MA

05/13/2024

Weertype

Weertype

14° | 22°

30 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten twee sturende systemen. Enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen [...]
Lees verder

DI

14 mei

Weertype

Weertype

14° | 22°

80 %

Windrichting

3 bft
De vooruitzichten voor dinsdag zijn erg wispelturig door de nabijheid van een front. Zag het er [...]
Lees verder

WO

15 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

40 %

Windrichting

3 bft
Woensdag is het ook wisselvallig en onstabiel met kans op buien, maar zeker niet de hele tijd. [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Donderdag keert het front dat dinsdagavond passeerde, mogelijk terug met opnieuw een zwaar bewo [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vorige week donderdag is mijn boek verschenen! het is getiteld ‘Weerzeggerij’. Een boek vol met weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. In het boek maak ik volop zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur in het algemeen. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Het ideale geschenkje voor jezelf of iemand anders voor de komende feestdagen. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

De luchtdruk is nog altijd erg hoog boven Rusland. Ook op de Atlantische Oceaan vinden we hogedrukgebieden terug. Tussen beide systemen in, is de luchtdruk lager. Een lagedrukgebied dat naar de Duitse Bocht trekt, sleept daarbij enkele fronten en buienlijnen met zich mee die gisteren en vandaag van het noordwesten uit over onze omgeving trekken. Daardoor breekt de gordel van hogedruk in twee stukken. Dat lagedrukgebied lost daarbij de komende 24 uur geleidelijk op boven het noorden van Duitslan. Intussen komt een actief lagedrukgebied aan bij IJsland. Dat laag trekt later in de week naar het zuiden en komt in de tweede weekhelft vlak in onze buurt te liggen. Daardoor wordt het dan erg wisselvallig met perioden van regen en/of buien. Het laag blijft vervolgens een periode rondtollen in onze omgeving en zal zeker tot het eind van het weekend zorgen voor de nodige wisselvalligheid. Het laag trekt ook weer koelere noordelijke luchtmassa’s naar het zuiden waarin het later in de week en in het weekeind weer koeler wordt. Op lange termijn is een doorbreken van een westcirculatie het meest waarschijnlijke scenario.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag komt de wind alweer van over zee en voert weer zachtere lucht aan met maxima die weer naar een 10-tal graden kunnen oplopen. Er is erg veel bewolking waaruit zeker vanochtend al eens wat regen of een forse bui zou kunnen vallen. De wind blijft zeker aan de kust flink doorwaaien uit het noordwesten tot het noorden en kan daar vrij krachtig tot zelfs hard waaien. Aanvankelijk zelfs met uitschieters van 60 tot 70 km per uur. Boven land is die eerder matig tot vrij krachtig uit het noordwesten. Ook daar zijn aanvankelijk uitschieters mogelijk. De wind neemt overdag geleidelijk in kracht af. Ook het aantal buien wordt minder en vanmiddag zijn er dan meer en bredere droge perioden, al blijft een bui zeker tot de avond mogelijk.

Vanavond en vannacht blijven de minima ruim positief. Veel minder dan een 6-7 graden zal het niet worden. Er kan nog steeds een tijdelijke en lokale bui opduiken. De wind neemt flink in kracht af.

 

Morgen:

Morgenwordt een licht wisselvallige dag. Er is sowieso veel bewolking en daaruit kan er tijdelijk al eens een buitje of wat lichte verspreide (mot)regen vallen. De maxima blijven ruim positief en zitten rond een 8 à 9 graden. De wind draait daarbij naar een zuid tot zuidoostelijke richting. Later op de dag keert die dan terug naar het zuidwesten tot het westen.

Tegen het eind van de dag nadert een zwakke regenzone en in de nacht naar donderdag kan er opnieuw wat lichte regen of motregen vallen bij tussenpauzen. De minima zitten dan rond 5 tot 7 graden.

Overmorgen:

Tegen donderdag arriveert een volgende oceaandepressie in de buurt van de Britse Eilanden. Die trekt erg zuidelijk en komt uiteindelijk in onze buurt tot stilstand. Regenzones, verbonden aan dit laag, zullen in de loop van donderdag ons weer gaan beïnvloeden. Het wordt dan iets minder zacht, maar we halen toch nog altijd een 7 tot 8-tal graden. Het kan ook weer fors gaan waaien.

Later:

Vrijdag zitten we vlak bij de kern van een lagedrukgebied dat zich ophoudt in de buurt van het Kanaal en wat rondtoert over onze omgeving en het oosten van de Britse Eilanden. De dag verloopt dan ook erg wisselvallig met perioden van regen en buien. De maxima zitten rond een 7-tal graden bij een zuidwestelijke wind die wat vlagerig kan gaan waaien.

Samenvatting:

Vandaag start ontstuimig met perioden van regen en/of buien. Dat kunnen enkele felle buien zijn. Overdag neemt de buiigheid geleidelijk af, al blijft een bui zeker tot de avond mogelijk. Het waait eerst stevig uit noordwest tot noord, maar ook die wind neemt overdag af in kracht. De maxima zijn vrij zacht en halen een 9 tot 10-tal graden.

Geert, dinsdag 01 december, 06.25 uur.

Het groot kalkschuim, een slijmzwam die zich zelfs kan voortbewegen!