Algemene luchtdruk:
Hogedruk handhaaft zich nog steeds boven (het noorden van) Scandinavië en Rusland, maar neemt in kracht af. Het zorgt daar wel nog steeds voor flink winterweer, maar voor ons speelt dat geen enkele rol en er is niet de minste kans dat die kou tot bij ons geraakt. Dit hoog trekt wel geleidelijk met kern steeds meer oostwaarts weg door het op de Atlantische Oceaan verder oplevende depressie-geweld. Voor de rest zien we op de weerkaarten in onze buurt en op de Atlantische Oceaan al dagen lang een grote en uitgebreide verzameling van lagedrukgebieden. Die liggen vooral boven de Atlantische Oceaan en het westen van Europa. Enkele daarvan liggen de hele tijd vlak in de buurt (maar dat zijn niet steeds dezelfde) en zorgen bij ons voor erg wisselvallig weer. Daarbij staat er een zuidelijke tot zuidwestelijke stroming. Vandaag valt op de weerkaart vooral een sterk uitgediept laat op dat zich nog ten westen van Ierland bevindt en daar blijft liggen, maar erg groot qua omvang is. Dat beïnvloedt ons weer volledig. Er trekken daarbij opnieuw in de loop van de dag een aantal buien over onze regio. Ook de komende dagen blijven we onder invloed van nieuwe lagedrukgebieden met hun randstoringen. Die zorgen voor een aanhoudend erg wisselvallig weerbeeld. Er worden steeds nieuwe randstoringen, regenzones en buienlijnen onze kant op gestuurd en het wordt moeilijk om een lange droge periode te vinden. De pluim spreekt dan ook vandaag nog steeds voor zich en daar komt bitter weinig verandering in: aanhoudend vrij zacht en erg regenachtig:
Vandaag:
Vandaag verandert er weinig tot niets. We blijven steeds maar onder invloed zitten van nieuwe lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan aangevoerd worden en die ons steeds maar voorzien van nieuwe perioden van regen en buien. De maxima blijven onveranderd rond een 15-tal graden zitten. In detail lijkt er vandaag vooral boven land wel eerst een overwegend droge periode voor te komen waarbij de bewolking overdag geleidelijk aan wat gaat toenemen. Op een enkele bui na lijken we het nog tot in de late middag droog te houden totdat een volgende regenzone tegen die tijd binnenloopt. Aan zee is dat een ander verhaal. Op zee liggen tal van buien en die drijven ook regelmatig de kustgemeenten binnen. Daar is de buienkans dan ook groter en er zou daar zelfs een donderklap kunnen tussen zitten. Ook daar trekt dan tegen de late middag / avond die nieuwe regenzone binnen. Voorafgaandelijk daaraan neemt de zuidwestelijke wind toe en kan aan zee vrij krachtig tot krachtig worden. Boven land is die matig tot vrij krachtig.
In de avond en nacht gaat het dan uitgebreid regenen terwijl de minima telkens ergens rond 9 à 10 graden hangen. Later in de nacht trekt de continue regen weg en maakt plaats voor een aantal buien. Het blijft daarbij vrij hard waaien uit het zuidwesten.
Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over de seizoenen. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!
Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:
Morgen:
Ook morgen verloopt wisselvallig met dan opnieuw perioden van regen en/of buien bij steeds aanhoudend zachte temperaturen die weer rond een 15-tal graden uitkomen. Hoe die verdeling van buien dan precies zal zijn, moeten we meer in detail bekijken tegen morgen zelf, maar het lijkt zeker in de middag om vrij veel buien en perioden met regen te gaan die onze kant gaan opkomen zodat we weer gaan moeten zoeken achter lange droge momenten. Er kan ook op zondag weer flink wat wind komen te staan uit het zuidwesten. Maxima alweer rond 15 graden.
De nacht naar maandag brengt ons al niet veel beterschap. Steeds is daar die dreiging van buien en/of perioden met regen die bij de talloze lagedrukgebieden horen die onze regio aandoen. De minima zitten daarbij opnieuw rond een 9-tal graden.
Overmorgen:
Maandag staat alweer een volgende regenzone op het menu ingetekend. We krijgen dan weer uitgebreide natte perioden met soms veel neerslag en ook de wind spant weer flink aan. Het blijft wel zacht met opnieuw zo’n graad als 15 als maximale temperaturen.
Later:
Ook dinsdag blijft de herfst volop aan zet. Regen- en buiengebieden trekken over onze regio en zorgen geregeld voor natte perioden. Dat wordt begeleid door een stevige zuidwestelijke wind terwijl de maxima onveranderd rond een 14 tot 15 graden blijven zitten.
Ook de rest van volgende week zacht en wisselvallig met van tijd tot tijd de nodige hoeveelheden regen. Het blijft zacht. Het lijkt er zelfs sterk op dat het depressiegeweld op de Atlantische Oceaan nog verder aanzwengelt met nog meer, diepere en actievere depressies die onze kant opkomen.
Samenvatting:
Er zijn vandaag aan zee geregeld buien. Op zee liggen er veel buien en sommige daarvan komen van tijd tot tijd de kustregio binnen. Boven land blijft het buiengeweld beperkter en is er slechts af en toe een bui. De bewolking en wind nemen wel toe en later in de middag, tegen de late middag eigenlijk pas, gaat het regenen. De maxima zitten daarbij rond een 15-tal graden.
Vanavond regent het enige tijd fel, in de nacht wordt het droger. Minima rond een 10 graden tegen de ochtend bij een steeds goed doorstaande zuidwestelijke wind.
Geert, zaterdag 28 oktober, 07.30 uur
Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/
Herfst … 21september?? Neen! De herfst begint NOOIT op 21 september, maar altijd op 22 of 23 september. Ook dit jaar start die op 23 september. Om 8.50 uur in de ochtend om precies te zijn. Ook andere seizoenen starten niet altijd de 21ste. De lente bijna altijd op 20 maart trouwens. Hoe dat komt? Wel daar heb ik ooit eens een filmpje over gemaakt om dat uit te leggen. Je vindt het hieronder terug.
Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.
Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!