Algemene luchtdruk:
Lagedrukgebieden beïnvloeden ons weer opnieuw. Ze trekken via de Britse Eilanden pal over onze regio waarbij de kern van een laag vandaag precies over onze provincies trekt van west naar oost. Boven Scandinavië is de luchtdruk hoog en heeft de winter al een hele tijd vaste voet aan de grond en dat blijft voorlopig zo. Na de passage van het laag komen we morgen en overmorgen in een koude noordelijke stroming terecht met aanvoer van koude lucht met enkele buien. Tegen donderdag arriveert een volgende lagedrukgebied, maar de koers van dat laag is verre van zeker. Het Europese model laat dit laag over Frankrijk naar het oosten trekken en houdt het bij ons droog waarna we dan op vrijdag dieper in de koude lucht zouden geraken met temperaturen die dan zelfs maar amper of niet boven het nulpunt geraken. Het Amerikaanse model laat dit laag over onze regio trekken waarbij de neerslag zelfs tijdelijk een volledig winters karakter zou krijgen met wat (smeltende) sneeuw. Het is dus momenteel nog steeds onzeker hoe de tweede helft van de week zal uitpakken, maar in beide modellen zien we wel een koud scenario uitgerold worden al is het ene (het Europese) nog wat kouder dan het andere. Tegen en na het weekeind is het al helemaal niet zinvol om een verdere verwachting op te maken want er zijn veel te veel onzekerheden, maar de tendens is wel dat het vanaf dan geleidelijk weer wat zachter zou worden en dat de koude fase zich beperkt tot wat gekwakkel in de marge en wat spielerei. Er zijn op dit moment geen redenen om aan te nemen dat we aan het begin staan van een winterse decemberperiode, maar wat niet is kan natuurlijk altijd komen dus we volgen het van heel nabij op. Spannend is het wel met die koude lucht die nu toch dichterbij sluipt. Ik zet hierna beide pluimen zodat je zelf ook de grote verschillen voor komende donderdag kan zien. Eerst de pluim van het Europese model, daarna de Amerikaanse:
Vandaag:
Vandaag wordt een echte regendag. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen en die kan weer behoorlijk intens zijn. Het is eerst nog waterkoud met maxima rond 6-7 graden landinwaarts en rond de 8 aan de kust. De wind is daarbij eerst zuidwest, maar blijft daar niet zitten. Het gaat later op de dag weer harder waaien uit het noordwesten en daarmee lopen de temperaturen dan weer op naar 9 tot 10 graden aan de kust en 8 graden landinwaarts. Tegen de avond wordt de wind noordelijk.
In de nacht naar dinsdag volgen dan weer buien vanuit het noorden en die kunnen weer behoorlijk fel worden, met kans op wat hagel of stofhagel en zelfs een donderklap. Die buien zitten vooral aan zee. Landinwaarts is het droger en in de bredere opklaringen die er daar zijn, kan de temperatuur tegen de ochtend dieper landinwaarts tot rond het nulpunt dalen. Er is daarbij kans op gladheid.
Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over de seizoenen. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!
Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:
Morgen:
Morgen vallen er verspreide buien. We zitten dan in een koelere noordelijke tot noordoostelijke stroming waarbij weer behoorlijk wat buien kunnen opduiken aan de kust. Landinwaarts lijkt het met die buien mee te vallen omdat de stroming later meer noordoost wordt en de buien daarmee op zee geduwd worden en richting de kust. Het wordt kouder met maxima rond 5-6 graden aan zee, 4-5 landinwaarts.
In de avond en nacht blijft de kans op buien vrij groot met een mix van wolken en opklaringen en een terug meer noordwestelijke wind. Minima daarbij die maar net eventjes boven het vriespunt gaan zitten landinwaarts. Bij lange en brede opklaringen is er kans op wat grondvorst. Aan zee zijn de minima een stuk hoger.
Overmorgen:
Woensdag blijft het wisselvallig met perioden van regen en/of buien, al zijn er ook wel drogere perioden. Het is koud met maxima van amper 5-6 graden.
In de nacht naar donderdag nemen de verschillen in de modellen toe. Het meest waarschijnlijke is een toename van de bewolking met een wat aanspannende noordoostelijke tot oostelijke wind die koude lucht aanvoert met minima die dalen naar 1-2 graden tegen de ochtend.
Later:
Donderdag is er veel bewolking en is het koud. Een oostelijke wind voert sowieso koude lucht aan met maxima die maar een paar graden boven het nulpunt zullen geraken. Gaandeweg de dag neemt de kans op neerslag toe. Dat kan eventueel winterse neerslag worden, maar op dit moment is het te vroeg en te onzeker om voor de donderdag grote uitspraken te doen.
In de tweede helft van de week blijft het koud met in de nacht kans op wat lichte vorst tijdens opklaringen. Overdag zitten we enkele graden boven het nulpunt tot maximaal een 5-6 graden. Het is ook uitkijken naar de koers van een nieuw lagedrukgebied dat donderdag overdag doortrekt waarbij er eventueel kans is op winterse neerslag, maar dat gaan we tegen dan nog in nowcasten en detail moeten bekijken. Naar het weekeind toe is het meest waarschijnlijk dat het geleidelijk aan weer wat minder koud zal worden.
Samenvatting:
Het is vandaag de hele dag regenachtig. De hele dag door valt er regen bij tussenpauzen. Daarbij staat er eerst een matige zuidwestelijke wind die aan zee vrij krachtig kan zijn. Gaandeweg de dag draait die naar noordwest. Eerst hebben we een 6-7 graden te pakken, maar later loopt het kwik op naar 8-9 graden, zelfs 10 aan zee.
Vanavond draait de wind door naar het noorden en komt weer koudere lucht binnen. Aan zee vallen dan winterse buien. Landinwaarts is het wisselend bewolkt met tegen de ochtend flink wegzakkende minima tot 2 graden in West-Vlaanderen en tot rond het vriespunt in Oost-Vlaanderen. Door vorst aan de grond kan het lokaal tegen de ochtend landinwaarts dan ook gevaarlijk glad worden!
Geert, maandag 27 november, 06.30 uur
Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/
Herfst … 21september?? Neen! De herfst begint NOOIT op 21 september, maar altijd op 22 of 23 september. Ook dit jaar start die op 23 september. Om 8.50 uur in de ochtend om precies te zijn. Ook andere seizoenen starten niet altijd de 21ste. De lente bijna altijd op 20 maart trouwens. Hoe dat komt? Wel daar heb ik ooit eens een filmpje over gemaakt om dat uit te leggen. Je vindt het hieronder terug.
Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.
Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!