DO

4 Jun

Weertype

Weertype

± 13° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Er ontwikkelt zich een lagedrukgebied in onze buurt. Dat gaat de komende dagen voor anker in en [...]
Lees verder

VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-18°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Morgen, vrijdag stuurt het lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 16-19°

60 %

Windrichting

W 3-5 bft
Zaterdag krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert ze [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 17-19°

30 %

Windrichting

W 3-4 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We blijven zitten in een regime waar lagedrukgebieden de dienst uitmaken. Nog steeds ligt een sturend lagedrukgebied daarbij in het zeegebied tussen IJsland en de Britse Eilanden. Op de Atlantische Oceaan staat nog altijd een niet aflatende, stevige westcirculatie waarin de ene storing na de andere richting West-Europa gestuurd wordt. Steeds weer worden nieuwe kernen van lagedruk in het sturende laag ingevangen waardoor het een erg complex laag is met diverse kernen. Tussen de storingen door zitten er telkens wel wat betere momenten, maar lang duren die niet. Er staat daarbij ook erg veel wind en het is vinger aan de pols te houden omdat er zich zomaar een stormlaag zou kunnen ontwikkelen dat voor nog meer wind zou kunnen zorgen. De lagedrukgebieden trekken de komende dagen immers dichter in onze omgeving naar het oosten en er ontstaan daarbij heel gemakkelijk kleine randlaagjes die telkens een fors windveld met zich meetrekken. Op langere termijn lijkt het rustiger te worden, maar dan zitten we al te spreken over minstens 7 tot 10 dagen vooruit en dat is buiten de betrouwbare verwachtingstermijn.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag spelen regen, buien en wind weer de hoofdrol. Een actief, klein lagedrukgebied trekt vanochtend vroeg langs onze kust weg naar het noorden. Om het laag heen liggen gebieden met regen en buien en die regen kan intens zijn. Er zijn ook felle buien mogelijk, zelfs met een kleine kans op een lokale donderklap. De regen en buien worden overdag geleidelijk minder en later vanmiddag kunnen de droge perioden gaan overheersen. In de ochtend plenst het echter eerst nog fel. Rond het laag zit ook een stevig windveld. Met het doortrekken van het laag, trekt die wind dan ook fors aan uit een westelijke richting. Zeker vanochtend, rond de middag en de eerste helft van de namiddag, moeten we rekening houden met een tot 6-7 Bft aantrekkende wind aan de kust. Boven land wordt dat een 5-6 Bft. Er zijn daarbij felle uitschieters mogelijk van 70 tot 80 km per uur aan zee, boven land iets minder. De maxima reiken tot 8, misschien net 9 graden.

Vanavond volgt na een rustiger periode, opnieuw regen. In de nacht kan het weer fel regenen op nadering en doortocht van een volgende klein lagedrukgebied. Dat zorgt voor weer intense regen en een tijdelijk zo goed als wegvallen van de wind. Schijn bedriegt echter. De wind valt enkel wanneer het laag doortrekt. Erachter komt tegen de ochtend weer een fel windveld binnen met opnieuw zware windstoten tot 80 km per uur aan zee.

Morgen:

Morgen trekt dat volgende laag in de ochtend snel door met eerst net als vandaag regen, buien en wind. Het wordt ook dan geleidelijk droger en morgenmiddag beperkt de neerslag zich tot enkele verspreide buien. De droge perioden overheersen dan bij maxima die net als vandaag rond een 8-9 graden uitkomen. De wind kan ook vooral in de ochtend weer fel uithalen met gemene rukwinden. In de namiddag neemt die flink af. De nacht naar zondag zien we een herhaling van zetten met inkomende regen en aantrekkende wind.

Overmorgen:

Zondag komen we dan in nog wat zachtere lucht terecht met, jawel, alweer een volgende storing. Ook die brengt regen en wind mee en ook dan kan de wind weer alweer vooral in de ochtend fors pieken met uitschieters die telkens gemakkelijk naar 70 tot 80 km per uur uithalen. Het wordt dan een graad of 10. In de namiddag is het dan weer rustiger met nog een paar verspreide buien.

Later:

Maandag zit er al een volgende storing in de pijplijn. Ook dan krijgen we overdag perioden met regen en buien te verwerken bij vrij zachte maxima van een 9 tot 10-tal graden. Er is dan nog steeds veel wind uit een zuidwestelijke richting, maar die zal niet meer zo heel hard waaien.

Samenvatting:

Vanochtend is het bar en boos. Felle wind, zware windstoten en regen en buien maken het bijzonder guur. Na de middag wordt het geleidelijk aan rustiger met nog een aantal verspreide buien. Maxima rond 8 à 9 graden.

Geert, vrijdag 13 december, 06.40 uur.

Er staat een nieuwe minuut natuur online. Deze keer spelen opnieuw paddenstoelen de hoofdrol: parelstuifzwammen!