Warme dagen, ik hou zo van die warme dagen. Het is de tekst van een liedje van Raymond van het Groenewoud en daar hebben we er dit jaar méér dan genoeg van.

We spreken in de weerkunde officieel van een warme dag als het kwik de kaap van de 20 graden heeft gehaald. Onder thermometerhut wel te verstaan. Dat is een klein wit hutje dat door weermannen en -vrouwen volgens internationaal afgesproken regels gebouwd wordt en waar ik een volgende keer nog wel op terugkom want daar gaat het hier nu even niet over. In elk geval hebben we op die manier wel overal dezelfde manier van meten te pakken en is alles goed met elkaar vergelijkbaar. Ook het aantal warme dagen dus.

Hieronder een grafiek die ik toch even onder de aandacht wil brengen. Het gaat over het Nederlandse De Bilt, maar het zal zeker even goed opgaan voor Ukkel en bij uitbreiding gans Vlaanderen: een overzicht van het aantal warme dagen in het lopende jaar 2018 tot op vandaag …

Dit mag het extreem uitzonderlijke karakter van het weer van dit jaar écht wel in de verf zetten en het is niet eens zeker dat dit de eindscore aan warme dagen voor 2018 zal worden …

Opmerkelijk is dat zowel 2016, 2017 als nu ook 2018 in de top tien zitten als jaren met het grootste aantal warme dagen, maar het aantal van dit jaar is toch wel heel extreem te noemen.

Geert, 16 oktober 2018 – bron grafiek: KNMI Nederland