ZO

04/28/2024

Weertype

Weertype

11° | 15°

60 %

Windrichting

4-5 bft
Een klein lagedrukgebied eist vandaag alle aandacht op de weerkaarten op. Het lag vanochtend aa [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

| 19°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De kern van een hogedrukgebied ligt inmiddels boven het Alpengebied en trekt nog wat verder zuidwaarts weg. Toch zitten we vandaag nog net onder de positieve invloed daarvan. Boven de Britse Eilanden ligt een koufront dat verbonden is met een lagedrukgebied voor de Noorse Kust. Dat koufront komt dichterbij en zal vanavond en vooral vannacht door onze omgeving trekken. Daarachter komen we in een west tot zuidwestelijke stroming terecht, waarbij de invloed van een IJslands lagedrukgebied snel groter wordt. Dat breidt zijn invloed de komende dagen uit. Storingen daaraan verbonden zullen vooral vrijdag ons weerbeeld bepalen met regen en wind. Daarachter breidt een nieuw hogedrukgebied zijn invloed dan in het weekeind via de Britse Eilanden naar onze omgeving uit. Het hoog blijft echter ten zuidwesten van ons hangen waardoor we dan in een steviger zuid tot zuidwestelijke stroming terechtkomen met tijdelijk aanvoer van zachtere lucht begin volgende week. Er zit daar echter nog heel veel onzekerheid in en ook de dagen erna kan het letterlijk alle kanten op. Dit zien we vanochtend heel duidelijk in de pluim. De eerste dagen is er grote eensgezindheid te zien in het ensemble, maar vanaf het weekeind lopen de groene lijntjes werkelijk alle kanten op, iets wat in de nieuwe week alleen maar erger wordt. Totale onzekerheid op de weerkaarten dus. Het valt daarbij ook op dat er – vooral op maandag – flink geknabbeld is aan de voorziene warme dagen voor begin volgende week:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag zit de wind in het zuidwesten en voert weer wat minder koele lucht aan. We zitten echter eerst toch met een lokaal frisse start. Op de meeste plekken is het kwik gedaald naar een 3-4 graden, maar in het centrale deel van West-Vlaanderen starten we met minima tussen 0 en 1 graad. Daarbij is het hier en daar eerst ook wat nevelig of mistig. Het vriest ook op vele plekken aan de grond. Die temperaturen lopen snel op. De maxima kunnen daarbij vanmiddag dan al naar een 12 tot zelfs lokaal een mogelijke 14-tal graden oplopen. Het algemene weerbeeld verschilt niet zoveel van de vorige dagen. Eerst zijn er nog brede opklaringen met een zonnige start van de dag. Vervolgens krijgen we wat meer wolken en wordt het opnieuw een mix van wolken en opklaringen. De bewolking neemt overdag wel verder gaandeweg toe en tegen het eind van de dag is misschien een lokale bui mogelijk. De zuidwestelijke wind waait daarbij eerst zwak en wordt later matig.

Vanavond neemt de bewolking en de kans op een bui verder toe. In de nacht naar donderdag is het zwaar bewolkt tot betrokken met kans op wat regen of een bui. Minima dan rond 6-7 graden.

Morgen:

Morgen neemt de invloed van een Atlantisch lagedrukgebied toe. Boven Europa is de luchtdruk dan nog vrij hoog, maar dat hoog verzwakt en trekt zich wat zuidelijker terug waardoor de invloed van storingen vanaf de Britse Eilanden groter wordt. De dag start dan ook met een zwak front dat in de buurt ligt en zorgt voor perioden met wat regen of een bui. Nadien wordt het droger en komen er geleidelijk aan meer en bredere opklaringen, al blijft de kans op een lokale bui wel bestaan. Er wordt wel vrij zachte lucht aangevoerd met maxima die net als vandaag uitkomen rond 12 tot 14 graden bij een wat aanspannende zuidwestelijke wind.

In de nacht naar vrijdag neemt de bewolking verder toe. Het blijft ook vrij winderig bij minima rond een 5 à 6 graden.

Overmorgen:

Vrijdag is het dan weer zwaar bewolkt tot betrokken. Een storing ligt dan boven onze omgeving en zorgt voor perioden met regen of wat buien. De meeste regen lijkt er later op de dag aan te komen en in de nacht naar zaterdag. Het gaat om een actiever front waarbij wel wat liters water kunnen gaan vallen. De maxima zitten wel ondanks de bewolking en het regenweer weer vrij hoog, alweer rond 12 tot 14 graden. Er staat ook meer wind dan de vorige dagen, nog steeds uit een zuidwestelijke richting.

In de nacht naar zaterdag zijn er nog steeds perioden met regen en vrij veel wind.

Later:

Zaterdag starten we nog met de naweeën van het front dat in de nacht passeerde. Er kan nog wat regen of een bui vallen, maar het wordt al snel droog met meer opklaringen. Die worden overdag van het westen uit alleen maar breder. We zitten wel in wat koelere lucht met maxima rond 11 tot 12 graden. Er staat ook duidelijk meer wind in een zuidwestelijke hoek.

Samenvatting:

We krijgen vandaag eerst brede opklaringen. Later overdag neemt de bewolking weer toe. Na een frisse start halen we vanmiddag maxima tussen 12 en 14 graden bij een geleidelijk wat aantrekkende zuidwestelijke wind. Vanavond en vannacht is het bewolkt met perioden van wat regen.

Geert, woensdag 24 maart, 06.45 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Er komen geleidelijk aan steeds meer planten en struiken tot bloei. Ook de rode ribes is een vroege bloeier en is intussen reeds overal volop te bewonderen: