ZO

04/28/2024

Weertype

Weertype

11° | 15°

60 %

Windrichting

4-5 bft
Een klein lagedrukgebied eist vandaag alle aandacht op de weerkaarten op. Het lag vanochtend aa [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

| 19°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex lagedrukgebied met kernen boven de Britse Eilanden beïnvloedt ons weer. Daarrond liggen verschillende fronten. Het voor ons belangrijkste front, een koufront, trok gisteren in de avond met enkele felle regen- en onweersbuien door onze omgeving. Daarachter zijn we de voorbije nacht in een fors windveld terechtgekomen waar we ook vandaag overdag nog deels in zitten. In de onstabiele lucht die daarmee aangevoerd wordt, kunnen nog enkele verspreide buien voorkomen. Gaandeweg de week trekt het Britse laag weg, maar wordt later in de week alweer vervangen door een nieuwe kern van lagedruk die vanaf de Atlantische Oceaan het bestaande laag komt vervoegen en de leidende rol overneemt. Tegelijk stijgt de luchtdruk boven Europa zodat we later in de week met een verdeling lage druk bij de Britse Eilanden en hoge druk op het Europese continent komen te zitten. Daarbij komen we dan in een diepe zuidelijke stroming terecht met aanvoer van zeer warme lucht. Storingen blijven door de invloed van het Europese hoog op een afstand hoewel we af en toe wel een schampschot van een storing mogen verwachten. Het wordt daarbij alweer maar eens extreem zacht voor de tijd van het jaar:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag brengt ons ook erg zacht weer. De dag start daarbij met brede opklaringen, maar gaandeweg komt er geleidelijk wat meer bewolking en vooral later vanmiddag kan er al eens wat regen of een bui gaan vallen. Eventueel kan een enkele bui nog met een losse donderklap gepaard gaan. De temperaturen blijven erg zacht, al zitten ze wel iets lager dan op zondag. We noteren maxima van zo’n 18 graden bij een goed doorstaande wind die nog steeds uit het zuidwesten komt. Die is een zee eerst nog krachtig met uitschieters tot rond de 60 à 70 km per uur, boven land tot rond de 50 km per uur. Gaandeweg de dag neemt de wind geleidelijk in kracht af.

De nachten blijven extreem zacht. Ook in de nacht naar dinsdag blijven we weer dik in de dubbele cijfers zitten met minima rond een 13-14 graden. De wind neemt daarbij verder af, maar zal niet volledig uit het weerbeeld verdwijnen. Zeker aan zee blijft die wel matig waaien.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

 

Morgen:

Morgen lijkt de koelste dag te worden, al zijn dit eigenlijk verkeerde woorden. We moeten spreken van de minst warme dag met maxima die rond een 17-18 graden uitkomen, wat nog altijd erg hoog is. Er is nog steeds kans op eens wat regen of een bui, maar zeker weer geen grote hoeveelheden. De meeste plekken houden het gewoon droog, als er een bui valt, zal dat maar heel lokaal en tijdelijk zijn. Er staat nog steeds een matige zuidwestelijke wind en er zijn daarbij flinke zonnige perioden.

In de nacht naar woensdag wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar verder af bij nog altijd zachte minima van rond 10-11 graden.

Overmorgen:

Woensdag lopen de maxima alweer op. Een opnieuw meer zuidelijke wind voert weer zachtere lucht aan waarin de maxima mogelijk alweer een tik tegen de 20 graden kunnen geven. Er is weer flink wat ruimte voor de zon, al trekken er ook wel wat wolkenpartijen voorbij, maar het lijkt wel droog te blijven.

Later:

Ook donderdag wordt een hele zachte dag met maxima die alweer gemakkelijk richting 20 tot 22 graden oplopen. We krijgen daarbij opnieuw een mix van flinke zonnige perioden, afgewisseld met wat wolkenvelden.

Later in de week wordt de stroming weer diep zuid en wordt er weer zeer zachte lucht aangevoerd waarbij we vanaf woensdag zelfs meerdere dagen richting de 20 graden kunnen gaan. Dat telkens met een mix van wolken en (soms brede) opklaringen.

Samenvatting:

Vandaag start met veel wind uit het zuidwesten. Aan zee waait die krachtig met uitschieters tot 70 km per uur, boven land matig tot vrij krachtig met pieken tot 50 km per uur. De wind neemt overdag langzaam af. Verder zijn er eerst brede opklaringen, maar gaandeweg de dag komen er ook wolken opzetten en later in de middag is er kans op een enkele lokale bui (eventueel met een klap onweer). Het blijft erg zacht met maxima rond 18 graden.

Geert, maandag 24 oktober, 06.30 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nog eens de zonsondergang van 17 oktober omdat hij zo mooi was: