WO

05/01/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere lu [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag is een redelijke dag. Zeker de eerste helft van de dag verloopt droog, later zou er ku [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een stoet van lagedrukgebieden bepaalt ons weer. Het is zo opvallend dat ik er zelfs even de weerkaart bij zet van de voorbije nacht nul uur:

 

Je ziet hier werkelijk het ene lagedrukgebied na het andere naar onze regio aangevoerd worden. De ene is nog niet helemaal verdwenen of er ligt al een volgende klaar … Ze worden in een stevige westelijke stroming aangevoerd vanaf de Atlantische Oceaan en trekken dan telkens via de Britse Eilanden richting West-Europa. De stroming blijft bij ons dan ook de hele tijd zuidwestelijk tot zuidelijk. Het liedje blijft dan ook weer al dagenlang hetzelfde waarbij ik telkens dezelfde woorden kan gebruiken: ook vandaag moeten we daarbij dan ook weer rekening houden met de passage en doortocht van diverse buienlijnen en storingen die één voor één telkens door onze regio blijven trekken. De komende dagen wordt het vervolgens niet beter en is het per momenten weer erg nat met tot en met het eind van de week aanhoudend wisselvallig weer waarbij nieuwe lagedrukgebieden de regie overnemen en die blijven het weer in West-Europa beïnvloeden. Er staat dan ook tot en met vrijdag dagelijks telkens de nodige hoeveelheid regen op de weerkaarten en dat is dikwijls niet weinig … Het blijft wachten op een stabiele periode met hogedrukgebieden … We zien wel dat tegen het eind van de week en zaterdag een flinke opstoot met warmte tot bij ons zou kunnen geraken want op zaterdag wordt er een heuse temperatuurspiek berekend in de pluim. Merk ook op dat het erg moeilijk is om telkens gedetailleerde dagverwachtingen op te maken gezien de snelle opeenvolging van storingen en buienlijnen die door onze regio trekken, wat het erg moeilijk maakt om gedetailleerde dagverwachtingen op te maken. Na het weekeind lijkt er een trend in te zitten van meer invloed van hogedrukgebieden en hun stabiliserende invloed. Je ziet dat op termijn de pluim geleidelijk aan droger begint te worden al zijn er ook voor volgende week toch nog vrijwel dagelijks kleine neerslagsignalen aanwezig in de pluim en die lijken geleidelijk toch ook weer groter te worden … Laat ons hopen dat die trend toch weer omkeert en dat de droge opties het winnen:

 

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is de ochtend nat en winderig. Het is dan ook eerst zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen en/of buien en die kunnen best intens zijn. Zeker in de ochtend. Zelfs een donderklap is bij de felste buien niet uitgesloten en er kan ook veel wind bij die buien zitten. In de namiddag wordt het opnieuw wat droger al blijft een bui ook later vanmiddag toch nog steeds mogelijk. De maxima blijven telkens rond 14-15 graden zitten. Vandaag zal ook de wind weer flink meespelen al is die in de laatste verwachtingen wel weer een stuk afgezwakt. Toch kan die in de loop van de ochtend en rond de middag weer fors aansterken. Tijdelijk zelfs met rukwinden tot rond de 70-80 km per uur aan de kust, maar ook landinwaarts zijn tijdelijk forse windstoten mogelijk die best tot een 70 à 80 km per uur kunnen halen in de felste buien. Vanmiddag neemt die wind dan snel weer af. Ze komt daarbij de hele tijd uit een zuidwestelijke richting.

In de avond en nacht naar vrijdag is het rustiger, al blijft ook dan wat regen of een bui nog mogelijk. Het is dan eerst wisselend bewolkt. Later neemt de bewolking weer toe en wordt het zwaar bewolkt tot betrokken. De wind blijft uit het zuidwesten komen en waait nog matig. Minima daarbij dan rond 10 à 11 graden.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje terug. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat nog steeds heel veel mensen het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

Morgen:

Morgen trekt in de ochtend nog een zwakke regenzone door. De dag start dan ook bewolkt met nog kans op wat lichte regen, maar die trekt vrij snel weg. Daarna komt er een transport van veel warmere lucht op gang. De temperaturen zitten in de lift en kunnen dan al naar 17 tot 18 graden gaan, zeker landinwaarts. In de namiddag is het droog en komen er geleidelijk meer en meer opklaringen piepen al zal er zeker ook nog de nodige bewolking zijn. De naar zuid draaiende wind kan wel vrij fors blijven doorwaaien en is aan zee vrij krachtig. Boven land is die matig tot vrij krachtig.

In de nacht naar zaterdag is het opnieuw zwaar bewolkt tot betrokken met doortocht van een zwakke regenzone waarbij er weer wat lichte regen kan vallen. Het is dan erg zacht met minima rond 12 graden.

Overmorgen:

Zaterdag wordt een betere dag. Met wat geluk blijft het zelfs de hele dag droog al durf ik een bui in de late middag / vooravond niet helemaal uit te sluiten. Er is overdag wel ruimte voor de zon, al blijft er toch vrij veel hoge en middelhoge bewolking hangen waar ze wel wat last van heeft. De maxima swingen echter de pan uit en lopen met een matige tot vrij krachtige (zeker aan zee) zuidelijke wind fors op. We halen dan temperaturen die vooraan de 20 graden zitten aan de kust tot rond een 22-23 graden landinwaarts.

In de avond neemt de bewolking (en de kans op een bui) toe. In de nacht trekken enkele buien over de regio en het is niet onmogelijk dat daar een onweerachtig exemplaar tussen zit.

Later:

Zondag is het opnieuw minder warm dan zaterdag. We halen wel nog 17-18 graden, maar er is veel bewolking met gaandeweg de dag kans op een bui of wat verspreide regen. Geen grote hoeveelheden. De nog steeds zuidelijke wind blijft wel vrij hard doorwaaien.

Maandag en de dagen nadien is het nog licht wisselvallig met nog wel af en toe storingsinvloeden, maar de betere momenten lijken het dan te halen met meer droge perioden en nog steeds vrij hoge temperaturen. Die dalen wel wat later in de week en er is toch wel dagelijks aanhoudend kans op eens een bui of wat lichte regen.

Samenvatting:

Vandaag start onstuimig met de doortocht van een actieve regen- en buienzone. Daarbij kan het fors regenen en er zijn ook felle buien mogelijk. Vanaf de middag gaan de droge perioden overheersen al blijft een enkele bui ook dan zeker nog mogelijk. Het wordt vanmiddag een 14-15 graden. Verder is er ook veel wind uit het zuidwesten. Die kan vanochtend zeker tijdens buien uithalen tot rond 70 km per uur. Vanmiddag neemt die langzaam af.

Vanavond en vannacht is het zwaar bewolkt tot betrokken met gaandeweg de nacht opnieuw kans op wat lichte verspreide regen bij minima van een 10-11 graden en nog steeds een goed doorstaande zuidwestelijke, naar zuid draaiende wind.

Geert, donderdag 04 april, 06.35 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!