DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 16° | 19-21°

80 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Tot en met vrijdag zitten we onder invloed van lagedrukgebieden die van west naar oost trekken [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

60 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Morgen trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer op [...]
Lees verder

ZA

11 Jul

Weertype

Weertype

± 10° | 19-21°

20 %

Windrichting

N 2-3 bft
In het weekeind wordt het stabieler. Zaterdag breidt een uitloper van het Azorenhoog zich over [...]
Lees verder

ZO

12 Jul

Weertype

Weertype

8-9° | 20-22°

10 %

Windrichting

VAR 2 bft
Zondag wordt een fraaie dag. Het is droog en er zijn brede opklaringen met flink wat ruimte voo [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern nog steeds in de buurt van Wit-Rusland zorgt bij ons voor een oost tot zuidoostelijke aanvoer van frisse en zeer droge lucht. Het hoog trekt zich tegen het weekeind geleidelijk richting de Oeral terug. Vanuit het zuiden kruipt een Frans laag tegen het eind van de week wat dichterbij, maar bereikt ons niet. Tegelijk komt een nieuw hoog tot ontwikkeling tussen IJsland en de Britse Eilanden. Dat komt in het weekeind wat meer boven de Britse Eilanden te liggen en zorgt dan bij ons voor een diepe noordelijke stroming. In het weekend trekt daarin een eerder zwakke storing van noord naar zuid met enkele buien of wat regen. Begin volgende week blijven we in die diepe noordelijke stroming zitten onder regie van een laag dat zich dan boven Scandinavië legt, met opnieuw aanvoer van erg koude lucht. Later in de week zou het hoog dichterbij kunnen komen, maar dat is nog onzeker. De diverse modellen laten de oplossingen later volgende week behoorlijk uit elkaar lopen.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag wordt weer een zo goed als volledig zonnige dag. Heel misschien drijven er later eens een paar hoge wolkensluiers voorbij, maar dat zal niet veel voorstellen. Het is wel aanhoudend schraal met nog steeds een koele oostelijke tot zuidoostelijke wind. De maxima maken zo goed als pas op de plaats en kunnen misschien een enkel graadje winst pakken tegenover gisteren met waarden rond 11 tot 12 graden. De wind waait wel een stuk minder hard dan de vorige dagen, wat voor het gevoel veel aangenamer zal zijn.

Vanavond koelt het dan weer snel af en in de nacht en zeker naar de ochtend toe kan het dan weer lichtjes gaan vriezen. Veel meer dan rond een nul graden zal dat echter niet meer zijn want er wordt toch wel een tikkeltje minder koude lucht aangevoerd.

Morgen:

Morgen duiken er in de loop van de dag geleidelijk wat wolkenvelden op. In de namiddag gaan zon en wolken geleidelijk elkaar afwisselen. De wind is wat minder hard geworden, maar blijft aflandig waaien uit een meest oostelijke hoek. Veel meer 12 graden wordt het ook dan helaas niet.

In de nacht naar vrijdag komt er duidelijk meer bewolking waardoor de minima dan overal licht positief blijven.

Overmorgen:

Vrijdag draait de wind geleidelijk terug naar een noordoostelijke hoek. Toch schuift er daarbij vooral in de bovenluchten wat minder koude lucht binnen doordat een Frans lagedrukgebied wat dichterbij komt. Met wat geluk en nog een aantal brede opklaringen, kunnen we dan naar een 13-tal graden gaan. Lokaal misschien wel 14, zeker landinwaarts. Dat zal beter aanvoelen, ook al omdat de noordoostelijke wind maar zwak meer waait.

In de nacht komen er steeds meer wolken en stijgt de kans op een heel lokale, maar lichte bui. Het vriest dan niet meer.

Later:

Zaterdag zit een storing dicht in de buurt met veel wolken en nog maar weinig zon. De wind is dan noord tot noordwest geworden en waait meest zwak tot matig. We zitten nog in iets zachtere lucht met maxima rond een 12-tal graden. Er is kans op een lokale bui, maar de meeste plekken houden het op zaterdag nog de hele dag droog.

Samenvatting:

Zonnig, maar de ochtend start koud. Overdag kunnen we net tot een 11-12 graden geraken, maar meer zit er niet in. Er staat een schrale en storende oostelijke wind die weer minder hard is dan de vorige dagen, maar toch nog altijd voelbaar waait en zorgt voor een kouder gevoel. Vanavond koelt het weer snel af om tegen de ochtend weer minima rond het vriespunt te noteren.

Geert, woensdag 25 maart, 06.30 uur.

Kijk je in de nieuwe minuut natuur mee naar de bloeiende magnolia’s?