ZO

04/28/2024

Weertype

Weertype

11° | 15°

60 %

Windrichting

4-5 bft
Een klein lagedrukgebied eist vandaag alle aandacht op de weerkaarten op. Het lag vanochtend aa [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

| 19°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een diepe depressie bij IJsland heeft een frontensysteem dat tot over de Britse Eilanden reikt. Dit frontensysteem trekt langzaam nog verder naar het zuiden en zal ons later vandaag en vanavond en vannacht schampen. Boven Europa stijgt de luchtdruk en dit hoog biedt flink wat weerstand aan het opschuivende frontensysteem. Tussen beide systemen in, is er een groot verschil in luchtdruk, wat in onze omgeving voor veel wind zorgt. De komende dagen wint het hoog aan invloed en doordat het wat ‘kantelt’ draait de stroming bij ons de komende dagen naar een zuidelijke hoek, wat voor aanvoer van veel zachtere lucht zal zorgen tijdens de eerste helft van de week. Tijdens de tweede helft van de week zorgt een sterk hogedrukgebied tussen IJsland en de Britse Eilanden voor een draaien van de wind naar een veel koelere noordelijke richting. Daarmee komt dan heel koele lucht tot bij ons wat vanaf donderdag voor een ineen klappen van de temperaturen zal zorgen. Een evolutie die prima in de pluim zit: we gaan van zeer hoge temperaturen op enkele dagen tijd naar zeer lage temperaturen. Typisch voor het voorjaar en passend bij de ‘aprilse grillen’. Nog later lijken de temperaturen weer op te veren richting normale waarden voor de tijd van het jaar. Verder valt ook op dat het opnieuw erg droog geworden is en dat deze droogte in de pluim verder voortduurt. Er staat werkelijk niets van neerslag van betekenis op de weerkaarten voor de komende tijd:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag krijgen we een droge dag. De wind is echter wel nog steeds nadrukkelijk aanwezig. Vooral vanochtend kan die nog fel waaien. Aan zee is die vrij krachtig tot krachtig met pieken tot rond 50 à 60 km per uur. Boven land is die vrij krachtig. De naar zuid tot zuidwest draaiende wind neemt overdag geleidelijk in kracht af en voert wel zachte lucht aan. De maxima bereiken gemakkelijk een 13 tot 14-tal graden. Het is daarbij vanochtend eerst nog zonnig, maar dat houden we niet vol. Fronten van over de Britse Eilanden komen dichterbij en zorgen overdag geleidelijk voor meer en meer wolken. Er komen nog wel opklaringen voor, maar de zon krijgt het duidelijk moeilijker. Het blijft wel droog.

In de nacht naar maandag is het eerst nog zwaar bewolkt tot zelfs betrokken. Er is ook nog veel wind. Die neemt pas tegen de ochtend geleidelijk af. Later, tegen de ochtend komen er stilaan meer en bredere opklaringen tevoorschijn.

Morgen:

Morgen zit de wind in een zuidelijke hoek en voert zachtere lucht aan. De maxima bereiken gemakkelijk waarden tussen 15 en 20 graden. Eerst zijn er nog een aantal wolkenvelden. Later komt er veel zon met slechts sporadisch wat wolken. De wind wordt ook veel minder hard. Al bij al een forse lentedag met zelfs zomerse trekjes.

In de nacht naar dinsdag is het licht bewolkt tot helder en koelt het tegen de ochtend af naar een 5 à 6-tal graden.

Overmorgen:

Dinsdag lijkt de beste dag van deze reeks te kunnen gaan worden. We zitten dan in nog zachtere lucht met maxima die gemakkelijk richting 20 graden oplopen. Er is wel een onzekerheid: de wind zit in het zuiden, maar neemt in kracht af en mogelijk leidt dat aan zee later tot een zeebriesje waarbij het daar dan wel kan afkoelen. Dat moeten we nog in detail bekijken de komende dagen.

Later:

Ook woensdag lijkt nog een opperbeste dag te kunnen worden. Het is zonnig en de temperaturen lopen opnieuw erg snel op naar waarden tussen 15 en 20 graden. Tegen het eind van de dag kan er wat meer bewolking opduiken vanaf het noorden en daar zit ook de onzekere factor. De wind is immers eerst nog zwak zuidelijk, maar het zit er dik in dat die in de loop van de namiddag naar een noordelijke hoek draait en dat er dan al minder warme lucht binnenloopt. Op deze termijn is dat echter nog niet zeker, maar het moet in de gaten gehouden worden.

In de avond en nacht naar donderdag draait die wind dan naar het noorden en loopt er bewolking binnen, horende bij een zwak koufront dat misschien een handvol druppels kan produceren.

Samenvatting:

De dag start vandaag zonnig, maar overdag verschijnen er geleidelijk meer en meer wolkenvelden en raakt het wisselend tot zelfs zwaar bewolkt bij momenten. De maxima doen het goed en lopen naar 12 tot 14 graden op, maar er staat wel veel wind uit een zuidwestelijke richting.

Geert, zondag 28 maart, 09.40 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Geniet je mee van de intussen volop bloeiende paaslelies?