Algemene luchtdruk:
Storm Ciaran steelt vandaag de show. Dit stormlaag trekt via het Kanaal richting de Noordzee en vult daar in de loop van morgen langzaam op. Vandaag trekt dit lagedrukgebied als storm langs de kusten van Frankrijk, het zuiden van Engeland en de Noordzeelanden. Ook bij ons komt er een heuse storm te staan met felle rukwinden. Ciaran is echter niet alleen. Er ligt op de Atlantische Oceaan nog steeds een grote verzameling van lagedrukgebieden in een stevige westcirculatie. Enkele daarvan liggen de hele tijd vlak in de buurt (maar dat zijn niet steeds dezelfde) en zorgen bij ons voor erg wisselvallig weer. Daarbij staat er een zuidelijke tot zuidwestelijke stroming. Vooral Frankrijk lijkt daarbij vandaag een flinke storm te kunnen krijgen en ook delen van de Britse Eilanden. Wij krijgen ook veel wind met rukwinden die aan zee tot rond 120 km per uur kunnen halen. Ook na doortocht van de storm blijft het op vrijdag en komend weekend zeer wisselvallig en bij momenten onstuimig. Er worden steeds nieuwe randstoringen, regenzones en buienlijnen onze kant op gestuurd en het wordt moeilijk om een lange droge periode te vinden. De pluim spreekt dan ook nog steeds voor zich en daar komt bitter weinig verandering in: heel wisselvallig en erg regenachtig:
Vandaag:
Vandaag wordt het erg onstuimig. Het lagedrukgebied Ciaran komt via het Kanaal dichterbij en zal in de loop van de dag zorgen voor flink wat nattigheid met regen en buien. De wind trekt fors aan en zal aan zee hard tot stormachtig gaan waaien. Daarbij komt het zelfs op zee tijdelijk tot een zware storm: 9 tot 10 Bft. De wind piekt in de loop van de late voormiddag, rond de middag en in de eerste uren van de namiddag. Aan zee is dat met een 7-8 Bft, mogelijk tijdelijk 9 (storm) en uitschieters van 100 tot lokaal wel 120 km per uur. Boven land wordt dat een 6-7 Bft met pieken tot rond een 90 tot 110 km per uur in West-Vlaanderen en delen van Oost-Vlaanderen (het westen en noorden). Elders tot rond 90 km per uur. Dat zijn felle windstoten, maar dat is ooit nog wel voorgekomen. Niettemin is er met die snelheden wel degelijk lokale schade mogelijk. Ook kunnen er bomen sneuvelen. Vooral omdat die nog fors in het blad staan en dat is in deze periode van het jaar niet gebruikelijk. Er is bovendien de vorige weken ook veel water gevallen, dus die bomen staan niet altijd in een stevige bodem meer. Hou daar rekening mee en zoek het gevaar niet op. Blijf weg van bomen en ga tijdens het hoogtepunt van de storm ook niet naar buiten. Vanaf halfweg de middag neemt de wind geleidelijk in kracht af en is het ergste wel gepasseerd hoewel tot de avond nog felle windpieken mogelijk zijn. Daarbij vallen er ook tal van buien, opnieuw en vooral ook weer in West-Vlaanderen. Meer landinwaarts is er meer ruimte voor drogere perioden, maar ook daar zijn buien zeker mogelijk. Een bui kan fel zijn, zelfs met onweer erbij.
In de avond en nacht naar vrijdag neemt de wind geleidelijk aan wat af, maar felle rukwinden blijven mogelijk. Zeker tijdens en rond de buien die er dan ook zeker nog zullen zijn. De hoogste pieken die we dan nog halen liggen rond 90 km per uur vlak aan zee, rond 50-60 km per uur landinwaarts. Vooral landinwaarts neemt de wind echt wel snel af. Minima rond 8 graden tegen de ochtend.
Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over de seizoenen. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!
Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:
Morgen:
Morgen waait het nog altijd fors uit het zuidwesten al is de felste wind dan wel voorbij. Toch kunnen er ook dan nog pieken zijn van een 60 tot 80 km per uur. Storm Ciaran ligt dan immers nog steeds op de Noordzee, maar zal langzaam beginnen opvullen en verder in kracht afnemen. Er zijn daarbij nog steeds momenten met regen en buien mogelijk bij maxima die dan wat terugvallen naar een 12-13 graden.
Ook in de nacht naar zaterdag blijft het onstabiel en erg wisselvallig.
Overmorgen:
Zaterdag trekt alweer een volgende storing snel over onze regio. Het gaat al weer heel snel regenen en die regen trekt in de ochtend door onze omgeving. In de namiddag krijgen we dan wisselvallig weer met nog een aantal verspreide buien. Het wordt daarbij een 11 tot 12 graden wat minder zacht is dan de vorige dagen.
Later:
Ook zondag is het niet droog. Een nieuwe regen- en buienzone passeert dan met opnieuw perioden van regen en/of buien. Het blijft vrij stevig waaien, maar stormen doet het niet meer. De maxima zitten dan opnieuw rond een 12-13 graden.
Ook het weekeind verloopt wisselvallig met van tijd tot tijd de nodige hoeveelheden regen. Het wordt wat minder zacht.
Samenvatting:
Storm! Storm Ciaran trekt vandaag langs onze kust naar de Noordzee en dat zorgt voor veel wind. Vooral tussen 10 en 15 uur is de storm op zijn hoogtepunt met dan pieken aan de kust van 100 tot 120 km per uur. Landinwaarts van 90 tot 110 km per uur. De meeste wind zit aan zee en in West-Vlaanderen en in de noordelijke en westelijke regio’s van Oost-Vlaanderen. De storm wordt begeleid door flink wat wolken en perioden met regen en buien. De meeste in West-Vlaanderen. In Oost-Vlaanderen is het iets droger. We halen maxima daarbij rond 13 graden. Na 15 uur neemt de wind langzaam af hoewel felle windstoten zeker nog lang mogelijk blijven.
Vanavond en vannacht zijn aan de kust nog pieken in de wind mogelijk tot rond 90 km per uur. Er vallen nog steeds verspreide buien bij minima rond 8 graden. Landinwaarts neemt de wind verder af.
Geert, donderdag 02 november, 06.35 uur
Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/
Herfst … 21september?? Neen! De herfst begint NOOIT op 21 september, maar altijd op 22 of 23 september. Ook dit jaar start die op 23 september. Om 8.50 uur in de ochtend om precies te zijn. Ook andere seizoenen starten niet altijd de 21ste. De lente bijna altijd op 20 maart trouwens. Hoe dat komt? Wel daar heb ik ooit eens een filmpje over gemaakt om dat uit te leggen. Je vindt het hieronder terug.
Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.
Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!