DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog gaat de luchtdruk vandaag snel stijgen. Die uitloper bouwt zich tijdens de eerste dagen van de week snel op tot een sterk apart hogedrukgebied in onze omgeving. Dat hoog trekt vervolgens geleidelijk door richting Polen. Daardoor gaat de wind naar een oostelijke tot zuidelijke richting draaien en komt een transport van zeer warme lucht op gang. Tegen het midden van de week noteren we dan ook hoog zomerse tot zelfs tropische temperaturen. In de tweede weekhelft gaat de luchtdruk ten westen van ons en boven het westen van Frankrijk dalen wat tegen het eind van de week op een (onweerachtige) bui zou kunnen uitlopen. Daarna komen we dan na het weekend waarschijnlijk in een westelijke stroming terecht met meer invloed van oceaanstoringen die ons meer wisselvalligheid zullen brengen met regelmatig wat regen of een bui.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is de lucht weer opgeklaard. Buien en storingen zijn verdwenen en we krijgen een licht bewolkte tot zonnige dag. Aan zee is het sowieso de hele dag erg zonnig. Landinwaarts kunnen er zich tijdelijk al eens wat kleine stapelwolken vormen, maar die gaan in de loop van de dag weer verdwijnen. De temperaturen lopen op naar waarden vooraan de 20 graden aan zee tot rond een 23-24 graden landinwaarts en de wind draait naar een noordelijke, later noordoostelijke richting. Het blijft droog. Het is het begin van enkele hoog zomerse dagen die deze week op het programma staan.

Vanavond valt de wind dan ook grotendeels weg en krijgen we een rustige avond, gevolgd door een rustige nacht waarin het tegen de ochtend afkoelt naar ongeveer 13 graden. Het kan daarbij wat nevelig worden.

Morgen:

Morgen wordt er al zomerse lucht aangevoerd. De maxima lopen snel op en halen dan zeker landinwaarts al gemakkelijk de zomerse 25-graden grens met pieken die oplopen naar een 26 tot 27 graden. Aan zee halen we rond 23-24 graden. De zon is er volop bij en de wind waait zwak tot matig en draait naar een oost tot zuidoostelijke richting. Er zijn amper of geen wolken meer. Aan zee kan er in de loop van de dag tijdelijk een zeebriesje komen te staan.

Morgenavond wordt dan ook een prachtige zomerse avond met temperaturen die maar heel traag gaan dalen en pas laat in de avond weer onder de 20 graden terechtkomen. De uiteindelijke minima dalen onder een heldere hemel tegen de ochtend naar een 14-tal graden.

Overmorgen:

Ook woensdag wordt een hoog zomerse dag met hoge maxima. Die lopen dan gemakkelijk op naar waarden die opnieuw een flink stuk boven de 25 graden gaan zitten. Ook aan zee want de wind waait aflandig uit een zuidoostelijke hoek. Het is niet uitgesloten dat er op woensdag al links of rechts een eerste 30’er aangetikt wordt. Het is daarbij volop zonnig, wolken spelen op woensdag totaal niet meer mee.

De avond en nacht naar donderdag verloopt erg zacht met hoge minima. Het is best mogelijk dat die op verschillende plekken niet eens onder de 15 graden gaan uitkomen.

Later:

Donderdag blijft het zomeren. De temperaturen lopen erg hoog op en halen ook dan zeker landinwaarts op diverse plekken de tropische grens van de 30 graden met gemak. Het is en blijft volop zonnig, al kunnen er gaandeweg de dag ook wel een paar wolkjes opduiken.

Samenvatting:

De wolken zijn verdwenen. Alleen landinwaarts kunnen er tijdelijk nog wat kleine stapelwolken opduiken, maar de zon speelt vandaag de hoofdrol. Het wordt al snel warm met maxima van 21 graden aan zee tot 23-24 landinwaarts. Er waait een eerst zwakke, later matige noordwestelijke wind.

Geert, maandag 22 juni, 06.30 uur.

 

Het vlas bloeit: een zee van blauw die zachtjes meewiegt in de wind: