VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

 

Storingen, verbonden aan lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan, beïnvloeden ons weer. De voorbije nacht trok alweer zo’n erg actieve storing over onze omgeving. De komende dagen gaat het strijdgebied tussen koude lucht ten noorden van ons en veel zachtere lucht ten zuiden, zich pal over onze omgeving bevinden. Zo zitten we vandaag nog aan de (zeer) zachte kant van het front tussen beide soorten met maxima die eerst nog gemakkelijk in de dubbele cijfers gaan uitkomen. Zaterdag tot en met maandag zal dan de koude lucht tijdelijk het pleit winnen en gaan de temperaturen fors omlaag. Na het weekeind wint de zachte lucht weer snel terrein en gaan de temperaturen weer fel de hoogte in. Deze strijd tussen twee luchtsoorten is ook goed te zien in de pluimverwachting van het Europese model:

Het zeer zachte weer van vandaag is hier goed te zien. De tijdelijke verkoeling voor het weekeind zit er ook in, al denk ik nog steeds dat het Europese model hierin fel overdrijft. In de nacht naar zondag en naar dinsdag zien we hier telkens een felle afkoeling, maar in de praktijk denk ik niet dat het zo fel zal afkoelen als het model aangeeft, zeker niet in de nacht naar dinsdag, zondagnacht kan het wel wat gaan vriezen. Na het weekeind keert de zachte lucht alleszins heel snel terug. De hele periode lang moeten we ook rekening houden met (dikwijls forse hoeveelheden) neerslag. Later in de periode, naar eind volgende week toe, koelt het opnieuw af, maar dat is buiten de betrouwbare verwachtingstermijn al is het wel iets om in de gaten te houden want het zit toch wel consistent in niet alleen het Europese, maar ook in andere modellen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt nog een erg zachte dag met maxima die weer gemakkelijk richting 10 tot 11 graden oplopen. Die temperaturen hebben we vanochtend al te pakken en die houden we voor een groot deel van de dag vast. Er is veel bewolking en er zijn perioden met regen of buien. Zeker in de namiddag. In de ochtend is het eerst overwegend droog met zelfs enkele opklaringen, maar in de namiddag volgen buien. Dat kunnen felle buien zijn. Daarnaast zijn er ook droge perioden en er is zelfs ook weer kans op eens het voorkomen van een wat bredere opklaring. Er staat zeker vanochtend ook vrij veel wind uit een zuidwestelijke richting. Vanmiddag neemt die geleidelijk wat af, maar uitschieters van 70 km per uur aan zee zijn in de ochtend mogelijk, in de middag is dat nog een 50 à 60 km per uur.

In de nacht naar zaterdag nemen de regenkansen opnieuw toe. Een volgende storing komt dan dichterbij. De minima zitten dan rond een 6 à 7 graden in het begin van de nacht. Echter gaan die dalen; een naar noordoost draaiende wind voert koelere lucht aan en tegen de ochtend is het nog maar een graad of 4.

Morgen:

Morgen is het eerst regenachtig. De koudere lucht vanuit Nederland gaat daarbij geleidelijk tot over onze omgeving uitwaaien. In de loop van de dag gaan de temperaturen met een naar noordoost draaiende wind verder dalen. We krijgen in de namiddag nog maar een 1-2 graden op ons bord, mogelijk zelfs nog wat minder. De neerslag die er nog valt, gaat waarschijnlijk in de ochtend al over in eerst natte en smeltende sneeuw, later droge sneeuw. Het Europese model is zeer scheutig met die sneeuw en laat een flink pak vallen, maar dit model staat een beetje alleen. Alle andere modellen zijn voorzichtiger en laten de neerslag geleidelijk in wat sneeuw overgaan die ook wat kan blijven liggen. Veel meer dan 1 tot 3 cm zal dat waarschijnlijk niet worden, maar het zorgt wel voor een terugkeer van het winterse gevoel.

In de nacht naar zondag komen er dan opklaringen. Dat gaat zorgen voor een snel dalen van de temperaturen met minima die overal licht negatief gaan worden. Zeker daar waar wat sneeuw ligt, kunnen we gemakkelijk naar een -2 tot -3 graden gaan tegen de ochtend. Het is ook overal uitkijken voor gladheid op de weg.

Overmorgen:

Zondag blijft het volledig droog met een mix van wolken en opklaringen. Sommige opklaringen kunnen daarbij best wel vrij breed uitvallen. De maxima komen dan met een koele noordoostelijke wind niet veel hoger te zitten dan rond een 2-3 graden. Overdag verschijnen er geleidelijk steeds meer wolken en tegen de avond raakt het volledig bewolkt.

In de nacht naar maandag zit de temperatuur dicht tegen of rond het vriespunt, maar doordat er veel wolken zijn, zal het niet zo fel afkoelen als tijdens de voorgaande nacht. Waarschijnlijk blijft het wel nog volledig droog.

Later:

Ook maandag zitten we aanvankelijk nog in koude lucht, maar in de loop van maandag doet de zachte lucht weer een aanval en neemt de bewolking verder toe. Uiteindelijk komen we later op maandag of in de nacht opnieuw met regen in die zachte lucht terecht. Mogelijk wordt die neerslag ook eerst weer voorafgegaan door wat (natte of smeltende) sneeuw, overgaand in regen. Die timing ligt nog niet helemaal vast. Tegen dinsdag zitten we dan weer volop in de zachte luchtmassa’s.

Samenvatting:

Vandaag start met veel wolken, maar er kunnen ook enkele opklaringen voorkomen. Vanmiddag vallen er verspreide buien. De maxima zijn zeer zacht en zitten rond 10 tot 11 graden. De zuidwestelijke wind waait flink door. Tegen vanavond draait die naar noordoost en wordt koudere lucht aangevoerd.

Geert, vrijdag 29 januari, 06.40 uur.

Het is nog steeds putje winter, maar de eerste lenteboden verschijnen toch al, zoals de toverhazelaar of hamamelis die momenteel al volop staat te bloeien.