ZO

04/28/2024

Weertype

Weertype

11° | 15°

60 %

Windrichting

4-5 bft
Een klein lagedrukgebied eist vandaag alle aandacht op de weerkaarten op. Het lag vanochtend aa [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

| 19°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vorige week donderdag is mijn boek verschenen! het is getiteld ‘Weerzeggerij’. Een boek vol met weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. In het boek maak ik volop zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur in het algemeen. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Het ideale geschenkje voor jezelf of iemand anders voor de komende feestdagen. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Boven Scandinavië ligt een hogedrukgebied. Het heeft verbinding met een Russisch hoog en heeft ook een rug richting Nederland en de Britse Eilanden. Ook boven Centraal Europa is de luchtdruk hoog. Lagedrukgebieden vinden we terug voor de Portugese kust en het westen van de Middellandse Zee. Al bij al een vrij winterse drukverdeling, maar we plukken daar niet echt de vruchten van. Het wordt tijdelijk wat kouder, maar dat loopt niet uit op een winterse periode. Vandaag maakt het Scandinavisch hoog een verbinding met een Atlantisch hoog dat zich op de oceaan bevindt. Deze brug zorgt ervoor dat we tijdelijk in een koelere oostelijke stroming terechtkomen, maar dit houdt niet lang stand. Vanaf morgen wordt deze verbinding alweer verbroken door een laag dat boven de Britse Eilanden komt te liggen. Dat laag duwt in de nieuwe week een aantal zwakke fronten tot over onze omgeving die alweer zachtere lucht binnenblazen. De koude die eraan komt blijft dan ook beperkt tot hoogstens vandaag en komende nacht. Later in de week komen we in een diepe trog terecht tussen het Oost-Europees/Russisch hogedrukgebied en een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het nog wat koeler geworden. Een oost tot noordoostelijke wind voert geleidelijk drogere, maar ook koelere lucht aan waarbij de maxima vanmiddag naar een 5 à 6 graden dalen. Het is daarbij wisselend bewolkt. Vanochtend is het eerst grijs , nevelig en mistig, maar in de namiddag breken er toch wel degelijk opklaringen door. Dat kan lang duren, zeker in het noordwesten (aan zee) en het westen. Eens de opklaringen doorbreken, kan dat zeker landinwaarts gepaard gaan met best wel een aantal vrij brede opklaringen.

De minima kunnen tijdens de komende nacht een uitschuiver maken en zullen onder het vriespunt uitkomen. Het zou zeker landinwaarts best wel een graad of 3 kunnen gaan vriezen. Er zijn immers ook dan opklaringen en dat vergroot de kans op het voorkomen van wat lichte vorst in de nacht. Vanaf het noordwesten nadert later vannacht ook weer bewolking. Die schuift in de loop van de nacht binnen en gaat er dan voor zorgen dat de temperaturen geleidelijk aan weer wat hoger worden. Tegen het eind van de nacht is de nachtvorst in het noordwesten dan ook alweer verdwenen.

 

Morgen:

Morgen is het dan landinwaarts eerst waarschijnlijk nog licht bewolkt met nog brede opklaringen. Aan zee is het dan al bewolkt en overdag neemt de bewolking overal toe op nadering van een storing. Die zorgt in de loop van de dag voor steeds meer bewolking en uiteindelijk verliezen we de zon. Het zou best kunnen dat dit scenario ook vroeger begint en dat de bewolking er al van in de vroege ochtend is (zie ook bespreking nacht van zondag op maandag). Geleidelijk valt er in de loop van de middag ook al wat regen of een duiken er een aantal buien op. De maxima zitten ook dan rond een 6-tal graden landinwaarts, maar kunnen aan zee en in het westen tegen het eind van de dag al naar een graad of 9 oplopen.

In de nacht naar dinsdag vriest het dan niet meer want de bewolking die er dan hangt, zorgt ervoor dat de minima ruim boven het vriespunt blijven. Er zijn dan perioden met regen en motregen te verwachten.

Overmorgen:

Tegen dinsdag komt de wind alweer van over zee en voert weer zachtere lucht aan met maxima die weer naar een 10-tal graden kunnen oplopen. Er is erg veel bewolking waaruit al eens een drupje regen of een bui zou kunnen vallen, maar het gaat om erg kleine hoeveelheden. De wind die er staat waait trouwens ook maar zwak tot matig uit een noordwestelijke richting.

De nacht van dinsdag op woensdag blijven de minima ruim positief. Veel minder dan een 6-7 graden zal het niet worden.

Later:

Woensdag wordt een licht wisselvallige dag. Er is sowieso veel bewolking en daaruit kan er tijdelijk al eens een buitje vallen. De maxima blijven ruim positief en zitten rond een 8 à 9 graden. De wind draait daarbij naar een zuid tot zuidwestelijke richting.

Samenvatting:

Vandaag is het eerst grijs, nevelig en mistig. Geleidelijk aan trekt de nevel en mist op en vanmiddag verschijnen er vanaf het oosten opklaringen. Aan zee en in het westen kan het nog erg lang grijs blijven. Een oostelijke wind voert koele lucht aan waarbij het niet veel warmer wordt dan rond een 5-tal graden.

Geert, zondag 29 november, 09.45 uur.

Het groot kalkschuim, een slijmzwam die zich zelfs kan voortbewegen!