamer van een depressie met veel wolken en perioden van regen en/of buien. De maxima komen opnieuw rond een 17-tal graden uit en het gaat ook erg hard waaien. Een echte herfstdag dus.

Samenvatting:

Het is vandaag droog. De dag start fris, maar overdag halen we een 17-18 graden. Daarbij neemt de bewolking gaandeweg geleidelijk aan toe. Ook de wind spant overdag langzaam verder in kracht aan en draait geleidelijk naar zuid tot zuidwest.

Geert, donderdag 30 september, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze week in de minuut natuur gewoon even kijken naar schaapjes: