WO

05/01/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere lu [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag is een redelijke dag. Zeker de eerste helft van de dag verloopt droog, later zou er ku [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een opvullend lagedrukgebied ligt boven Noord Frankrijk en trekt geleidelijk verder zuidoostwaarts. Ten noorden van ons vinden we een wig van hoge luchtdruk terug, verbonden aan een hoog dat nog verder noordelijk ligt. Deze wig strekt zich uit tot over Duitsland. Tussen beide systemen in, staat bij ons een koude oostelijke stroming. De grens tussen koude lucht ten noorden van ons en zachtere lucht ten zuiden, wordt gevormd door een oud front, verbonden aan het Franse laag, dat zich boven Noord Frankrijk bevindt. Vandaag is bij ons dan ook de koude lucht aan zet. Dit is tijdelijk. Vanavond en vannacht beweegt het oude front zich opnieuw naar het noorden en komt er heel geleidelijk aan weer wat zachtere lucht binnen. De echt zachte lucht stroomt pas dinsdag over ons uit, wanneer een nieuw Atlantisch lagedrukgebied met haar storingen vanuit het westen ons weer opnieuw gaat beïnvloeden. De pluimverwachting van het Europese model laat dit goed zien:

Het koudere weer van vandaag is hier goed te zien. Na het weekeind keert de zachte lucht heel snel terug. Hierbij moet gezegd dat de pluimverwachting ten opzichte van gisteren, zeer fel is opgewarmd. Tot aan het eind van de week blijven we volgens deze pluim in dubbele cijfers in de maxima zitten. Dat was de vorige dagen wel anders want toen kwam de koude lucht tegen eind van de week terug. Dit zien we nu veel minder uitgesproken, al zijn er nog wel koude oplossingen te vinden. Gezien alle voorgaanden van deze winter en gezien de telkens opnieuw onbetrouwbaarheid van koude oplossingen, hou ik het voorlopig voor de komende week op zacht weer, maar wel met dikwijls veel regen. Of de koude lucht tegen eind van de week een comeback kan maken, is hoogst onzeker en daar valt op dit ogenblik niets zinnigs over te zeggen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Nog even over de sneeuw van gisteren; doordat de bovenluchten onverwacht lang vrij zacht gebleven zijn, is pas tegen de avond de neerslag in sneeuw overgegaan. Dat was veel te laat en tegen dan was de neerslag ook lang niet intens genoeg meer, om iets te lagen liggen. Op wat plaatselijke sneeuwresten niet te na gesproken, is de sneeuw dan ook een grote ontgoocheling gebleken. Eens te meer wordt hiermee bewezen dat sneeuwverwachtingen voor onze regio bijzonder moeilijk zijn. Werkelijk alles moet goed vallen en een kleine afwijking van één of andere parameter zorgt ervoor dat het witte goud gewoon als vloeibare regen valt …

Het is vervolgens wel zoals verwachting uitgeklaard met vanochtend wat lichte vorst. Vandaag blijft het nog lang volledig droog met een mix van wolken en opklaringen. Sommige opklaringen kunnen daarbij best wel vrij breed uitvallen; zeker in de ochtend. De maxima komen vanmiddag dan met een koele noordoostelijke wind niet veel hoger te zitten dan rond een 2-3 graden. Overdag verschijnen er geleidelijk steeds meer wolken en tegen de avond raakt het volledig bewolkt. Misschien dat dan weer wat smeltende sneeuw of wat regen kan gaan vallen.

In de nacht naar maandag zit de temperatuur dicht tegen of rond het vriespunt, maar doordat er veel wolken zijn, zal het niet zo fel afkoelen als tijdens de voorgaande nacht. We houden minima rond 1-2 graden boven nul. Er kan ook wat verspreide lichte regen vallen, geen sneeuw meer want de bovenlucht-temperaturen warmen alweer teveel op. Het is immers de zachte lucht die vanuit het zuidwesten weer een aanval naar het noorden doet.

Morgen:

Ook morgen zitten we aanvankelijk aan de grond nog in koude lucht, maar in de loop van maandag doet de zachte lucht weer een aanval en neemt de bewolking verder toe, samen met de kans op wat regen. Veel zal het zeker niet zijn, integendeel is ook de kans aanwezig dat er morgen in de namiddag hier of daar een korte opklaring verschijnt. De maxima lopen later op de dag op naar een 5 à 6 graden bij een zwakke tot matige nog steeds uit oostelijke hoek waaiende wind.

In de nacht naar dinsdag komt er geleidelijk weer regen aan te pas, misschien voorafgegaan door wat natte of smeltende sneeuw.

Overmorgen:

Dinsdag zitten we weer in zeer zachte lucht met temperaturen die weer gemakkelijk naar dubbele cijfers oplopen van 10 tot 12 graden. Het is winderig en regenachtig. Er kan per momenten ook weer erg intense regen gaan vallen want er worden weer grote hoeveelheden verwacht.

Ook in de nacht naar woensdag blijven we met storingen in de buurt zitten.

Later:

Woensdag wordt ook nog een erg zachte dag met maxima die alweer gemakkelijk in de dubbele cijfers gaan zitten. Het is bewolkt en er zijn ook dan perioden met soms intense regenval.

Samenvatting:

Vandaag is een droge dag. Het is eerst licht tot wisselend bewolkt en koud. De maxima lopen vanmiddag amper naar 2-3 graden op. De bewolking neemt daarbij toe en vanavond en vannacht kan er mogelijk wat lichte regen vallen. Er staat een koude oostelijke tot noordoostelijke wind.

Geert, zondag 31 januari, 09.40 uur.

We hadden vorige week al een vroege lentebode, maar er zijn er meer. Ook de Koreaanse rhododendron is een winterbloeier: