MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden. Boven de Noordzee heeft zich een lagedrukgebied genesteld waar we sinds gisteren mee te maken hebben. Het zorgt voor een stevige noordwestelijke tot noordelijke aanvoer van erg koude lucht. Rond dit laag trekken diverse storingen, buienlijnen en losse buien mee die beurtelings over onze omgeving trekken. Dat alles gaat gepaard met erg veel wind die bij tijden tot storm(achtig) kan aantrekken boven zee en in de kustregio, maar ook boven land moeten we nog even rekening houden met felle windstoten. Dit laag vult geleidelijk aan op. In de tweede helft van de week heeft het Atlantisch hoog de neiging om dichterbij te komen en daarmee te zorgen voor wat stabilisering. We zouden dan vooral op donderdag tijdelijk met rustiger en droger weer te maken krijgen, maar het blijft ook dan aan de koele kant al zouden de scherpste kantjes er tegen dan toch geleidelijk aan wat uit gaan. Tegen vrijdag trekt het hoog zich weer snel terug en wordt op de flank daarvan een nieuw lagedrukgebied onze kant uit gestuurd waarbij nieuwe fronten en buien door onze regio trekken. In het weekeind breidt het hoog zich dan vervolgens weer snel over ons aandachtsgebied uit en wordt het snel weer stabieler, rustiger, droger en iets minder koel. Op langere termijn neigen de temperaturen weer wat omhoog te gaan, maar het oogt allemaal erg fragiel en voorzichtig:

 

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is een wisselvallige dag met wolken en opklaringen en in de loop van de dag ook een aantal verspreide buien. Die kunnen zich in lijnen groeperen waardoor het soms lijkt alsof het om een langere periode met regen gaat. Dat kunnen erg felle buien zijn met kans op hagel stofhagel of een onweersklap en rukwinden. Zelfs een verdwaalde vlok natte sneeuw is niet onmogelijk want tijdens de felste buien kan het flink afkoelen tot maar 3-4 graden. Het is ook buiten de buien om koel met maxima rond een 10, hooguit aller maximaalst 11 graden en  nog steeds een flink doorstaande west tot noordwestelijke wind. Die waait minder hard dan op maandag, maar kan overdag toch nog tot 70 km per uur halen aan zee, rond de 50 km per uur landinwaarts. Zeker tijdens en rond buien. Uitzondering hierop is de vroege of eerste helft van de ochtend. Dan kan er tijdelijk nog meer wind zijn en kunnen de uitschieters aan de Oost- en Middenkust zelfs nog tot 80-90 km per uur gaan bij de felste buien en kan de noordelijke helft van de regio nog wat uitschieters tot rond een 70 km per uur krijgen. De meeste buien zitten daarbij overdag aan de Oostkust, het noorden van West- en Oost-Vlaanderen en het binnenland van beide provincies. In het westen van vooral West-Vlaanderen zijn er veel minder buien al kan ook daar wel eens een bui doordringen.

Ook in de nacht naar woensdag zijn nog buien mogelijk. Doordat de wind dan wat meer noord wordt, kunnen er ook in het westen meer buien opduiken. Minima rond 6-7 graden. Er blijft veel wind staan en dat is in de nacht een geluk bij een ongeluk want als die wind zou wegvallen kan het in deze luchtsoort zelfs licht gaan vriezen, maar dat is door die wind gelukkig niet het geval. Dat is dan ook het enige voordeel daaraan 😉

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over een zonsondergang. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over een zonsondergang. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

Morgen:

Morgen heeft de wind een noordelijke hoek opgezocht. Van daaruit blijft koele lucht komen met maxima rond maar 10 tot 12 graden. Opklaringen, wolken en buien wisselen af en dat kunnen nog steeds felle buien zijn, met kans op hagel of ook nog altijd ergens eens een losse donderklap. Het waait dan wel minder hard. Tussen de buien door zijn  er aangenamere momenten met flink wat zonneschijn. De wind neemt daarbij fors af en wordt nog matig boven land tot vrij krachtig aan de kust. Wel nog steeds wat verstoord door buien. In een felle bui kan het ook morgen weer flink afkoelen.

In de avond en nacht zitten de meeste buien dan aan de kust. Minima in de nacht komen lager uit doordat de wind een stuk minder hard waait en zitten lokaal landinwaarts maar rond 3 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Donderdag wordt het rustiger. De buien verdwijnen, de wind neemt af en de temperaturen kunnen wat recht krabbelen richting een graad of 12. Er is behoorlijk wat ruimte voor de zon en doordat het veel minder waait, zal het een vrij aardige dag zijn.

In de nacht naar vrijdag neemt de bewolking snel toe en gaat het tegen de ochtend weer regenen. De minima zitten dan weer wat hoger, rond 7-8 graden.

Later:

Vrijdag wordt een erg wisselvallige dag met perioden van regen, gevolgd door, jawel: mogelijk felle buien met opnieuw kans op hagel of een donderklap. Het is wel iets minder koel, maar veel meer dan 11-12 graden zit er toch niet in. Ook de wind spant weer aan.

In het weekeind breidt hogedruk zich weer langzaam uit over onze regio. Het wordt rustiger, de zon breekt meer door en de maxima kunnen dan geleidelijk weer iets hoger gaan uitkomen, maar het gaat langzaam. Een terugkeer van de warme aprildagen is voorlopig niet aan de orde.

Samenvatting:

Buien. Het draait vandaag om buien al zijn die niet altijd even gelijk verdeeld. Soms vormen ze buienlijnen of clusters, maar even goed zijn het losse buien. Het westen van vooral West-Vlaanderen krijgt duidelijk veel minder buien, al kan ook daar wel eens een bui doordringen. De buien kunnen fel zijn met kans op hagel, stof- of korrelhagel en onweer. Zelfs een natte sneeuwvlok is mogelijk want tijdens de felste buien kan het fors afkoelen tot 3-4 graden. Buiten de buien om is het ook koel met maxima rond 10 graden. Volop aprilse grillen dus. Het waait ook hard met in de eerste helft van de ochtend in de noordelijke regio’s nog pieken tot 70 km per uur. Aan de Midden- en Oostkust nog tot 90 km per uur. Nadien  overdag afzwakkend tot 50 en resp. 70 km per uur.

Vanavond en vannacht een voortzetting van dit wisselvallige beeld met buien die ook in het westen meer kunnen doordringen doordat de noordwestelijke wind meer noord wordt. Minima rond 5 tot 7 graden en de wind neemt wel wat af.

Geert, dinsdag 16 april, 06.30 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!