DO

03/28/2024

Weertype

Weertype

| 13°

60 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied nabij Ierland beheerst ons weer (het kreeg trouwens intussen de naam Nelson) [...]
Lees verder

VR

29 mrt

Weertype

Weertype

| 15°

80 %

Windrichting

3-4 bft
Ook morgen liggen er meer actieve gebieden met regen en/of buien in de buurt, maar veel lijkt d [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2 bft
Zaterdag dient zich in dezelfde lijnen aan: licht wisselvallig. Er zijn opnieuw perioden met re [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een groot en sterk Europees hogedrukgebied houdt stevig de touwtjes in handen. Het zorgt voor een diepe zuidelijke stroming met aanvoer van erg zachte lucht. Intussen ontwikkelt zich tussen IJsland en de Britse Eilanden een nieuw hogedrukgebied dat aan kracht en invloed wint. De scheidingslijn tussen beide hogen ligt van Schotland tot aan Zuid Scandinavië in de vorm van een koufront. Dit front vormt meteen ook de grens tussen de zeer zachte lucht bij ons en de veel koelere lucht achter dat front. Tijdens de tweede helft van de week zorgt dat sterke hogedrukgebied tussen IJsland en de Britse Eilanden voor een draaien van de wind naar een veel koelere noordelijke richting. Daarmee komt dan heel koele lucht tot bij ons wat vanaf donderdag voor een ineen klappen van de temperaturen zal zorgen. Een evolutie die prima in de pluim zit: we gaan van zeer hoge temperaturen op enkele dagen tijd naar veel lagere temperaturen. Typisch voor het voorjaar en passend bij de ‘aprilse grillen’ al lijken de meest scherpe kantjes van de kou er toch wel uit te gaan naarmate het scenario dichterbij komt. Al heel snel lijken de temperaturen weer op te veren richting normale waarden voor de tijd van het jaar, op zondag zelfs alweer naar 15 graden. Verder valt ook op dat het opnieuw erg droog geworden is en dat deze droogte in de pluim verder voortduurt. Er staat werkelijk niets van neerslag van betekenis op de weerkaarten voor de komende tijd. De eerste neerslag van betekenis verschijnt pas vanaf maandag in de pluim en dan nog gaat het om kleine hoeveelheden. Verder valt in de pluim ook op dat de vooruitzichten voor volgende week plots veel koeler geworden zijn. Vanaf maandag zou een nieuwe impuls van koude lucht plaatsvinden met opnieuw flink dalende temperaturen. We nemen hier nota van, maar nemen het nog niet voor waar want de paasdagen zelf stonden aanvankelijk ook veel koeler ingetekend. Eerst maar even zien of de pluim de komende dagen niet opnieuw gaat opwarmen. Noot: op dit moment staat in het scenario voor maandag in de nacht zelfs een aantal (natte) sneeuwbuien ingetekend … Dat zou wat zijn àls dat zou uitkomen. Van zomer naar winter in een week tijd. Nogmaals, dit is louter indicatief en geen zekerheid. Eerst maar eens de pluimen van de komende dagen afwachten. Dit is alvast die van vandaag:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag zal weer een opperbeste dag worden. Het is zonnig en de temperaturen lopen opnieuw erg snel op naar waarden tussen 20 en 24 graden. Een front dat op de Noordzee ligt en de grens vormt tussen de heel zachte lucht waarin we ons nog bevinden en veel koelere lucht, nadert weliswaar langzaam, maar blijft vandaag nog buiten onze omgeving zodat we nog een hele warme en zonnige dag krijgen. Aan zee kan er later in de middag wel weer een tijdelijke zeebries komen te staan met in de kustregio een tijdelijke afkoeling van de maxima.

In de avond en nacht naar donderdag komt dat front dichterbij, maar ook dan blijft het waarschijnlijk nog net uit onze buurt.  Minima rond een 6-7 graden. Tegen de ochtend geleidelijk meer wolkenvelden. Er vormt zich ook wat nevel en de wind wordt geleidelijk veranderlijk en draait tegen de ochtend naar noordwest.

Morgen:

Morgen zal de overgangsdag worden naar veel koeler weer. Een front trekt van over de Noordzee naar onze omgeving en zorgt later op de dag voor veel wolken. Afhankelijk van de timing van dit front, kan het eventueel landinwaarts eerst nog wel vrij zonnig zijn met (hoog) oplopende temperaturen, maar zo warm als de voorbije dagen en vandaag wordt het niet meer. De maxima lopen nog op tot rond een 15-tal graden landinwaarts en tot rond 12 graden aan de kust. Na het front draait de wind naar het noorden en komt het transport van veel koelere lucht op gang.

In de nacht naar vrijdag is het wisselend bewolkt, maar droog.

Overmorgen:

Vrijdag zitten we dan in veel koelere lucht onder regie van een sterk hogedrukgebied dat zich gevormd heeft tussen IJsland en de Britse Eilanden. Dat zorgt met een noordelijke wind voor een veel en veel koeler weertype. De zon keert weliswaar al snel weer terug op het voorplan, maar in de aangevoerde lucht komen de maxima niet veel hoger dan 8-9 graden aan zee tot rond een tiental graden landinwaarts.

Later:

Zaterdag draait de wind iets meer naar een noordoostelijke hoek en kan het opnieuw enkele graadjes opwarmen. Toch lijken we niet veel verder te geraken dan tussen de 10 en de 12 graden. Het is wel weer erg zonnig geworden met veel zon en slechts enkele wolkenpartijen.

Samenvatting:

Ook vandaag is een volop zonnige en zelfs (bijna) zomerse dag met maxima die snel naar 20 tot 24 graden oplopen. Misschien lokaal zelfs tot een zomerse 25. Vlak aan zee koelt het later vanmiddag wat af door een zeebries, landinwaarts staat een zwakke zuidelijke wind. Er zijn geen wolken.

Geert, woensdag 31 maart, 06.35 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Geniet je mee van de intussen volop bloeiende paaslelies?