MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex lagedrukgebied met kernen nabij Portugal en Ierland beïnvloedt ons weer. Het heeft een hele reeks fronten en buienlijen rond zich waarvan enkele van tijd tot tijd eens in onze buurt komen te liggen zodat er af en toe toch wel een bui tot bij ons kan doordringen. De hoofdkern van het laag komt bij Portugal te liggen en trekt de komende 48 uur richting de Britse Eilanden. Rond dit laag komt de stroming de komende dagen bij ons uit een zuidwestelijke richting. Die blijft wel de hele tijd erg zachte lucht aanvoeren. Ook de komende dagen blijven storingen dicht in onze buurt zitten en kunnen soms voor een bui of wat regen zorgen, maar de droge perioden overheersen. Daarbij blijven we in een erg zachte, maar licht onstabiele zuidwestelijke stroming zitten met aanvoer van aanhoudend zeer zachte lucht. Veel neerslag zal dat allemaal niet opleveren al lijken er in de loop van vooral zondag wat meer perioden met wat regen of enkele (onweers)buien te kunnen voorkomen. Vandaag zorgt een wig van hoge luchtdruk zelfs voor een grotere weersverbetering. Ergens tegen maandag / dinsdag zou dit laag dan definitief oostwaarts wegtrekken, maar de plek bij Ierland wordt daarna al snel ingenomen door een volgende lagedrukgebied waarbij we dan in de tweede helft van de week in een nog zachtere zuidelijke stroming zouden terechtkomen. Pas op heel lange termijn zit er een daling van de temperaturen in de pijplijn:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag is een erg zachte en licht wisselvallige dag met maxima die weer gemakkelijk oplopen naar een 18 tot 19-tal graden. Er blijft een matige zuidwestelijke wind staan die wisselende hoeveelheden bewolking aanvoert. Het is zo dat de droge perioden daarbij weer overheersen, al is een enkele plaatselijke en tijdelijke bui niet onmogelijk. Vooral in de ochtend kan er hier en daar een buitje opduiken. Vanmiddag overheersen de droge perioden met meer en bredere opklaringen omdat we dan met een mobiele wig van hoge luchtdruk te maken hebben die voorbij trekt.

De nachten blijven zeer zacht, zeker gezien de tijd van het jaar mogen we echt wel van uitzonderlijke temperaturen spreken. Ook vanavond en vannacht koelt het weer amper af en zitten we met minima rond 13-14 graden. Het blijft dan droog bij een zwakke tot soms nog matige zuidwestelijke wind.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

 

Morgen:

Ook zondag wordt een erg zachte dag. Met wat opklaringen erbij kan het dan zelfs weer gemakkelijk 20 graden of meer worden en zo blijven we grossieren in voor de tijd van het jaar bijzonder hoge maxima en ook minima want ook de nachten blijven maar extreem zacht.

In de loop van zondag neemt wel de bewolking geleidelijk aan weer toe en zeker in de namiddag zou er al eens een lokale regen- of onweersbui of wat lichte verspreide regen kunnen vallen. Sommige modellen suggereren zelfs de mogelijkheid dat er enkele flinke onweersbuien vanuit Frankrijk onze kant op komen later op de dag. Dat gaan we toch morgen even in de gaten moeten houden aan de hand van nowcasten …

In de nacht naar maandag wordt het opnieuw niet kouder dan 13-14 graden en de kans op wat lichte regen neemt toe.

Overmorgen:

Maandag brengt ons ook erg zacht weer. Er is wel meer bewolking en gaandeweg de dag kan er al eens wat lichte regen of een bui vallen. Later op de dag wordt het dan weer droger met opklaringen. De temperaturen blijven erg zacht, al zitten ze wel iets lager dan op zondag. We noteren maandag maxima van zo’n 18 tot 19 graden bij een ook wat meer doorstaande wind die nog steeds uit het zuidwesten komt.

De nachten blijven extreem zacht.

Later:

Dinsdag lijkt de koelste dag te worden, al zijn dit eigenlijk verkeerde woorden. We moeten spreken van de minst warme dag met maxima die rond een 17-18 graden uitkomen, wat nog altijd erg hoog is. Er is nog steeds kans op eens wat regen of een bui, maar zeker weer geen grote hoeveelheden.

Later in de week wordt de stroming weer diep zuid en wordt er weer zeer zachte lucht aangevoerd waarbij we vanaf woensdag zelfs meerdere dagen richting de 20 graden kunnen gaan. Dat telkens met een mix van wolken en (soms brede) opklaringen.

Samenvatting:

Er is vandaag eerst meer bewolking met vooral in de ochtend ook wel eens een lokale bui. Vanmiddag wordt het droger met geleidelijk aan meer en bredere opklaringen. De maxima zitten rond 18-19 graden bij een matige zuidwestelijke wind.

Geert, zaterdag 22 oktober, 08.30 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nog eens de zonsondergang van 17 oktober omdat hij zo mooi was: