Algemene luchtdruk:
Lagedrukgebieden blijven ons weer beïnvloeden. Eigenlijk zit gans Europa in een groot gebied van lage luchtdruk, maar daarbij liggen ook vandaag de actieve neerslaggebieden niet boven onze streken. De grootste sturende lagedrukgebieden liggen ook wat verder van ons waarbij ons weer meer door kleine laagjes gestuurd wordt die zich boven de Noordzee bevinden en van noord naar zuid trekken. Boven Scandinavië is de luchtdruk hoog en heeft de winter al een hele tijd vaste voet aan de grond en dat blijft voorlopig zo. We zitten daarbij ook vandaag in een koude noordelijke stroming met aanvoer van koude lucht met enkele buien. Tegen morgen arriveert een volgende groter lagedrukgebied, maar de koers van dat laag komt niet over onze regio. Dit zal over Frankrijk naar het oosten trekken en wij houden het bij ons droog waarna we dan op vrijdag dieper in de koude lucht zouden geraken met temperaturen die dan zelfs maar amper of niet boven het nulpunt geraken. Tegen en na het weekeind zouden we dan geleidelijk aan meer in weer wat zachtere lucht terechtkomen en op termijn raken we waarschijnlijk weer in een westelijke circulatie met veel hogere temperaturen, maar dat is lang niet zeker. Er zitten in de pluim na het weekend allerlei oplossingen. Van heel zacht over normaal tot erg koud. De pluim waaiert echt alle kanten op zodat er na het weekeind niet veel zinnigs over te zeggen is. Een zachter scenario is het meest waarschijnlijk, maar voor hetzelfde geld krijgen we verder dit soort kwakkelweer met licht winterse trekjes. We kunnen immers inderdaad voorlopig stellen dat de koudere fase zich beperkt tot wat gekwakkel in de marge en wat spielerei. Er zijn op dit moment geen redenen om aan te nemen dat we aan het begin staan van een grote winterse decemberperiode, maar wat niet is kan natuurlijk altijd komen dus we volgen het van heel nabij op. Ik zet hierna ook vandaag weer de beide pluimen van de hoofdmodellen zodat je zelf ook de aanhoudend grote verschillen daarin kan zien. Het Europese model is daarbij duidelijk minder koud geworden voor de komende nachten en toont nu een veel realistischer scenario.
En de Amerikaanse pluim:
Vandaag:
Vandaag blijft het licht wisselvallig met perioden waarbij enkele buien kunnen voorbij komen, al zijn er ook wel lange drogere perioden. Het is koud met maxima van amper 6-7 graden aan zee tot rond de 5 graden landinwaarts. De buien die er zijn, kunnen winters van karakter zijn met wat (stof)hagel of een natte of smeltende vlok sneeuw, maar niets van betekenis. De wind is noordelijk en waait aan zee eerst nog vrij krachtig, maar neemt geleidelijk af in de loop van de dagperiode.
Vanavond en vannacht is het licht tot wisselend bewolkt waarbij er zich in de loop van de nacht ook nevel en mist kan vormen. De minima gaan onderuit in de koude lucht waar we in zitten en tegen de ochtend vriest het met een zwakke oostelijke wind overal. Van rond een 1-2 graden onder nul aan zee tot rond een lokale -3 graden landinwaarts. De bodem is tegen dan droger, maar toch is een lokale gladde plek tegen de ochtend niet uit te sluiten, ook al niet omdat nevel en mist wat kunnen aanvriezen.
Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over de seizoenen. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!
Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:
Morgen:
Morgen is er mogelijk eerst ochtendgrijs in de vorm van nevel of mist, maar dat zou vlotjes moeten opgeruimd raken. Daarna is het dan wisselend bewolkt, maar wel koud. Een oostelijke wind voert sowieso koude lucht aan met maxima die maar een paar graden boven het nulpunt zullen geraken. Veel meer dan 2-3 graden wordt het niet. Het blijft droog en tegen het eind van de dag komen er meer opklaringen.
In de nacht naar vrijdag zouden de minima dan weer overal een paar graden onder het nulpunt kunnen geraken, maar veel meer dan tot lichte vorst zie ik het niet komen. Toch is landinwaarts een 3- tot -4 graden best wel mogelijk tegen de ochtend.
Overmorgen:
Vrijdag wordt ook een koude dag met maxima die met een oostelijke tot noordoostelijke wind niet veel hoger geraken dan 2-3 graden. Het is mogelijk dat er een (winterse) bui valt, maar veelal is het ook droog met een mix van wolken en opklaringen.
Ook de nacht naar zaterdag levert opnieuw lichte nachtvorst op, maar veel zal afhangen van de hoeveelheid wolken die er dan zullen zijn.
Later:
Zaterdag komt er weer meer bewolking opzetten en stijgt de kans op neerslag weer. Dat is eventueel ook weer wat winters getinte neerslag, maar niets schokkends. De wind draait wel weer terug naar een west tot zuidwestelijke richting waarmee opnieuw wat minder koude lucht binnenkomt en de maxima weer kunnen oplopen naar een 5-6 graden.
Naar het weekeind toe is het meest waarschijnlijk dat het geleidelijk aan weer wat minder koud zal worden. Er is dan ook weer een toenemende kans op wat regen of een winters getinte bui, zowel zaterdag als zondag.
Samenvatting:
Het is vandaag wisselend bewolkt. Daarbij zitten er soms best wel brede opklaringen in de aanvoer als meer bewolkte perioden en er is een kans dat er hier of daar eens een bui opduikt. Die kan winters zijn met wat stofhagel, hagel of een vlok natte of smeltende sneeuw. Het is koud met maxima rond 6-7 graden aan zee en rond 5 graden landinwaarts. Daarbij staat er een matige, aan zee eerst nog vrij krachtige en koude noordelijke wind.
Vanavond en vannacht is het licht tot wisselend bewolkt en droog, maar het koelt fors af. Tegen de ochtend zitten we aan zee rond -1 graad, landinwaarts tot -2 à -3 graden bij een zwakke oostelijke wind. Er kan ook nevel en mist opduiken en er is kans op een lokale gladde plek tegen de ochtend.
Geert, woensdag 29 november, 06.30 uur
Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/
Herfst … 21september?? Neen! De herfst begint NOOIT op 21 september, maar altijd op 22 of 23 september. Ook dit jaar start die op 23 september. Om 8.50 uur in de ochtend om precies te zijn. Ook andere seizoenen starten niet altijd de 21ste. De lente bijna altijd op 20 maart trouwens. Hoe dat komt? Wel daar heb ik ooit eens een filmpje over gemaakt om dat uit te leggen. Je vindt het hieronder terug.
Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.
Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!