WO

05/01/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere lu [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag is een redelijke dag. Zeker de eerste helft van de dag verloopt droog, later zou er ku [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien nog steeds boven het noorden van Scandinavië een sterk winters hogedrukgebied dat daar blijft liggen en daar zorgt voor aanvoer van winters koude lucht. De wintergrens is daarbij inmiddels weer teruggedrongen tot ongeveer de Baltische Staten. Op de Atlantische Oceaan zien we lagedrukgebieden liggen. Het sturende laag ligt vandaag tussen IJsland en Schotland. Deze lagedrukgebieden sturen hun storingen één na één door onze regio. Het blijft daarbij in eerste instantie wel met een schuin oog kijken richting Scandinavië want het hoog dat daar aanwezig is, blijft daar wel liggen en zorgt de hele periode voor tegengas voor de van het westen uit opstomende lagedrukgebieden en hun fronten. De koude lucht blijft daardoor vrij dichtbij, maar komt voorlopig niet meer terug tot bij ons. Integendeel: ook de komende dagen doen zachte luchtmassa’s een serieuze tegenaanval en blazen de koude weer met regen en wind steeds verder richting het noorden. We blijven dan ook in een westelijke stroming zitten in zachte lucht  met regelmatig de passage van storingen. Vrijdag en zaterdag vormt zich ook boven het Europese continent weer hoge druk waardoor storingen op die dagen tijdelijk op een afstand gehouden worden. Op lange termijn kiest de pluim ook vandaag nog voor een geleidelijke afkoeling, maar dat zit er pas op een termijn vanaf 7 tot 10 dagen in en valt dus buiten de betrouwbare termijn. We zien de laatste dagen ook dat op deze termijn de uitkomst elke dag anders is, dus er is nog niet veel zinnigs over te zeggen behalve dat op langere termijn er een afkoelende trend is, maar er zijn evengoed een heleboel zachte oplossingen:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Het beeld voor vandaag ziet er goed uit. In de ochtend vallen er mogelijk hier en daar eerst in de vroegte nog een paar verspreide buien, vooral aan zee en in de kustregio. In de loop van de ochtend verdwijnen die buien echter volledig en in de namiddag blijft het droog. De bewolking neemt wel toe op nadering van een storing, maar veel vroeger dan in de late middag / avond lijkt die er niet aan te komen. Het waait matig uit het zuidwesten en de maxima zitten morgen rond een 9 tot 11 graden.

In de avond en nacht zijn er dan wel perioden van regen op nadering en doortocht van een storing. Die regen kan tot de ochtend duren bij een aantrekkende zuidwestelijke wind en minima rond 7-8 graden. Zeker aan zee is die wind vlagerig en kan weer tot een 50 km per uur uithalen.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

 

Morgen:

Morgen zijn er eerst in de vroege ochtend nog een paar verspreide buien. Het is dan licht wisselvallig met een mix van wolken en opklaringen en van tijd tot tijd kan er een bui opduiken. Die buien gaan er echter weer vrij snel uit en dan krijgen we een droog vervolg van de dag met net zoals vandaag een mix van wolken en opklaringen. De maxima zitten op vrijdag rond een graad of 11 bij een wat meer west gerichte wind.

In de avond en nacht naar zaterdag koelt het flink af. De temperaturen komen tegen zaterdagochtend vroeg uit rond een 3-4 graden.

Overmorgen:

Zaterdag wordt de betere dag van het weekeind. Het is droog en dat blijft zo de hele dag bij – zoals de kaarten er nu voor liggen – eigenlijk best wel wat zonneschijn. Er zijn wolken, maar die zijn in de minderheid. De zuidelijke wind waait daarbij zwak. We noteren rond een 8 graden.

In de nacht naar zondag zijn er meer wolken en opnieuw kans op wat lichte regen gaandeweg de nacht.

Later:

Zondag wordt een wisselvallige dag met wolken en perioden van regen. Het wordt opnieuw een graad of 8.

Ook begin volgende week blijven we grossieren in wisselvalligheid met regelmatig perioden van regen en/of buien. Tegen het eind van de week wordt het mogelijk droger en kouder, maar dat is geen zekerheid (zie ook inleidende bespreking).

Samenvatting:

De dag start met een heel lokale bui, vooral aan zee. Al snel wordt het droog en dat blijft het dan de rest van de dag ook. We krijgen een mix van wolken en opklaringen bij maxima rond 9 à 10 graden. Er staat een zwakke tot matige zuidwestelijke wind.

Vanavond volgt er al snel regen en ook de nacht verloopt regenachtig.

Geert, donderdag 24 november, 06.40 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nog eens de zonsondergang van 17 oktober omdat hij zo mooi was: