VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied nabij Ierland beheerst ons weer. Het ligt met verschillende kernen boven de Britse Eilanden, maar de hoofdkern bevindt zich bij Ierland. Het zorgt bij ons voor een zuid tot zuidoostelijke aanvoer van vrij zachte lucht waarin wel een aantal (zwakke) storingen doortrekken. Dit laag blijft de hele week op post en verandert daarbij lichtelijk wat van positie, maar blijft grosso modo ten westen van ons liggen. De stroming blijft bij ons dan ook de hele tijd zuid tot zuidoostelijk. Tegen het weekeind zou dat laag waarschijnlijk richting Frankrijk trekken om dan later in verzwakte vorm over onze omgeving te komen, maar zeker is dat allemaal niet en het schuift ook van run tot run. Tot en met vrijdag is alles dan ook vrij zeker en blijven we in een licht wisselvallig weerbeeld zitten met vrij zachte temperaturen en soms de doortocht van een zwakke storing. Vanaf het weekeind schuift alles enorm. Zo werd de zaterdag tot gisteren erg zacht berekend, maar vandaag zit de operationele run voor die dag op een ronduit koud scenario (en helemaal onderin de pluim). Er is dus niet echt veel zinnigs daarover te zeggen want alles schuift nog veel te veel voor komend weekeind:

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag neemt de bewolking opnieuw toe op nadering van een zwakke storing die echter pas in de late middag arriveert in het westen. De temperaturen lopen dan ook eerst nog wat verder op dan eerst gedacht en halen dan een 13-14, mogelijk lokaal tot 15 graden bij een wat naar zuidoost neigende wind. Later in de middag gaat het opnieuw regenen vanaf het westen, al zal dat niet veel zijn. Het zag er in eerdere verwachtingen zelfs naar uit dat die regen best wel al eens rond de middag zou kunnen binnenlopen waarbij dan een groot deel van de dag regenachtig zou verlopen. Echter tonen de laatste kaarten dat die regen best wel later zou arriveren. Vooral het westen van West-Vlaanderen maakt al sneller kans op wat gedruppel vanaf de tweede helft van de middag, maar de rest van de regio pas in de late middag / vooravond.

In de avond is het dan eerst nog wat regenachtig, maar in de nacht trekt de regen dan weg, al is een lokale drup ook later in de nacht eventueel lokaal nog wel mogelijk. Het wordt niet veel koeler dan rond 6-7 graden dan. Tegen de ochtend misschien heel even nog een graadje minder. De wind blijft zuid tot zuidoost en waait zwak boven land tot matig aan zee.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje terug. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat nog steeds heel veel mensen het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

Morgen:

Morgen zien we een herhaling van dit weerbeeld. Ook dan trekt een regenzone in de loop van de dag binnen met later mogelijk eventueel hier en daar weer wat lichte verspreide regen. Ook die regen is in de timing nu echter vertraagd en het ziet er ook allemaal veel minder actief uit dan op eerdere weerkaarten. Het is zelfs best mogelijk dat vele plekken het gewoon droog houden en dat er niets of amper iets valt. Het is wel weer vrij zacht met een 13, mogelijk lokaal zelfs weer 14 graden als maxima. De wind spant daarbij ook aan uit een zuidelijke hoek en kan zeker aan de kust weer vrij krachtig worden.

In de nacht naar donderdag is het dan zwaar bewolkt met kans op wat gedruppel of een bui en minima rond 6-7 graden.

Overmorgen:

Donderdag ziet het er natter uit. Wel op basis van de huidige kaarten want als de trend van de vorige dagen zich doorzet, dan zou het best nog droger kunnen worden naarmate de donderdag dichterbij komt. We wachten dat nog even af.

Later:

Ook vrijdag liggen er meer actieve gebieden met regen en/of buien in de buurt, maar veel lijkt dat toch allemaal niet te worden. Het is ook dan weer grotendeels droog, maar wel met veel bewolking. Het kan dan weer een 13-tal graden worden.

Voor het Paasweekeind zit er heel wat onzekerheid in de weerkaarten. Vooral wat de temperaturen betreft want die gaan per run in een jojo-beweging omhoog en omlaag. Het meest waarschijnlijke weerbeeld is dat het wisselvallig wordt met kans op eens wat regen of wat buien bij maxima die rond een 13 tot 16 graden zullen uitkomen. Het is echter onzinnig om nu al grote uitspraken te doen daarover gezien de grote wispelturigheid op de weerkaarten.

Samenvatting:

Vandaag wordt eigenlijk net als gisteren een zo goed als droge of droge dag. Het is pas tegen het eind van de middag dat de neerslagkansen vanaf het westen gaan toenemen. De meeste plekken houden het voordien dan ook nog helemaal droog bij een mix van wolken en opklaringen. De bewolking neemt daarbij wel geleidelijk aan verder toe. Een matige zuidoostelijke tot zuidelijke wind voert net als gisteren wel vrij zachte lucht aan met maxima rond 13 tot lokaal wel 15 graden.

Vanavond en vannacht is het eerst bewolkt met hier en daar eens wat regen of een bui. Later in de nacht wordt het droog met tegen de ochtend wat opklaringen. Minima tegen dan rond 5 tot 7 graden. De wind blijft zuidoostelijk en waait zwak boven land, matig aan de kust.

Geert, dinsdag 26 maart, 06.30 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!