MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een nieuw lagedrukgebied dat van in het zeegebied tussen IJsland en Schotland snel naar de Britse Eilanden schuift en vandaar dan in de tweede helft van de week naar onze omgeving doorstoot, bepaalt vanaf vandaag ons weer. We krijgen dan ook snel te maken met de invloed daarvan. Tijdens de tweede helft van de week neemt dat nieuwe lagedrukgebied dan ook het voortouw. Dat zou dan enkele dagen blijven rondcirkelen net ten westen van onze omgeving met dikwijls perioden van regen en/of buien die per momenten weer overvloedig kunnen zijn. Waarschijnlijk blijft dit laag nog tot en met zondag in onze buurt bivakkeren. Het is dan ook lastig om een precieze windverwachting op te maken, want dat zal afhangen van waar de kern van het laag precies zit. In elk geval komen we wel geleidelijk in koelere lucht terecht.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag krijgen we een volgende depressie op bezoek. Voordat die arriveert, start de dag vanochtend vroeg nog met de doortocht van een oud (restant van een) front. Dat zorgt ervoor dat er bij het krieken van de dag eerst hier en daar nog wat regen of een bui kan vallen. Die neerslag trekt vervolgens snel weg en dan is het overdag meest wisselend bewolkt en droog, maar de wind neemt toe. Maxima rond een 17 tot 18-tal graden. Lokaal kan dat rond 19 graden zijn. De bewolking neemt overdag wel toe want tegen het eind van de dag nadert een storing. De wind neemt dan verder toe, maar het blijft voorlopig nog droog.

Vanavond neemt de bewolking verder toe en vooral na middernacht volgt dan de regen. Het is een erg actieve storing die zal doortrekken met perioden van intense en overvloedige neerslag. Er kan gemakkelijk weer enkele tientallen liters water per vierkante meter vallen. De minima zitten daarbij rond een 13-tal graden bij een matige, aan zee soms vrij krachtige, zuidwestelijke wind.

Morgen:

Morgen hebben we ‘s morgens nog last van de storing die in de nacht al voor veel regen zorgde. De dag start nog nat met perioden van regen. Die trekt al gauw weg, maar dan volgt een wisselende bewolking met nog de nodige buien. Dat kunnen per momenten felle buien zijn. Zelfs een donderklap behoort dan weer tot de mogelijkheden. De temperaturen maken ook een duik en dalen naar waarden rond een 15-tal graden. Er kan per momenten ook weer de nodige wind staan, zeker aan zee. Daar wordt die weer vrij krachtig, boven land is die wind meest matig uit een zuidwestelijke hoek.

Ook in de nacht naar vrijdag vallen er nog de nodige verspreide buien.

Overmorgen:

Ook op vrijdag zitten lagedrukgebieden dicht in de buurt. Een randstoring kan dan in de loop van de dag weer voor een periode van veel en overvloedige neerslag zorgen. Een groot deel van de dag lijkt echt kletsnat te kunnen worden. De temperaturen blijven aan de koele kant en zitten ook op vrijdag niet veel hoger dan rond een 15-tal graden.

Later:

Zaterdag verandert er niet al te veel aan de situatie. We zitten nog altijd met een laag vlak in de buurt en dat zorgt voor perioden met regen of buien. Omdat de precieze ligging van het lagedrukgebied nog niet vastligt, is het moeilijk een detailverwachting op te maken, maar denderend zal het zeker niet worden. Het is ook vrij koel met maxima rond een 13 tot hoogstens 15-tal graden.

Samenvatting:

Vandaag start met een lokale bui of wat regen, vooral landinwaarts. Deze trekt snel weg waarna we een meest droge dag krijgen met een wisselende, maar wel toenemende bewolking. Het wordt rond 18 graden met een aantrekkende zuidwestelijke wind. Vannacht volgt dan veel regen.

Geert, woensdag 30 september, 06.35 uur.

Najaarsbloeiende struiken. Er zijn er niet zoveel, maar de lespedeza is er één van: