ZA

04/27/2024

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

11° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Donderdag is mijn boek verschenen! het is getiteld ‘Weerzeggerij’. Een boek vol met weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Boven Scandinavië ligt een hogedrukgebied. Het heeft verbinding met een Russisch hoog en heeft ook een rug richting Nederland en de Britse Eilanden. Ook boven Centraal Europa is de luchtdruk hoog. Lagedrukgebieden vinden we terug voor de Portugese kust en het westen van de Middellandse Zee. Al bij al een vrij winterse drukverdeling, maar we plukken daar niet echt de vruchten van. Het wordt tijdelijk wat kouder, maar dat loopt niet uit op een winterse periode. De komende dagen maakt het Scandinavisch hoog een verbinding met een Atlantisch hoog dat zich op de oceaan bevindt. Deze brug zorgt ervoor dat we tijdelijk in een koelere oostelijke stroming terechtkomen, maar dit houdt niet lang stand. Tegen dinsdag is deze verbinding alweer verbroken door een laag dat boven de Britse Eilanden komt te liggen. Dat laag duwt in de nieuwe week een aantal zwakke fronten tot over onze omgeving die alweer zachtere lucht binnenblazen. De koude die eraan komt blijft dan ook beperkt tot hoogstens 1 à 2 dagen en nachten. Op langere termijn zijn de weersvooruitzichten niet duidelijk. We lijken ook later in de week verder in een soort ‘stand-still’ terecht te komen tussen diverse invloedssferen en luchtmassa’s in.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een rustige dag. Een meer noordoostelijke tot oostelijke wind voert koelere lucht aan, maar toch lijken we vanmiddag nog weg te komen met maxima van een 8 à 9 graden. Lokaal misschien dan toch zelfs nog een graad of 10. De wind is daarbij maar zwak, tijdelijk en lokaal wat aantrekkend tot matig. Er komen daarbij brede opklaringen voor en het is wat nevelig. Ten oosten van ons liggen echter uitgebreide wolkenvelden en die schuiven langzaam onze kant op. Gaandeweg de dag neemt de kans op bewolking dan ook vanuit het oosten opnieuw toe. Waarschijnlijk bereiken die wolkenvelden ons dan ergens in de late namiddag.

Vanavond en vannacht koelt het dan af naar een 3-4 graden, lokaal nog iets lager. Er is echter veel lage bewolking en er vormt zich ook nevel en mist en die houden een verdere afkoeling tegen. Toch kan het in opklaringsgebieden aan de grond lichtjes gaan vriezen.

 

Morgen:

Morgen is het nog wat koeler geworden. Een oost tot noordoostelijke wind voert dan drogere, maar ook koelere lucht aan waarbij de maxima tegen zondag naar een 6 à 8 graden dalen. Het is daarbij wisselend bewolkt. In de ochtend is het eerst grijs , nevelig en mistig, maar in de namiddag breken er toch wel degelijk opklaringen door en dat kan zeker gepaard gaan met best wel een aantal vrij brede opklaringen.

De minima kunnen tijdens de nacht naar maandag een uitschuiver maken en zullen onder het vriespunt uitkomen. Het zou zeker landinwaarts best wel een graad of 3-4 kunnen gaan vriezen. Er komen immers ook dan opklaringen aan en dat vergroot de kans op het voorkomen van wat lichte vorst in de nacht. Toch is dit scenario nog voor wijziging vatbaar want vanaf het noordwesten nadert ook bewolking en als die snel binnenkomt, dan zullen de minima een stuk hoger zitten. Dit zal verder moeten genowcast worden eens het zover is.

Overmorgen:

Op maandag is het dan eerst waarschijnlijk nog licht bewolkt met nog brede opklaringen, maar overdag neemt de bewolking toe op nadering van een storing. Die zorgt in de loop van de dag voor steeds meer bewolking en uiteindelijk verliezen we de zon. Het zou best kunnen dat dit scenario ook vroeger begint en dat de bewolking er al van in de vroege ochtend is (zie ook bespreking nacht van zondag op maandag). Mogelijk valt er aan het eind van de dag al een drupje regen. De maxima zitten ook dan rond een 6-tal graden.

In de nacht naar dinsdag vriest het dan niet meer want de bewolking die er dan hangt, zorgt ervoor dat de minima ruim boven het vriespunt blijven zitten en zelfs oplopen tegen dinsdagochtend.

Later:

Tegen dinsdag komt de wind waarschijnlijk alweer van over zee en voert weer zachtere lucht aan met maxima die weer naar een 8 à 9 graden kunnen oplopen. Er is erg veel bewolking waaruit al eens een drupje regen of een bui zou kunnen vallen, maar het gaat om erg kleine hoeveelheden. De wind die er staat waait trouwens ook maar zwak tot matig.

Samenvatting:

De zaterdag begint met brede opklaringen en die houden we een tijdje vast. Het is pas later vanmiddag dat de kans op wolkenvelden weer toeneemt. Het is wel nevelig en vrij rustig met een zwakke tot hoogstens matige oostelijke wind. De maxima halen rond 8 à 9 graden.

Geert, zaterdag 28 november, 09.35 uur.

Het is al november, maar de sierappeltjes in de tuin staan op hun mooiste: