MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Lagedrukgebieden hebben de voorbije dagen – nog maar eens – ons weer bepaald. Het laatste van belang zijnde laag voor ons ligt inmiddels tussen IJsland en Schotland en trekt geleidelijk aan verder weg naar het noorden. Bij ons komt alles vandaag en morgen tijdelijk wat tot rust onder invloed van een zich tijdelijk wat uitbreidend gebied van hogedruk. We komen daarbij dan vooral morgen in een erg zachte zuidwestelijke tot zuidelijke stroming terecht met aanvoer van heel erg zachte lucht. Tegen het eind van de week en komend weekeind breiden oceaandepressies langzaam hun invloed weer over onze regio uit met een toenemende mate van onstabiliteit en geleidelijk aan weer storingen die onze kant op komen met perioden van regen en/of buien. De pluim toont dan ook tot in lengte van dagen de invloed van zachte lucht waarbij het vooral op donderdag zelfs erg zacht wordt. Verder zien we vooral in de neerslaggrafiek (onderste grafiek) dat het steeds niet stabiel wordt met zowel op korte, middellange als lange termijn steeds maar nieuwe neerslagimpulsen die steeds maar opnieuw de kop opsteken. In deze run lijkt dat weer iets afgebouwd te zijn ten opzichte van gisteren, maar dat is één run en dat kan straks zomaar weer anders zijn. Voorlopig is er dan ook geen zicht op een lange stabiele periode en dat wordt stilaan wat beschamend om te zeggen als weerman. Ik durf het dan ook bijna niet meer te zeggen dat de regens nog steeds niet voorbij zijn en heb daarvoor gisteren zelfs het woord ‘regenschaamte’ gelanceerd in de weerberichten op de radio …

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag wordt een licht wisselvallige dag met veel wolken en soms wat korte opklaringen. Er kan verspreid doorheen de dag hier of daar eens  een lichte bui of eens wat lichte verspreide regen opduiken, maar het lijkt er op dat veel plekken het vandaag ook gewoon de hele dag droog zouden kunnen houden. De maxima zitten wel weer in de lift en gaan toch wel weer richting 13-14 graden. Daarbij staat een meest matige zuidwestelijke wind te blazen.

De nacht naar donderdag wisselen wolken en opklaringen af bij minima dan rond een graad of 6-7. Het blijft droog.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje terug. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat nog steeds heel veel mensen het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

Morgen:

Morgen zal het de beste dag van de week kunnen worden. Het kan dan overdag droog blijven bij meer opklaringen en wat ruimte voor de zon dus. Daarbij zijn tijdelijk zelfs vrij brede opklaringen mogelijk met heel wat ruimte voor die zon. We zitten dan duidelijk ook in nog wat zachtere lucht met maxima die met de zon erbij zelfs gemakkelijk kunnen oplopen naar een graad of 16! Lokaal zou dat zelfs naar 17 graden kunnen gaan. De meer zuid geworden wind zal dan wel iets harder gaan waaien.

In de nacht naar vrijdag blijft het zacht, maar wel weer met een toenemende bewolking. Ook de kans op buien neemt toe en dat is morgenavond alweer het geval. Dat zou zelfs lokaal een pittige bui kunnen zijn.

Overmorgen:

Vrijdag gaat het weer regenachtig worden. In de loop van de dag stijgt de kans op perioden met regen en/of buien. Het lijkt daarbij vooral om buien te gaan en die zouden lokaal wel eens best fel kunnen uitpakken. Zelfs een klap onweer lijkt mij niet helemaal uitgesloten. Het is dan met 13-14 graden ook weer minder zacht geworden.

Ook in de nacht naar zaterdag is er nog kans op enkele verspreide losse buien.

Later:

Zaterdag lijkt het overdag weer wat droger te blijven. De ochtend verloopt droog en ook de middag zal waarschijnlijk voor een groot stuk droog verlopen, al neemt gaandeweg de middag de kans op wat regen wel weer toe. Het zou ook iets minder zacht zijn met een 10 à 11 graden.

In de avond en nacht zou wel weer een nieuwe regenzone door onze regio trekken met de nodige nattigheid.

Ook in het weekeind blijft het vrij zacht met maxima die telkens gemakkelijk een stuk in de dubbele cijfers zitten, maar de wisselvalligheid neemt toe en daarmee ook weer de neerslagkansen in de vorm van regen en/of buien. Dat zou zelfs weer vrij veel neerslag kunnen worden.

Samenvatting:

Vandaag is het stukken droger, maar daarom niet gegarandeerd 100% droog. Wat verspreide lichte regen of een enkele bui blijven toch nog mogelijk. Gaandeweg de dag breekt ook de zon hier en daar eens heel voorzichtig door bij maxima van een 13 tot 14 graden en een matige zuidwestelijke wind.

Vanavond en vannacht is het droog met minima dan rond 6-7 graden tegen de ochtend. Er zijn gedurende de nacht veel wolken met wat voorzichtige opklaringen.

Geert, woensdag 13 maart, 06.30 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De … lotdagen … Watte? Elk jaar vanaf de kerstdagen en tijdens de eerste dagen van een nieuw jaar, komt deze vraag wel weer naar boven. Wat zijn dat precies? Wanneer vallen die dagen en kun je daaraan echt het weer voor de rest van het jaar weten …? Ik leg het uit in dit filmpje. Kijk je mee?

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!