Algemene luchtdruk:
We zien op de weerkaarten een groot en sterk hogedrukgebied liggen ten westen van de Golf van Biscaye. Dat strekt zich uit tot over IJsland. Ook boven de Middellandse zee is de luchtdruk hoog, maar niet meer zo hoog als gisteren. Als tegenhanger zien we een flink lagedrukgebied met kern ergens boven de Baltische Staten. Aan dit laag is een koufront verbonden dat de voorbije nacht min of meer geruisloos door onze regio trok waarna we vandaag en morgen in een zeer forse noord(west)elijke stroming terechtkomen. Het hoog ten westen van ons zal zich daarbij uitbreiden over de Britse Eilanden terwijl de luchtdruk boven Scandinavië laag blijft. Dat Scandinavische laag trekt tegen het eind van het weekeind oostwaarts weg, maar bij ons blijft de stroming tot en met zaterdag uit het koude noorden komen met buien. Na het weekeind zijn de kaarten door elkaar geschud ten opzichte van gisteren. De eerder getoonde hoge druk op de oceaan komt niet echt uit de verf. In plaats daarvan zou de luchtdruk boven Scandinavië stijgen, waarbij wij tegen maandag onder invloed geraken van nieuwe oceaandepressies met zachtere lucht en regen. De winter handhaaft zich daarbij in het noorden boven Scandinavië, maar met een dergelijke drukverdeling waarbij ook later in de week nieuwe lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan ons kunnen bereiken, leidt dat bij ons niet echt tot winterse taferelen. Het wordt wel kouder, waterkoud eigenlijk, maar tot echte vorst en winterse neerslag komt het (voorlopig) bij ons niet. Het is niet uitgesloten dat een volgende run weer een andere oplossing toont want eerlijk gezegd zijn de kaarten op langere termijn erg wispelturig en springerig. Dat zie je ook in de pluimen. Het Europese model toont mooi de afkoeling in het weekeind, gevolgd door een koelere eerste helft van volgende week met maxima zowel als minima die dan nog een duw krijgen, maar veel meer dan eens een enkele lichte nachtvorst levert dat niet op. En zelfs dat moet ik nog zien gebeuren met zoveel lagedrukgebieden in de buurt met wind, wolken en regen. Dat laatste is in de neerslagpluim trouwens weer overvloedig aanwezig. Merk ook op dat de operationele lijn, zowel als de controlerun tegeneind van de week een enorme sprong omhoog maken wat de wispelturigheid en onzekerheid nog eens in de verf zet over de langere termijn:
Het Amerikaanse model zet ik er vandaag ook nog even bij. Dat was tot gisteren erg winters te noemen voor volgende week, maar vandaag ziet die pluim er (flink) zachter uit en blijft er van mogelijke winterse toestanden weinig tot niets meer over. Nog eens: het kan in een volgende run zomaar weer anders zijn, maar voorlopig word ik van de kaarten toch niet echt winters wild. Integendeel. Ik denk dat we volgende week wel een temperatuursdaling gaan zien, maar dat dit eerder een waterkoud weertype zal worden met vooral opnieuw weer de nodige hoeveelheden regen:
Vandaag:
Vandaag draait de wind terug naar het noordwesten, later zelfs het noorden. Er komt daarbij weer minder zachte lucht binnen, maar toch halen we nog een 8 tot 9 graden. Daarbij kunnen er vooral later op de dag overal enkele buien gaan vallen. Aanvankelijk zitten die vooral in het noorden (van Oost-Vlaanderen) en aan de Oostkust, maar ze breiden zich overdag uit. Dat zijn regenbuien of buien met een licht winters karakter met wat hagel of zo. De wind blijft goed doorwaaien en is aan zee krachtig, boven land vrij krachtig. Dat zorgt voor een guur aanvoelen. Er zijn later zelfs uitschieters mogelijk die aan zee naar 80-90 km per uur kunnen gaan, zeker tijdens en rond buien.
Ook in de avond en nacht zijn buien mogelijk en die kunnen een licht winters karakter hebben met wat hagel of stofhagel. Minima rond 6-7 graden bij een nog altijd goed doorstaande en gure noordelijke wind. Die kan zeker in de avond aan zee nog steeds tot 80-90 km per uur halen, maar ook boven land zijn er tijdens en rond buien flinke uitschieters mogelijk. Later in de nacht zwakt de wind wat af.
Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over de seizoenen. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!
Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:
Morgen:
Morgen wordt ook een gure dag met een koude en goed doorstaande noordelijke wind. Die blijft vrij krachtig tot krachtig waaien met pieken van 60-70 km per uur waarbij er van tijd tot tijd een aantal (winters getinte) buien kunnen vallen. Bij momenten kunnen dat dan echt wel felle buien zijn en er kunnen er tijdelijk ook vrij veel opduiken. De meeste buien zitten morgen ook weer in de noordelijke regio’s van onze beide provincies en daar kan de neerslag zeker in de ochtend echt wel overvloedig zijn met buien die steeds over diezelfde regio trekken. In de namiddag wordt het geleidelijk aan wat droger. De maxima zitten rond een 6 tot 8 graden, maar het kan kouder aanvoelen. Tijdens buien kan het kwik ook dalen naar een graad of 4, zeker tijdens de felste buien.
De nacht naar zondag brengt nog steeds een aantal verspreide (eventueel licht winters getinte) buien. Die kunnen nog steeds fel zijn en er is ook nog altijd vrij veel wind. De minima zitten daarbij rond een 6-7 graden in het westen en rond 5 graden in het oosten al kan dat tijdens een felle bui minder zijn.
Overmorgen:
Zondag wordt het droger. De wind zit al van in de ochtend in het noordwesten en is veel afgezwakt. Tijdens de dag wordt die zuidwest en waait dan maar zwak tot matig meer. Het is wel dikwijls zwaar bewolkt, maar meest droog. Gaandeweg de dag stijgt de kans op een aantal opklaringen en het wordt ongeveer een 8-tal graden.
In de nacht neemt de bewolking weer toe met waarschijnlijk in de nacht al of anders tegen de ochtend alweer de eerste regen.
Later:
Maandag wordt een echte regendag. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen en die kan weer behoorlijk intens zijn. Het is waterkoud met maxima rond 6-7 graden landinwaarts en rond de 8 aan de kust. Het gaat later op de dag ook weer harder waaien.
Volgende week krijgen we waarschijnlijk enkele koelere dagen, maar meer dan waterkoude temperaturen met misschien eens een enkele nachtvorst, lijkt dat voorlopig allemaal niet op te leveren. Het gaat ook van tijd tot tijd weer intens en veel regenen. Het meer winterse scenario dat af en toe uit de modellen rolt, is daarbij momenteel weer flink afgebouwd.
Samenvatting:
Vandaag start met buien in het noorden van Oost-Vlaanderen. Die breiden zich overdag geleidelijk vanuit het noorden ook over andere regio’s uit, maar de Westhoek en het westen van West-Vlaanderen blijven nog lang droog. Elders komen er wel gaandeweg de dag buien en die kunnen eventueel wat hagel of een donderklap mee hebben. Het gaat ook hard waaien uit het noordwesten. Aan zee tegen het eind van de dag met pieken tot 80-90 km per uur, landinwaarts tot 60-70 km per uur. Het is een graad of 9 om de dag te starten en dat is ook meteen de hoogste waarde van de dag. Tijdens buien kan het kwik gemakkelijk enkele graden zakken.
Ook vanavond en vannacht blijven er buien vallen met een voorkeur voor de noordelijke regio’s. Dat kunnen nog steeds felle buien zijn. Minima tussen 5-6 graden landinwaarts tot rond 8 aan de kust en het blijft hard waaien met forse rukwinden.
Geert, vrijdag 24 november, 06.30 uur
Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/
Herfst … 21september?? Neen! De herfst begint NOOIT op 21 september, maar altijd op 22 of 23 september. Ook dit jaar start die op 23 september. Om 8.50 uur in de ochtend om precies te zijn. Ook andere seizoenen starten niet altijd de 21ste. De lente bijna altijd op 20 maart trouwens. Hoe dat komt? Wel daar heb ik ooit eens een filmpje over gemaakt om dat uit te leggen. Je vindt het hieronder terug.
Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.
Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!