ZO

04/28/2024

Weertype

Weertype

11° | 15°

60 %

Windrichting

4-5 bft
Een klein lagedrukgebied eist vandaag alle aandacht op de weerkaarten op. Het lag vanochtend aa [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

| 19°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vorige week donderdag is mijn boek verschenen! het is getiteld ‘Weerzeggerij’. Een boek vol met weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. In het boek maak ik volop zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur in het algemeen. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Het ideale geschenkje voor jezelf of iemand anders voor de komende feestdagen. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

De luchtdruk is nog altijd erg hoog boven Rusland. Ook boven Centraal Europa en op de Atlantische Oceaan vinden we hogedrukgebieden terug. Die vormen nog heel even een aaneengesloten gebied met hoge luchtdruk, maar daar komt vandaag snel verandering in. Een lagedrukgebied dat naar de Duitse Bocht trekt, sleept enkele fronten met zich mee die vandaag van het noordwesten uit over onze omgeving trekken. Daardoor breekt de gordel van hogedruk in twee stukken. De eerste fronten zijn weinig actief, maar later vandaag volgt een actievere regenzone met regen, wind en zachtere lucht. Intussen komt een actief lagedrukgebied aan bij IJsland. Dat laag trekt later in de week naar het zuiden en komt in de tweede weekhelft vlak in onze buurt te liggen. Daardoor wordt het dan erg wisselvallig met perioden van regen en/of buien. Het laag blijft vervolgens een periode rondtollen in onze omgeving en zal zeker tot het eind van het weekend zorgen voor de nodige wisselvalligheid. Op lange termijn is een doorbreken van een westcirculatie het meest waarschijnlijke scenario.

Overdag's Nachts

Vandaag:

De dag start vandaag nergens met negatieve temperaturen en dat was niet voorzien. De bewolking van gisteren is ook de voorbije nacht niet opgelost en daardoor zijn de minima een stuk hoger gebleven dan eerst gedacht. Het feit dat de wolken zijn blijven hangen, heeft letterlijk gezorgd voor het verschil tussen vriezen en dooien. We noteren vanochtend al een 2-3 graden met veel wolken en lokaal valt er al een drupje regen. In de loop van de voormiddag lopen de temperaturen verder op tot 5-6 graden tegen de middag. Het blijft bewolkt met kans op wat regen bij een aanspannende westelijke wind. Vanmiddag volgt dan een actieve regenzone waarbij er tussen de 5 en 10 liter water per vierkante meter kan gaan vallen. Het gaat ook fors harder waaien. Aan zee trekt de wind aan tot krachtig, boven land wordt die matig tot vrij krachtig. Tegen de late middag / vooravond is het 8 tot 9 graden geworden, aan zee zelfs tot 10.

Vanavond en vannacht blijft het zwaar bewolkt tot betrokken. Pas later in de nacht volgen er wat opklaringen. Aanvankelijk kan er nog wat regen vallen, later is er kans op een enkele bui. Het waait (zeker aan zee) fors uit het westen tot noordwesten en de minima zitten rond een graad of 7.

 

Morgen:

Ook morgen komt de wind alweer van over zee en voert weer zachtere lucht aan met maxima die weer naar een 10-tal graden kunnen oplopen. Er is erg veel bewolking waaruit al eens een drupje regen of een bui zou kunnen vallen. De wind blijft zeker aan de kust flink doorwaaien uit het noordwesten en kan daar vrij krachtig waaien. Boven land is die eerder matig tot vrij krachtig.

De nacht van dinsdag op woensdag blijven de minima ruim positief. Veel minder dan een 6-7 graden zal het niet worden.

Overmorgen:

Woensdag wordt een licht wisselvallige dag. Er is sowieso veel bewolking en daaruit kan er tijdelijk al eens een buitje vallen. De maxima blijven ruim positief en zitten rond een 8 à 9 graden. De wind draait daarbij naar een zuid tot zuidwestelijke richting.

Later:

Tegen donderdag arriveert een volgende oceaandepressie in de buurt van de Britse Eilanden. Die trekt erg zuidelijk en komt uiteindelijk in onze buurt tot stilstand. Regenzones, verbonden aan dit laag, zullen in de loop van donderdag ons weer gaan beïnvloeden. Het wordt dan iets minder zacht, maar we halen toch nog altijd een 7 tot 8-tal graden. Het kan ook weer fors gaan waaien.

Samenvatting:

Het blijft vandaag de hele dag opnieuw grijs met vanochtend kans op wat lokaal gedruppel. Vanmiddag gaat het van de kust uit meer en harder regenen. Daarbij gaat het ook fors waaien. De temperaturen lopen op van 2-3 graden vanochtend naar 8-9 graden tegen de avond.

Geert, maandag 30 november, 06.35 uur.

Het groot kalkschuim, een slijmzwam die zich zelfs kan voortbewegen!