ZO

04/28/2024

Weertype

Weertype

11° | 15°

60 %

Windrichting

4-5 bft
Een klein lagedrukgebied eist vandaag alle aandacht op de weerkaarten op. Het lag vanochtend aa [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

| 19°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november is mijn boek verschenen! Het is getiteld ‘Weerzeggerij’. Een boek vol met weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. In het boek maak ik volop zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur in het algemeen. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Het ideale geschenkje voor jezelf of iemand anders voor de feestdagen. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Onze weerkaart wordt beheerst door lagedrukgebieden. Een laag ligt van Scandinavië tot in het Kanaal. Diverse daaraan verbonden randstoringen beïnvloeden nog steeds ons weer, maar trekken wel snel zuidoostwaarts weg. Boven Zuid-Oost-Europa is de luchtdruk hoog. Ook op de Atlantische Oceaan ligt een sterk hogedrukgebied dat tijdelijk een rug van hogedruk kan vormen richting IJsland waardoor vanaf vandaag de zeer zachte zuidwestelijke stroming vervangen wordt door een koelere noordelijke tot noordwestelijkere stroming. We krijgen dan ook koeler weer. Misschien zelfs met een enkele winterse bui. De rug ‘klapt echter snel om’ waarbij we wel in relatief koele lucht blijven zitten. Door de komst in het weekend al van een nieuwe oceaandepressie met haar storingen lijkt er zich dan voor onze omgeving een vrij guur weertype af te tekenen met vrij veel wind (zelfs storm op zondag), waterkoude temperaturen en vrij veel neerslag. Dat nieuwe lagedrukgebied blijft dan begin volgende week in onze omgeving gevangen zitten tussen een hoog boven de Atlantische Oceaan en een ander hoog boven Zuid-Oost-Europa. Hoewel er tussen de diverse modellen op termijn echt wel meer winterse kaarten opduiken, leidt dit bij ons nog niet meteen tot winter omdat de aanvoer telkens zuidwest tot noordwest blijft (afhankelijk van de precieze ligging van de kern van het laag) en er niet direct echt zeer koude lucht voorhanden is in onze buurt. In de Ardennen zal het wel winters worden en in de hoge Ardennen is een witte kerst wel waarschijnlijk. Bij ons totaal niet. Het blijft afwachten of dit op langere termijn ook bij ons tot meer winterse aspiraties zou kunnen leiden, maar op dit moment zit dat er in de weerkaarten (nog steeds) niet in.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zit de wind al van in de ochtend in een noordelijke hoek, maar we hebben dan nog steeds in de ochtend een storing vlak in de buurt liggen. Er zijn ook dan nog altijd perioden met soms regen of buien. De temperaturen zitten wel in een dalende lijn en halen vanochtend en overdag nog net een 8 graden. Er staat bij momenten ook veel wind. Die scherpt in de ochtend aan zee aan tot een 5 à 6 Bft met uitschieters van 70 tot 80 km per uur. Boven land wordt dat tot 50 km per uur. In de loop van de dag neemt de wind wat af, om tegen de avond opnieuw wat toe te nemen. De buienneiging neemt ook toe. Gaandeweg de middag lopen er steeds meer buien binnen vanaf de Noordzee.

Kerstavond belooft een erg guur weertype te brengen. Een stevige noord tot noordwestelijke wind voert koelere lucht aan met temperaturen tussen 5 en 8 graden. Er vallen regelmatig forse buien, zelfs met een licht winters kantje van mogelijk wat hagel of stofhagel. Er kan ook veel wind staan, zeker tijdens en rond buien kan die stormachtig gaan waaien. In de nacht volgen nog meer buien, maar de wind neemt wel langzaam wat in kracht af. De minima dalen tegen de ochtend tot een 5 graden aan zee, 3 tot 4 graden landinwaarts.

 

Morgen:

Morgen is de wind dan gedraaid. Daarbij komen we in een koelere noord tot noordwestelijke stroming terecht en dalen de temperaturen naar meer normale waarden voor de tijd van het jaar. Daarbij dalen de maxima naar 6-7 graden. Er kunnen enkele licht winters getinte buien opduiken, maar in de loop van morgen verdwijnen die geleidelijk meer en meer uit het weerbeeld. Het eerst landinwaarts, het laatste aan de kust.

In de nacht naar zaterdag is nog een enkele bui mogelijk, maar geleidelijk verdwijnen die. Het is koel met minima rond 2 tot 4 graden.

Overmorgen:

In het weekeind keert op zaterdag de rust op de weerkaarten tijdelijk terug. Er is dan ruimte voor langere droge perioden en de wind neemt af. Het is wel koeler met maxima rond 7-8 graden. In de loop van de dag neemt de bewolking wel toe bij een naar zuidwest draaiende wind. Uiteindelijk loopt dat dan weer uit op wat verspreide lichte regen.

In de nacht naar zondag is het zwaar bewolkt tot betrokken met een verder aantrekkende wind en perioden van regen. Minima rond 5-6 graden dan.

Later:

Zondag staat een nieuwe actieve regenzone op het menu en gaat het opnieuw regenen. Deze regenzone hoort bij een diepe stormdepressie die boven het Noordzeegebied komt te liggen. In de ochtend krijgen we dan ook met een stormachtige wind te maken met uitschieters tot 100 km per uur of zelfs wat meer. Het kan daarbij fel regenen. In de namiddag nemen regen en wind af en komen er droge perioden, afgewisseld met buien. De maxima blijven koel en zitten rond een 6 tot 8-tal graden.

Samenvatting:

Vandaag wordt een ontstuimige dag met soms veel wind, zeker in de ochtend. Er vallen geregeld buien. Die nemen overdag in aantal en intensiteit toe. In de late middag komt er weer wat meer wind te staan. Het wordt een 8-tal graden. Ook kerstavond wordt guur met een flinke noordelijke wind, zeker aan zee en geregeld buien. Landinwaarts is er minder wind, maar ook daar vallen geregeld buien.

Geert, donderdag 24 december, 06.40 uur.

Iedereen kent wel de traditionele paddenstoelen: een steel en een hoed. Maar wist je dat er ook heel bijzondere vormen bestaan zoals bijvoorbeeld deze rimpelige koraalzwam?