DI

05/14/2024

Weertype

Weertype

14° | 20°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten twee sturende systemen. Enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen [...]
Lees verder

WO

15 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het ook wisselvallig en onstabiel met kans op buien en/of perioden met regen, maar ze [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag ligt dat front nog steeds in onze buurt en kan het opnieuw voor perioden met regen ga [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2 bft
Vrijdag is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebi [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We hebben te maken met een storing die van west naar oost door onze omgeving trekt. Die storing is verbonden aan een complex lagedrukgebied tussen de Britse Eilanden en IJsland. De komende 24 uur ontwikkelt zich in dit lagedrukgebied een actieve randstoring. Deze gaat morgen voor anker in de Golf van Biscaje. Dat laag blijft daar eerst rondtollen, maar trekt dan in de loop van de komende dagen heel langzaam onze richting op om uiteindelijk opgenomen te worden in het grote hoofdlaag boven de Britse Eilanden. Dat betekent voor ons de komende dagen erg wisselvallig weer waarbij we te maken krijgen met rond dat laag rondtollende regen- en buiengebieden. Ook op langere termijn blijft het bij ons zeer onstabiel en wisselvallig want we blijven onder invloed van lagedrukgebieden zitten.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag hebben we vanmorgen eerst nog last van de storing die in de nacht al voor veel regen zorgde. De dag start nog nat met perioden van regen. Die regen kan nog een hele tijd in de ochtend aanhouden en het kan per momenten intens regenen. Er is tijdelijk tijdens de frontpassage ook wel meer wind mogelijk met aan zee tijdelijk uitschieters van 50 tot 60 km per uur. Tegen de tweede helft van de ochtend wordt het vanaf het westen geleidelijk aan droger, maar nadien volgt dan in de namiddag een wisselende bewolking met nog de nodige buien. Dat kunnen per momenten felle buien zijn. Zelfs een donderklap behoort dan weer tot de mogelijkheden. De temperaturen maken ook een duik en dalen naar waarden rond een 15 tot 16-tal graden.  Dat zijn waarden die we in de ochtend al noteren. Vanmiddag kan misschien landinwaarts ergens net de 17 aangetikt worden, maar dat is het absoluut hoogst haalbare. Er kan per momenten ook weer de nodige wind staan, zeker aan zee. Daar wordt die weer vrij krachtig, boven land is die wind meest matig uit een zuidwestelijke hoek.

Vanavond en vannacht is het meest droog, al blijft een enkele bui aanvankelijk nog wel tot de mogelijkheden behoren. Later in de nacht neemt de bewolking geleidelijk aan weer toe bij minima van ongeveer 12 graden.

Morgen:

Ook morgen zitten lagedrukgebieden dicht in de buurt. Een randstoring die voor anker gaat in de Golf van Biscaje (zie inleidende tekst) kan dan in de loop van de dag weer voor een periode van veel en overvloedige neerslag zorgen. Een groot deel van de dag lijkt echt kletsnat te kunnen worden, maar er zijn in de middag zeker ook langere droge periodes mogelijk. De temperaturen blijven aan de koele kant en zitten ook op vrijdag niet veel hoger dan rond een 15-tal graden. De wind komt daarbij uit een aanvankelijk zuid tot zuidoostelijke, later weer meer zuidelijke hoek.

De nacht naar zaterdag wordt wisselvallig met nog steeds kans op perioden van regen en/of buien en minima rond een 12-tal graden.

Overmorgen:

Zaterdag verandert er niet al te veel aan de situatie. We zitten nog altijd met een laag vlak in de buurt en dat zorgt voor perioden met regen of buien. Omdat de precieze ligging van het lagedrukgebied nog niet vastligt, is het moeilijk een detailverwachting op te maken, maar denderend zal het zeker niet worden. Het is ook vrij koel met maxima rond een 13 tot hoogstens 15-tal graden.

Later:

Zondag wordt het weerbeeld al niet veel beter. Nog altijd hebben we te maken met dat lagedrukgebied in de Golf van Biscaje en dat zorgt voor perioden met regen en/of buien. Per momenten kan dat felle neerslag of een felle bui zijn. De wind blijft uit een zuidelijke hoek waaien en we blijven in koele lucht zitten met maximaal 15 graden op de thermometers.

Samenvatting:

Vanochtend trekt een actieve regenzone van west naar oost door de provincie. Later in de ochtend wordt het droger en vanmiddag krijgen we dan een mix van wolken, opklaringen en enkele buien. Het wordt zo’n 15-16 graden. Tijdelijk kan er in de ochtend ook vrij veel wind komen te staan die dan vanmiddag weer afzwakt.

Geert, donderdag 01 oktober, 06.40 uur.

Najaarsbloeiende struiken. Er zijn er niet zoveel, maar de lespedeza is er één van: