ZO

04/28/2024

Weertype

Weertype

11° | 15°

60 %

Windrichting

4-5 bft
Een klein lagedrukgebied eist vandaag alle aandacht op de weerkaarten op. Het lag vanochtend aa [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

| 19°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november is mijn boek verschenen! Het is getiteld ‘Weerzeggerij’. Een boek vol met weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. In het boek maak ik volop zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur in het algemeen. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Het ideale geschenkje voor jezelf of iemand anders voor de feestdagen. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Tussen een sterk hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan en een wegtrekkende depressie boven de Baltische Staten, staat bij ons een noordelijke stroming. Die voert koele en onstabiele lucht aan waarin aanvankelijk een aantal (soms licht winterse) buien meedrijven. Op nadering van een rug van hoge druk vanuit het noorden, neemt de buiigheid de komende uren flink en snel af. De rug trekt in de avond en nacht over onze omgeving wat erg rustig en koud weer oplevert. Intussen diept een depressie zich flink uit in de buurt van IJsland. Dat laag trekt naar het zuiden en zal vanaf morgen ons weer beïnvloeden. Aan de andere kant vinden we boven Rusland nog steeds een hogedrukgebied terug, waardoor dit laag niet oostelijk kan trekken, maar vanaf maandag in onze buurt tot stilstand komt. Deze stormdepressie zorgt zondag bij ons voor veel wind, maar zal dan vervolgens al opvullend enkele dagen in onze buurt blijven rondtollen. Zeker tot midden volgende week ligt dat laag letterlijk bij ons op de stoep. Wat daarna zal gebeuren, is niet duidelijk. De meeste modellen hinten erop dat de blokkade blijft bestaan met hogedruk op de oceaan die geleidelijk noordelijker komt te liggen en hogedruk boven het oosten van Europa. Hierdoor worden lagedrukgebieden die tussen beide systemen in zitten, gedwongen een zuidelijkere koers te varen, waardoor de luchtdruk ten noorden van ons oploopt. Dat zou na nieuwjaar kunnen uitlopen op meer winterse kaarten, maar nog eens: het is allemaal erg onzeker en onduidelijk op die termijn. Er zitten echter wel enkele flink winterse kaarten in de verwachtingen op meer dan een week vooruit, maar ook dat is niet de eerste keer dat we dit zien … Eén ding is zeker: een flinke verzachting is momenteel niet direct aan de orde, maar meer dan wat waterkoude dagen met eens wat lichte grondvorst komt er voorlopig niet van.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Morgen is de wind gedraaid. Daarbij komen we in een koelere noord tot noordwestelijke stroming terecht en dalen de temperaturen naar meer normale waarden voor de tijd van het jaar. Daarbij halen we vanmiddag maxima van 6-7 graden landinwaarts, aan zee misschien nog net een graad of 8. Er kunnen enkele licht winters getinte buien opduiken, maar in de loop van de dag verdwijnen die geleidelijk meer en meer uit het weerbeeld. Het eerst landinwaarts, het laatste aan de kust.

Vanavond is aan zee nog een enkele bui mogelijk, maar geleidelijk verdwijnen die. Daarbij krijgen we dan brede opklaringen, Het is koel met minima rond 2 tot 4 graden aan de kust. Landinwaarts zit het kwik rond 1-2 graden en kan het aan de grond lichtjes gaan vriezen met kans op wat lokale gladheid. Tegen de ochtend lopen de temperaturen geleidelijk weer wat op bij een aantrekkende en naar west tot zuidwest draaiende wind.

 

Morgen:

Morgen keert de rust op de weerkaarten tijdelijk terug. Er is dan ruimte voor langere droge perioden. Het is wel steeds koel met maxima die tegen de avond bereikt worden en die zitten dan rond 7-8 graden. In de loop van de dag neemt de bewolking wel toe bij een naar zuidwest draaiende wind. Uiteindelijk loopt dat dan weer uit op wat verspreide lichte regen.

In de nacht naar zondag is het zwaar bewolkt tot betrokken met een verder aantrekkende wind en perioden van regen. Minima rond 6-7 graden dan. Tegen de ochtend kunnen felle rukwinden voorkomen.

Overmorgen:

Zondag staat een nieuwe actieve regenzone op het menu en gaat het opnieuw regenen. Deze regenzone hoort bij een diepe stormdepressie die boven het Noordzeegebied komt te liggen. In de ochtend krijgen we dan ook met een stormachtige wind te maken met uitschieters die mogelijk tot 100 km per uur kunnen halen. Het kan daarbij fel regenen. In de namiddag nemen regen en wind af en komen er droge perioden, afgewisseld met buien. De maxima blijven koel en zitten rond een 6 tot 8-tal graden.

De nacht naar maandag blijft het erg onstuimig met flink wat wind en perioden van regen of buien.

Later:

Maandag liggen we met een depressie vlak in de buurt en dat levert nog perioden van regen of buien op. Het is koel met maxima rond een graad of 6 en de west tot zuidwestelijke wind neemt geleidelijk in kracht af.

Samenvatting:

Vandaag krijgen we te maken met eerst nog een aantal buien. Die nemen wel geleidelijk in aantal en intensiteit af. Vanmiddag overheersen de droge perioden met opklaringen. De maxima halen een 6 tot 7 graden bij een zwakke tot hoogstens matige noordelijke wind.

Geert, vrijdag 25 december, 09.50 uur.

Iedereen kent wel de traditionele paddenstoelen: een steel en een hoed. Maar wist je dat er ook heel bijzondere vormen bestaan zoals bijvoorbeeld deze rimpelige koraalzwam?