VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied nabij de zuidkust van Noorwegen heeft de regie over ons weer. Het stuurde gisteren al tal van buien en buienlijnen over onze regio en dat zal vandaag niet anders zijn. We zitten daarbij in een west tot noordwestelijke stroming. Daarin worden buien gevormd en aangevoerd in een frisse polaire luchtsoort. De buiigheid is daarbij heel verschillend van moment tot moment en van plaats tot plaats. Ze wordt getriggerd door de passage van buienlijnen, maar ook de dagelijkse gang speelt daarin een rol en sommige buien kunnen best fel zijn, zelfs met kans op hagel en onweer. Na het weekeind raakt de rol van dat laag uitgespeeld en neemt een nieuw lagedrukgebied het over dat ook ergens in de buurt van de Britse Eilanden zal terechtkomen. Dat zorgt dan op termijn wel voor aanvoer van weer meer zachtere lucht. Tegen volgend weekeind komen we mogelijk wat meer onder invloed van stabiliserende hogedruk, maar zeker is dat nog niet. Het heeft er wel alle schijn van dat het in de loop van volgende week en in aanloop naar het Paasweekeind dus weer snel zal opwarmen al wordt het daarbij zeker niet volledig stabiel. Dat zie je mooi in de pluim van de voorbije dagen terugkomen waarbij die trend bevestig wordt: zachter, maar niet helemaal stabiel met kans op buien:

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt ook een wisselvallige en koelere dag met een mix van wolken, opklaringen en gaandeweg de dag ook een aantal verspreide buien. Maxima daarbij rond een 10-tal graden bij een stevige west tot noordwestelijke wind. Zeker aan de kust. Daar is die zelfs vrij krachtig tot krachtig. Boven land is dat een eerder vlagerige wind die vooral tijdens en rond buien fel kan uithalen. Die buien kunnen net als op zaterdag fel zijn met wat hagel, stofhagel of zelfs een lokale donderklap. Opnieuw zien we de meeste buien landinwaarts en in de oostelijke en noordelijke regio’s. Het westen – en zeker het westen van West-Vlaanderen – houden het veel droger.

In de nacht naar maandag doven de buien uit. Het wordt rustiger en het kan tegen maandagochtend vrij frisjes worden met temperaturen van maar een paar graden boven nul. Aan de grond kan het dan licht gaan vriezen. Er is ook kans op het vormen van nevel en mist tegen de ochtend.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje terug. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat nog steeds heel veel mensen het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

Morgen:

Morgen draait de wind naar het zuid(west)en en voert een mix aan van wolken en opklaringen. De kans op een bui is zeker niet nihil, maar is dan toch veel kleiner dan in het weekeind en veel plekken houden het dan ook gewoon helemaal droog. Het kan dan weer wat warmer worden met maxima rond een 11-12 graden. De wind neemt veel in kracht af en dat alleen al zal zorgen voor een veel aangenamer weerbeeld.

De nacht naar dinsdag verloopt rustig, droog en wisselend bewolkt bij een 4-5 graden. De bewolking neemt dan wel gaandeweg toe.

Overmorgen:

Dinsdag neemt de bewolking opnieuw toe. De temperaturen lopen nog wat op en halen dan een 12-13 graden bij een wat naar zuidoost neigende wind. Later op de dag gaat het opnieuw regenen. Die regen zou best wel al eens rond de middag kunnen binnenlopen waarbij dan een groot deel van de dag regenachtig zal verlopen.

In de avond en nacht trekt de regen dan weg, maar dan zijn nog een aantal achteropkomende buien mogelijk.

Later:

Woensdag zien we een herhaling van dit weerbeeld. Ook dan trekt een regenzone vrij snel binnen met in de loop van de dag al snel weer perioden met regen. Het is wel weer vrij zacht met een 12-13 graden als maxima.

Later in de week gaan de temperaturen duidelijk weer in een stijgende lijn zitten. Tegen het eind van de week zelfs richting de 15 graden. Het wordt daarbij echter niet stabiel want de kans op regen of buien blijft aanwezig.

Samenvatting:

We krijgen vandaag een herhaling van gisteren met in de loop van de dag van alles en nog wat. Opklaringen, soms brede opklaringen zelfs, maar ook veel wolken en verspreide buien. Dat zijn maartse buien met kans op regen uiteraard, maar ook hagel, stofhagel, natte sneeuw en zelfs een donderklap. De buien leven in de loop van de dag op en vanmiddag kunnen er overal vallen. Toch hebben ze ook een voorkeur voor de meer noordelijke en oostelijke gebieden. Het westen maakt de minste kans op buien. Het is daarbij koeler met maxima rond een 10-tal graden, maar in een bui valt het kwik fel terug. Er staat ook een felle west tot noordwestelijke wind, zeker aan de kust.

Vanavond en vannacht verdwijnen de buien. Het wordt licht bewolkt en de naar zuidwest draaiende wind neemt echt fel af. Het koelt ook erg af met minima die tegen de ochtend maar tussen 1 en 3 graden meer zitten met algemene vorst aan de grond. Er kan zich daarbij ook nevel en mist vormen.

Geert, zondag 24 maart, 08.00 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!