DO

04/18/2024

Weertype

Weertype

| 11°

15 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee zitten nog rest [...]
Lees verder

VR

19 apr

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen wordt een erg wisselvallige dag. Die start weer met de doortocht van een regenzone die e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 11°

60 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

 

Storingen, verbonden aan lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan, beïnvloeden ons weer. Daarbij gaat het strijdgebied tussen koude lucht ten noorden van ons en veel zachtere lucht ten zuiden, zich pal over onze omgeving bevinden. Vandaag is de koude lucht aan zet en stroomt deze vanuit het noordoosten over onze omgeving uit. Tot en met maandag zal dan de koude lucht tijdelijk het pleit winnen en gaan de temperaturen fors omlaag. Na het weekeind wint de zachte lucht weer snel terrein en gaan de temperaturen weer fel de hoogte in. Deze strijd tussen twee luchtsoorten is ook goed te zien in de pluimverwachting van het Europese model:

Het koudere weer van vandaag is hier goed te zien. De tijdelijke verkoeling voor het weekeind is duidelijk, al denk ik nog steeds dat het Europese model hierin fel overdrijft. In de nacht naar zondag zien we hier een felle afkoeling, maar in de praktijk denk ik niet dat het zo fel zal afkoelen als het model aangeeft. Na het weekeind keert de zachte lucht alleszins heel snel terug. De hele periode lang moeten we ook rekening houden met (dikwijls forse hoeveelheden) neerslag. Later in de periode, naar eind volgende week toe, koelt het opnieuw af, maar dat is buiten de betrouwbare verwachtingstermijn al is het wel iets om in de gaten te houden want het zit toch wel consistent in niet alleen het Europese, maar ook in andere modellen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het eerst regenachtig. De koudere lucht vanuit Nederland gaat daarbij geleidelijk tot over onze omgeving uitwaaien. In de loop van de dag gaan de temperaturen met een naar noordoost draaiende wind verder dalen. We krijgen in de namiddag nog maar een 1-2 graden op ons bord, mogelijk zelfs nog wat minder. De neerslag die er nog valt, gaat waarschijnlijk in de ochtend al over in eerst natte en smeltende sneeuw, later droge sneeuw die ook wat kan blijven liggen. Veel meer dan 1 tot 3 cm zal dat waarschijnlijk niet worden, maar het zorgt wel voor een terugkeer van het winterse gevoel. Dé vraag is echter wanneer precies die regen in sneeuw overgaat en hoéveel er zal blijven liggen. Dit is bijna onmogelijk te zeggen. In elk geval is de verwachting dat de regen effectief in sneeuw zal transformeren. Het eerst in het noorden, het laatst aan de Frans-Belgische grens. In het noorden zou een 1-3 cm kunnen vallen. Het is goed mogelijk dat er op sommige plekken alleen smeltende sneeuw valt en dat er niets blijft liggen, zeker in het zuiden kan dat het geval zijn.

In de nacht naar zondag komen er dan opklaringen. Dat gaat zorgen voor een snel dalen van de temperaturen met minima die overal licht negatief gaan worden. Zeker daar waar wat sneeuw ligt, kunnen we gemakkelijk naar een -2 tot -3 graden gaan tegen de ochtend. Het is ook overal uitkijken voor gladheid op de weg.

Morgen:

Morgen blijft het nog lang volledig droog met een mix van wolken en opklaringen. Sommige opklaringen kunnen daarbij best wel vrij breed uitvallen; zeker in de ochtend. De maxima komen dan met een koele noordoostelijke wind niet veel hoger te zitten dan rond een 2-3 graden. Overdag verschijnen er geleidelijk steeds meer wolken en tegen de avond raakt het volledig bewolkt. Misschien dat dan weer wat smeltende sneeuw of wat regen kan gaan vallen.

In de nacht naar maandag zit de temperatuur dicht tegen of rond het vriespunt, maar doordat er veel wolken zijn, zal het niet zo fel afkoelen als tijdens de voorgaande nacht. Er kan ook wat lichte regen vallen, geen sneeuw meer want de bovenlucht-temperaturen warmen alweer teveel op. Het is immers de zachte lucht die vanuit het zuidwesten weer een aanval naar het noorden doet.

Overmorgen:

Ook maandag zitten we aanvankelijk aan de grond nog in koude lucht, maar in de loop van maandag doet de zachte lucht weer een aanval en neemt de bewolking verder toe, samen met de kans op wat regen. Uiteindelijk komen we later op maandag of in de nacht opnieuw met regen in die zachte lucht terecht. Mogelijk wordt die neerslag ook eerst weer voorafgegaan door wat (natte of smeltende) sneeuw, overgaand in regen. Die timing ligt nog niet helemaal vast. Tegen dinsdag zitten we dan weer volop in de zachte luchtmassa’s.

Later:

Dinsdag zitten we weer in zeer zachte lucht met temperaturen die weer gemakkelijk naar dubbele cijfers oplopen van 10 tot 12 graden. Het is winderig en regenachtig.

Samenvatting:

De dag start vandaag overal met regen, maar die regen gaat overdag over in natte en smeltende sneeuw. Waarschijnlijk later zelfs op diverse plaatsen ook droge sneeuw die zeker in het noorden kan blijven liggen. In het zuiden is dat minder zeker. Het is sowieso koud met maxima rond 1-2 graden en een koude noordoostelijke wind. Komende nacht gaat het licht vriezen en is er algemene kans op gladheid.

Geert, zaterdag 30 januari, 09.40 uur.

Het is nog steeds putje winter, maar de eerste lenteboden verschijnen toch al, zoals de toverhazelaar of hamamelis die momenteel al volop staat te bloeien.