ZO

04/28/2024

Weertype

Weertype

11° | 15°

60 %

Windrichting

4-5 bft
Een klein lagedrukgebied eist vandaag alle aandacht op de weerkaarten op. Het lag vanochtend aa [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

| 19°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november is mijn boek verschenen! Het is getiteld ‘Weerzeggerij’. Een boek vol met weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. In het boek maak ik volop zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur in het algemeen. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Het ideale geschenkje voor jezelf of iemand anders voor de komende feestdagen. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Onze weerkaart wordt beheerst door lagedrukgebieden. Een complex laag met diverse kernen ligt vanaf de Noorse Zee tot boven de Noordzee. De fronten daaraan verbonden blijven ons weer nog zeker 24 uur beïnvloeden. Boven Zuid-Oost-Europa is de luchtdruk hoog. Tussen beide systemen in, staat bij ons een stevige zuid tot zuidwestelijke stroming. In het Kanaal is op het front alweer een nieuwe randstoring ontstaan die snel ook weer doorstoot naar de Noordzee. De fronten blijven tot en met donderdag in onze omgeving liggen en trekken dan zuidwaarts weg. Daarachter vormt er zich op de Atlantische Oceaan een hogedrukgebied dat tijdelijk een rug van hogedruk kan vormen richting IJsland waardoor naar de kerstdagen toe de zeer zachte zuidwestelijke stroming vervangen wordt door een koelere noordelijke tot noordwestelijkere stroming. We krijgen dan ook koeler weer rond en na Kerstdag. Misschien zelfs met eens een enkele nacht wat lichte nachtvorst en een enkele winterse bui. De rug ‘klapt echter snel om’ waardoor de stroming tussen kerst en nieuw weer meer west tot noordwest wordt, maar waarbij we wel in relatief koele lucht blijven zitten. Door de komst in het weekend van een nieuwe oceaandepressie met haar storingen lijkt er zich dan voor onze omgeving een vrij guur weertype af te tekenen met vrij veel wind, waterkoude temperaturen en vrij veel neerslag. Dat nieuwe lagedrukgebied blijft dan in onze omgeving gevangen zitten tussen een hoog boven de Atlantische Oceaan en een ander hoog boven Zuid-Oost-Europa. Hoewel er tussen de diverse modellen op termijn echt wel meer winterse kaarten opduiken, leidt dit bij ons nog niet meteen tot winter omdat de aanvoer telkens zuidwest tot noordwest blijft (afhankelijk van de precieze ligging van de kern van het laag) en er niet direct echt zeer koude lucht voorhanden is in onze buurt. In de Ardennen zal het wel winters worden en in de hoge Ardennen is een witte kerst wel waarschijnlijk. Bij ons totaal niet. Het blijft afwachten of dit op langere termijn ook bij ons tot meer winterse aspiraties zou kunnen leiden, maar op dit moment zit dat er in de weerkaarten (nog) niet in.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we nog altijd met storingen in de buurt die voor perioden met soms intense regenval zorgen. De regen valt niet gelijk verdeeld. Op sommige plekken kan het echt gaan plenzen, terwijl het op andere plaatsen op hetzelfde moment droog kan zijn. Dat blijft het weerbeeld voor de ochtend. Het blijft daarbij ook zwaar bewolkt tot betrokken met een naar west tot zuidwest draaiende wind. Die kan aan zee uithalen tot rond 60 km per uur, landinwaarts waait die minder hard, maar is toch ook duidelijk in het weerbeeld aanwezig. Vanmiddag gaat de regen meer en meer over in buien en kunnen er lokaal zelfs enkele korte opklaringen doorbreken. Vandaag wordt voorlopig wel de laatste dag met dubbele cijfers in de temperaturen want daarna wordt het koeler. We noteren nog gemakkelijk 12 tot 13 graden, maar in de loop van de dag zet operatie afkoeling toch al langzaam in. De hoogste temperaturen worden vanochtend gemeten.

In de nacht naar donderdag trekt de wind naar een west tot noordwestelijke hoek en komt er minder zachte lucht binnen. Tegen de ochtend draait die zelfs door naar het noorden en is het al afgekoeld tot een 7-tal graden. Er vallen daarbij geregeld buien bij een nog altijd forse wind.

 

Morgen:

Morgen zit de wind in een noordelijke hoek, maar we hebben dan nog steeds in de ochtend een storing vlak in de buurt liggen. Er zijn ook dan nog altijd perioden met soms overvloedige neerslag. De temperaturen zitten dan wel in een dalende lijn en halen overdag nog net een 8 graden. In de loop van de dag houdt de continue regen op, maar we krijgen in de plaats tal van buien die vanaf de Noordzee afzakken.

Kerstavond belooft een erg guur weertype te brengen. Een stevige noord tot noordwestelijke wind voert koelere lucht aan met temperaturen tussen 5 en 8 graden. Er vallen regelmatig forse buien, zelfs met een licht winters kantje van mogelijk wat hagel of stofhagel. Er kan ook veel wind staan, zeker tijdens en rond buien kan die stormachtig gaan waaien. In de nacht volgen nog meer buien, maar de wind neemt wel langzaam wat in kracht af.

Overmorgen:

Vrijdag is de wind dan gedraaid. Daarbij komen we in een koelere noord tot noordwestelijke stroming terecht en dalen de temperaturen naar meer normale waarden voor de tijd van het jaar. In de tweede weekhelft dalen de maxima naar 6-7 graden, in de nacht noteren we dan een 2 tot 4-tal graden. Eventueel kunnen enkele licht winters getinte buien opduiken.

In de nacht naar zaterdag is nog een enkele bui mogelijk, maar geleidelijk verdwijnen die grotendeels uit het weerbeeld. Het is koel met minima rond 2 tot 4 graden.

Later:

In het weekeind keert op zaterdag de rust op de weerkaarten tijdelijk terug. Er is dan ruimte voor langere droge perioden en de wind neemt af. Het is wel koeler met maxima rond 7-8 graden. In de loop van de dag neemt de bewolking wel toe bij een naar zuidwest draaiende wind. Uiteindelijk loopt dat dan weer uit op wat verspreide lichte regen.

Samenvatting:

Vandaag is de laatste erg zachte dag. We noteren nog 12 tot 13 graden. Er zijn perioden met regen, vooral in de ochtend. Vanmiddag vallen nog een aantal verspreide buien, samen met een enkele opklaring. De zuidwestelijke wind blijft ook vandaag flink doorwaaien.

Geert, woensdag 23 december, 06.40 uur.

Iedereen kent wel de traditionele paddenstoelen: een steel en een hoed. Maar wist je dat er ook heel bijzondere vormen bestaan zoals bijvoorbeeld deze rimpelige koraalzwam?