WO

05/01/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere lu [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag is een redelijke dag. Zeker de eerste helft van de dag verloopt droog, later zou er ku [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien nog steeds boven het noorden van Europa een sterk winters hogedrukgebied dat zich geleidelijk nog wat meer richting het noorden van Scandinavië terugtrekt, maar daar wel blijft liggen en daar zorgt voor aanvoer van winters koude lucht. De wintergrens is daarbij inmiddels weer teruggedrongen tot ongeveer Denemarken en trekt nog noordelijker weg. Op de Atlantische Oceaan zien we lagedrukgebieden liggen. Het sturende laag ligt al een hele tijd met kern in de buurt van IJsland en blijft daar ook vandaag en de komende dagen nog liggen. Boven de Britse Eilanden zien we verder een complex lagedrukgebied met twee kernen van lagedruk liggen die ons weer vandaag rechtstreeks beïnvloeden. Al deze lagedrukgebieden hebben storingen bij zich. Die trekken dan ook de komende dagen één na één door onze regio. Het blijft daarbij in eerste instantie wel met een schuin oog kijken richting Scandinavië want het hoog dat daar aanwezig is, blijft daar wel liggen en zorgt de hele periode voor tegengas voor de van het westen uit opstomende lagedrukgebieden en hun fronten. De koude lucht blijft daardoor vrij dichtbij, maar komt voorlopig niet meer terug tot bij ons. Integendeel: de komende week doen zachte luchtmassa’s een serieuze tegenaanval en blazen de koude weer met regen en wind steeds verder richting het noorden. We komen dan ook de hele week opnieuw in een westelijke stroming terecht in steeds zachter wordende lucht met regelmatig de passage van storingen en vrij. De écht hele zachte maxima met dubbele cijfers lijken er echter pas vanaf woensdag echt goed in te komen. Op lange termijn kiest de pluim steeds meer voor aanhoudende wisselvalligheid met zachte temperaturen en steeds een herfstig weerbeeld. De koude oplossingen zijn ten opzichte van gisteren vér in de minderheid geraakt en stellen nog amper iets voor:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we tussen diverse storingen en lagedrukgebieden in. We krijgen dan ook een erg wisselvallige dag met zowel droge als natte perioden. We krijgen gaandeweg de dag wel degelijk met perioden van regen en/of buien te maken. Die vallen vanochtend vroeg al volop aan de kust en breiden zich overdag regelmatig landinwaarts uit met ook daar perioden van regen en/of buien. Er is dan ook veel bewolking en de rol van de zon blijft zeer beperkt tot zelfs afwezig. De maxima blijven ongeveer op dezelfde hoogte als gisteren zitten, rond een 8 à 9 graden. Aan zee kan het vooral in de ochtend vrij krachtig tot krachtig waaien. Overdag is de wind overal wat vlagerig, maar neemt aan zee wat af en landinwaarts wat toe uit een zuidwestelijke richting. Kortom: het is een herfstige dag.

In de avond en nacht naar woensdag verandert er weinig aan dit weerbeeld. De kans op wat regen of een bui blijft in de avond eerst nog bestaan bij minima rond een 6 à 7-tal graden. Gaandeweg de nacht is het droog met een mix van wolken en opklaringen.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

 

Morgen:

Morgen wordt weer een natte dag. De dag start daarbij nog droog, maar dat gaan we niet volhouden. De bewolking neemt immers snel toe en een volgende actieve storing maakt haar opwachting met in de namiddag nieuwe perioden van regen en wind en daarbij kan het later in de middag gemakkelijk tot 10-11 graden worden. Er blijft ook telkens vrij veel wind staan uit het zuidwesten.

Ook in de nacht naar donderdag is nog een bui mogelijk, maar de droge perioden gaan dan weer overheersen. Vooral aan zee blijven enkele buien mogelijk bij minima rond 7 graden.

Overmorgen:

Donderdag leek de wat betere dag van de week te kunnen worden, maar dat was op basis van de kaarten van gisteren. Intussen lijkt het dubbeltje op de kant van de regen te gaan vallen met ook op donderdag weer kans op perioden van regen en/of buien. Het wordt wel zachter met maxima die weer gemakkelijk in de dubbele cijfers gaan zitten.

Later:

Vrijdag en komend weekeind blijft het wisselvallig. Vrijdag zou nu wel de betere dag kunnen worden met meer droge perioden, maar regen of buien zijn nooit ver weg.

Ook in het weekeind is het aanhoudend erg herfstig, maar wel wat zachter dan dezer dagen.

Samenvatting:

Vandaag wordt een wisselvallige dag met perioden van buien en/of regen. Vooral en eerst aan zee, maar geleidelijk ook elders. Er is weinig tot geen zon bij maxima rond een graad of 8 en een goed doorstaande zuidwestelijke wind, zeker aan de kust.

Vanavond zijn er nog enkele buien, maar de nacht zou dan grotendeels droog verlopen bij minima rond 6 graden.

Geert, dinsdag 22 november, 06.50 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nog eens de zonsondergang van 17 oktober omdat hij zo mooi was: