VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De weerkaarten zijn in twee verdeeld. We zien boven Rusland een groot hogedrukgebied dat daar stevig in het zadel zit en daar de winter handhaaft. Boven de Atlantische Oceaan zien we lagedrukgebieden. Dit is een typische winterverdeling waarbij de kans op structureel winterweer bij ons onbestaande is. De druk van Atlantische lagedrukgebieden die met zachte lucht richting West-Europa trekken, is gewoonweg te hoog en het Rusissche hogedrukgebied ligt voor structureel winterweer ook op een verkeerde positie. Wij geraken daarbij de komende dagen helemaal onder invloed van lagedrukgebieden die via de Britse Eilanden tot bij ons doorzetten. De voorbije nacht stuurde zo’n lagedrukgebied een storing door onze regio waarachter we vandaag in zeer zachte lucht terechtkomen. Tijdens het weekend en begin volgende week geraken we dan tijdelijk in een stevige westelijke circulatie met aanvoer van lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan en die sturen ons diverse storingen. De pluim toont hierbij duidelijk de aankomst van die zachte lucht. Later volgende week zou zich dan boven Europa een hogedrukgebied vormen. Het wordt dan rustiger en storingen worden weer op een afstand gehouden, dus ook droger. Afhankelijk van waar de kern van dat laag precies komt te liggen komen we daarbij ofwel in een vrij zachte zuidwestelijke stroming terecht ofwel geraken we onder de kern van het hoog en kan de aanwezige lucht afkoelen waarbij het opnieuw licht winters zou kunnen worden. De operationele run en de controlerun (rode en blauwe lijn) kiezen daarvoor, maar ze staan vrijwel alleen. Alle andere leden van het ensemble kiezen voor zachtere oplossingen. Dit is zeker niet te negeren want beiden zijn nogal wel eens trendsetters en ook gisteren zat de operationele run al onderaan in het ensemble. We kijken best maar even hoe dit zich de komende dagen verder ontwikkelt, al ben ik eerder geneigd om de zachtere oplossingen te volgen:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag lijkt het met de neerslag mee te gaan vallen. Er is wel veel bewolking met kans op eens wat regen of een bui, maar zoals het er voor staat, zullen de droge perioden toch wel gaan overheersen. Zelfs een aantal opklaringen is mogelijk en die kunnen zelfs vrij breed uitvallen in het westen en zeker later vanmiddag wanneer de frontale bewolking geleidelijk aan steeds verder landinwaarts schuift. Het wordt dan met een matige zuidelijke tot zuidwestelijke wind gemakkelijk een 10-tal graden.

In de nacht naar zaterdag blijft het licht wisselvallig met veel wolken en hoge minima rond 8 graden. De bewolking neemt zelfs weer toe op nadering van een actieve storing die ons vrijwel de hele zaterdag parten zal spelen.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over de seizoenen. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

Morgen:

Morgen staat al een volgende regenzone op het menu die een groot deel van de dag zal zorgen voor perioden met regen. De dag start mogelijk nog droog, maar die droge perioden gaan we niet lang vasthouden. Nieuwe regen zet snel in en zal het grootste deel van de dag aanhouden. Het is wel erg zacht. De temperaturen lopen gemakkelijk op naar een 10 tot 11 graden. Er komt ook meer wind te staan uit het zuidwesten. Aan zee kan die later zelfs vrij krachtig tot krachtig worden met uitschieters tot rond de 70 km per uur, maar ook boven land trekt de wind gaandeweg de dag flink aan.

In de nacht naar zondag is het wisselend tot zwaar bewolkt. De continue regen is dan opgehouden en heeft plaats gemaakt voor enkele buien. De minima zitten daarbij dan rond een graad of 8.

Overmorgen:

Ook zondag wordt een erg wisselvallige en vooral weer natte dag. Er trekt ook dan een regenzone door onze omgeving met perioden van regen en die kan weer intens zijn en lang aanhouden. Het lijkt wel dat die regenzone maar later op de dag zal arriveren en dat we dan toch zeker ook eerst nog een behoorlijke periode krijgen met droge omstandigheden. De temperaturen lopen zelfs nog wat verder op en halen op diverse plekken zelfs een graad of 12 als hoogste waarden.

Ook in de nacht naar maandag is nog wat regen mogelijk of enkele verspreide buien. Ook dat wordt een zachte nacht met minima rond een graad of 8.

Later:

Maandag is het alweer wisselvallig. Een volgende storing maakt dan wat vertraging, maar een bui blijft zeker mogelijk. Toch zijn er dan ook betere momenten met wat opklaringen en maxima die nog steeds vooraan in de dubbele cijfers gaan zitten.

Later in de week stijgt de luchtdruk boven Europa met de vorming van een Europees hoog. Afhankelijk van waar die kern precies zal komen te liggen, komen we ofwel in een vrij zachte zuidwestelijke stroming terecht ofwel in een koeler weerbeeld als we onder de kern van het hoog zouden komen te liggen. De aanwezige lucht koelt dan af en dan kan het weerbeeld toch weer licht winters worden. De kans op het eerste is groter, maar we kunnen een licht winters weerbeeld zeker niet uitsluiten. Even afwachten maar wat verdere berekeningen tonen.

Samenvatting:

Vandaag start grijs, maar gaandeweg de de dag kunnen er – zeker in West-Vlaanderen – toch wat opklaringen doorbreken. Er blijft een kleine kans op een lokale bui bij erg zachte maxima van rond een 10-tal graden later op de dag bij een matige zuidwestelijke wind.

Vanavond en vannacht is het eerst wisselend, later zwaar bewolkt tot betrokken. Minima rond 7-8 graden. Het is wel nog tot de ochtend droog, maar morgen gaat het regenen.

Geert, vrijdag 08 december, 06.25 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Herfst … 21september?? Neen! De herfst begint NOOIT op 21 september, maar altijd op 22 of 23 september. Ook dit jaar start die op 23 september. Om 8.50 uur in de ochtend om precies te zijn. Ook andere seizoenen starten niet altijd de 21ste. De lente bijna altijd op 20 maart trouwens. Hoe dat komt? Wel daar heb ik ooit eens een filmpje over gemaakt om dat uit te leggen. Je vindt het hieronder terug.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!