Weerpraatje van dinsdag 22 oktober:

Algemene luchtdrukverdeling

Het Azorenhoog trekt snel via de Britse Eilanden naar onze omgeving. Door verdere drukstijgingen ontstaat in onze regio de komende 24 uur een aparte kern van hogedruk binnen een langgerekte gordel van hoge luchtdruk die zich van Rusland uitstrekt tot aan de Azoren. Boven de zuidelijke Noordzee zit eerst nog een klein en verder oplossend lagedrukgebiedje. Vanuit Spanje begeeft zich ook een laag naar het noorden en dat stuurt in de loop van woensdag een zwak wamtefront doorheen de barrière van hogedruk waarachter veel zachtere lucht zit. Dat laag zorgt er dan wel voor dat de westelijke flank van het hoog afgebroken wordt waardoor tegen het weekeind een ander laag vanaf de noordelijke Atlantische Oceaan dichterbij komt. Tegelijk stijgt dan op de Atlantische Oceaan de luchtdruk weer. Door deze evolutie krijgen we de eerste dagen met een zeer warme zuidelijke stroming af te rekenen, maar wordt die tegen het weekeind waarschijnlijk door veel koelere lucht vervangen. Hoe dat volgende week verder afloopt, is bijzonder onzeker en zo goed als alle mogelijke oplossingen zitten in zo goed als alle modellen …

Voor vandaag zijn er weinig of geen onzekerheden. Hoewel de luchtdruk flink aan het stijgen is, wordt ons weer eerst toch nog bepaald door een kleine kern van lagedruk die zich boven de zuidelijke Noordzee bevindt. Dat kleine laag trekt in de loop van de dag verder oostwaarts. Daaromheen zit er erg veel bewolking waaruit hier en daar zeker in de ochtend nog wat gemiezer of een licht buitje kan vallen. De grootste kans daarop maken we aan zee en in het noordwesten, maar ook elders is het zeker nog niet volledig droog. Het is daarbij nevelig en de wind waait daarbij zwak uit een noordwestelijke richting. In de loop van de dag wordt het geleidelijk wel volledig droog, maar er blijft erg veel bewolking hangen. Vanmiddag is het dan droog, maar zwaar bewolkt. Mogelijk komen er enkele kleine opklaringen piepen, maar veel zal dat niet voorstellen. De wind blijft zwak noordwest tot west waaien en voert vrij zachte lucht aan waarin we gemakkelijk maxima rond een graad of 15-16 noteren.

Vanavond is er nog altijd veel bewolking. Tijdelijk is een kleine opklaring mogelijk, maar later komt er weer meer bewolking binnen. Tijdens de nacht komt dan vanuit het zuiden een zwak warmtefront dichterbij dat later in de nacht opnieuw voor wat licht gemiezer kan zorgen. Het blijft erg zacht met minima rond 10 tot 12 graden en het is ook dan erg nevelig.

Morgen trekt dat zwakke warmtefront in de loop van de ochtend verder vanuit het zuiden over onze regio. Er is veel bewolking met nog steeds nevelige omstandigheden en eerst mogelijk nog een spat (mot)regen. In de namiddag blijft het dan droog bij een naar zuid draaiende en zwakke wind. Die voert ondanks de bewolking heel erg zachte lucht aan met maxima die gemakkelijk doorlopen naar een 18 graden. Later in de middag kan het dan geleidelijk een beetje beginnen opklaren vanuit het binnenland.

Ook donderdag wordt een heel erg zachte dag. Er is dan wel ruimte voor een aantal opklaringen en die kunnen gaandeweg de dag zelfs vrij breed gaan uitvallen. Zeker op donderdag kan het daarbij gemakkelijk 18 tot 19 graden worden. De wind waait daarbij zwak uit een zuidelijke richting en voert die erg zachte lucht aan.

Vrijdag lijken er weer wat meer wolken op het menu te staan en zou er eventueel laat op de dag weer een heel enkel licht buitje kunnen opduiken, maar zeker is dat nog niet. Het blijft wel heel zacht. Ook op vrijdag halen de maxima met een zuidelijke wind heel erg hoge waarden van een graad of 18.

De weekeind vooruitzichten zijn veel onzekerder geworden dan gisteren. Door het in de algemene luchtdrukverdeling beschreven scenario, komt er vanuit het noorden veel koelere lucht op ons af. Probleem hierbij is dat zo goed als welk weermodel hierover op dit ogenblik een andere oplossing berekent. Ook de droge zaterdag gaat bij veel modellen op de schop. Dat er dus een verandering zit aan te komen, is zo goed als zeker, alleen is het even afwachten op welke kant de dobbelsteen zal vallen. Het meest waarschijnlijke scenario is dat in de loop van zaterdag een front binnenloopt met neerslag, waarachter er veel koelere lucht zal binnenlopen vanuit het noorden.

De vooruitzichten voor volgende week zijn dan ook ei zo na nog onzekerder. Het zou best kunnen dat we de eerste dagen van de week zelfs moeite hebben om tien graden te halen. Even afwachten wat de verdere modelberekeningen ons tonen de komende 24 uur.

Samenvatting voor vandaagGrijs en miezerig, zeker in de ochtend en in het noordwesten en aan zee. Gaandeweg wordt het volledig droog, ook aan de kust. Er blijft wel veel bewolking. Het is zacht en rustig. Een zwakke noordwestenwind voert zachte lucht aan met maxima rond 15-16 graden.

Geert, dinsdag 22 oktober, 06.35 uur.

De asters bloeien! Eén van de laatste grote groepen vaste planten die laat in het najaar in bloei komen. Dus staan we daar in de nieuwe natuurminuut even bij stil:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal.

Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

Vooruitzichten

Ps:

Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvatting voor de komende drie dagen? Je vindt die terug door te klikken op deze knop:

Vooruitzichten
Keigathof.be

Ander nieuws!

Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!

Keigathof.be