WO

05/01/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere lu [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag is een redelijke dag. Zeker de eerste helft van de dag verloopt droog, later zou er ku [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien nog steeds boven het noorden van Scandinavië een sterk winters hogedrukgebied dat daar blijft liggen en daar zorgt voor aanvoer van winters koude lucht. De wintergrens is daarbij inmiddels weer teruggedrongen tot ongeveer de Baltische Staten. Op de Atlantische Oceaan zien we lagedrukgebieden liggen. Het sturende laag ligt ook vandaag met diverse kernen tussen IJsland en Schotland. Deze lagedrukgebieden sturen hun storingen één na één door onze regio. Het blijft daarbij wel met een schuin oog kijken richting Scandinavië want het hoog dat daar aanwezig is, blijft daar wel liggen en zorgt de hele periode voor tegengas voor de van het westen uit opstomende lagedrukgebieden en hun fronten. Op termijn wint dit hoog zelfs aan kracht en zou later volgende week ook ons weer opnieuw kunnen gaan beïnvloeden (zie verder). De koude lucht blijft daardoor vrij dichtbij, maar komt voorlopig (nog) niet terug tot bij ons. Integendeel: ook de komende dagen zitten we in zachte lucht. We blijven dan ook in een westelijke stroming zitten in zachte lucht  met regelmatig de passage van storingen. Vandaag en morgen vormt zich ook boven het Europese continent weer hoge druk waardoor storingen tijdelijk op een afstand gehouden worden. Zondag en maandag breken die weer door.

Op lange termijn blijft er een groot kouder cluster in de pluim zitten. Dit blijft telkens wat vooruitschuiven in de tijd, maar het blijft wel in de kaarten zitten. Het noordelijke hoog komt in al deze scenario’s geleidelijk weer naar het zuiden geschoven en brengt koudere lucht met zich mee. Echte winterse lucht is dat nog niet want er is geen echte diepe kou voorradig in Europa, maar het zou tegen de maandwissel en begin van december wel tot licht winterse omstandigheden met wat lichte nachtvorst kunnen leiden. Zou kunnen, want zeker is dat allemaal nog niet. Ten eerste is het nog ver weg (buiten de betrouwbare verwachtingstermijn) en ten tweede zitten er ook nog steeds een deel (ongeveer een kwart) heel zachte oplossingen ook in de pluim. Alles zal afhangen van hoe en waar het hoog zich uitbreidt en in welke stroming we precies gaan terechtkomen. Je ziet dan ook duidelijk de dalende tendens in de pluim, al is de controlerun (blauwe lijn) duidelijk té enthousiast daarin want die zit helemaal onderin het ensemble:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zijn er eerst in de vroege ochtend nog een paar verspreide buien. De dag start dan ook licht wisselvallig met een mix van wolken en opklaringen en van tijd tot tijd kan er een bui opduiken. Die buien gaan er echter weer vrij snel uit en dan krijgen we een droog vervolg van de dag met net zoals gisteren een mix van wolken en opklaringen. De maxima zitten daarbij wel een tikje hoger: rond een graad of 11-12 bij een wat meer west gerichte wind.

In de avond en nacht naar zaterdag koelt het flink af. De temperaturen komen tegen zaterdagochtend vroeg uit rond een 3-4 graden. Het is daarbij licht bewolkt en lokaal ook wat nevelig, zeker tegen de ochtend.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

 

Morgen:

Morgen wordt de betere dag van het weekeind. Het is overwegend droog al is een heel enkele lokale bui toch niet voor de volle 100% uit te sluiten. Mogelijk duikt er toch lokaal eentje op, maar de opklaringen met flink wat zon, zullen toch overheersen. Verder zijn  er soms ook wel eens wat verspreide wolken, maar die zijn in de minderheid. De zuidelijke wind waait daarbij zwak. We noteren rond een 8 graden.

In de nacht naar zondag zijn er meer wolken en opnieuw kans op wat lichte regen gaandeweg de nacht. Minima dan rond 5-6 graden.

Overmorgen:

Zondag wordt een wisselvallige dag met wolken en perioden van regen. Het wordt opnieuw een graad of 8. Er trekt dan in de loop van de dag een regenzone door de regio en het weer is dan ook helemaal verschillend van dat van zaterdag. Ook de zuidelijke wind waait dan weer wat harder.

In de nacht naar maandag blijft het zwaar bewolkt met kans op wat regen of enkele buien. Zachte minima van 6-7 graden.

Later:

Maandag staat ook nog regen op het menu. Een volgende storing dient zich aan met perioden van regen en/of buien. Het is daarbij voorlopig nog zacht met maxima rond een 8-9 graden.

Vanaf dinsdag lijkt het droog te kunnen gaan blijven en nemen de neerslagkansen fors af. We komen daarbij waarschijnlijk weer meer in de greep van hogedruk boven het noorden van Europa waardoor de wind uit een aflandige oostelijke tot zuidelijke richting zou gaan waaien (zie ook inleiding-. Daarmee komt geleidelijk minder warme lucht binnen zodat de temperaturen in de loop van de week in een dalende tendens terechtkomen. Of dit op winterweer uitdraait, is nog niet met zekerheid te zeggen, maar de kans is er wel dat we tegen volgend weekeind een licht winters weerbeeld zien.

Samenvatting:

Vandaag start nog met een lokale bui en ook in de ochtend is een lokale bui nog mogelijk. Vanmiddag is het droog met flinke zonnige perioden. Maxima daarbij rond 11-12 graden bij een matige west tot zuidwestelijke wind.

Vanavond en vannacht is het droog, rustig en koud. Tegen de ochtend minima van 3-4 graden.

Geert, vrijdag 25 november, 06.45 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nog eens de zonsondergang van 17 oktober omdat hij zo mooi was: