ZO

04/28/2024

Weertype

Weertype

11° | 15°

60 %

Windrichting

4-5 bft
Een klein lagedrukgebied eist vandaag alle aandacht op de weerkaarten op. Het lag vanochtend aa [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

| 19°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een stormdepressie, “Corrie” genaamd, trekt vandaag over de Noordzee. De fronten van dit laag trokken de voorbije nacht al over onze regio. Vandaag overdag volgt het windveld dat achter die fronten zit. Dat wordt op de Noordzee een heuse storm. Bij ons aan zee wordt het stormachtig met felle rukwinden en er is heel wat wateropzet doordat over de hele Noordzee een forse noordwestelijke wind staat en al het water, in combinatie met een springtij, naar de kust geduwd wordt. Op de Atlantische Oceaan vinden we verder ook een goed uitgebouwd Azorenhoog terug. Aan de noordkant van dit Azorenhoog staat een stevige westelijke stroming waarin na “Corrie” nog tal van nieuwe lagedrukgebieden de weg naar onze regio vinden. Morgen volgt al direct een volgend lagedrukgebied met haar fronten. Daarbij trekt ook de wind weer aan, maar minder dan vandaag. Woensdag is het dan de beurt aan een minder actief front om door te trekken waarna we op donderdag tijdelijk in een warme sector terechtkomen met wat rustiger weer. Tegen het eind van de week nemen lagedrukgebieden het weer over met periodiek regen en ook opnieuw meer wind. We zitten ook de hele tijd in vrij zachte luchtmassa’s, al kan het in de nacht tijdens een opklaring en wanneer de wind wegvalt, lokaal wel al eens tot dicht tegen nul geraken.

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een echt herfstige dag. Een actief lagedrukgebied, “Corrie” gedoopt, trekt over de Noordzee en stuurde de voorbije nacht actieve fronten over onze omgeving met dikwijls intense perioden van regen en/of buien. De regen trok echter snel weg. Overdag wordt die nog gevolgd door enkele verspreide buien en een mix van wolken en opklaringen. De wind spant fors aan en kan aan zee hard gaan waaien met flinke windstoten tot rond de 90 à 100 km per uur, mogelijk nog wat harder. Ook boven land komt er vrij veel wind te staan en daar kan die tot een 70 tot 80 km per uur uithalen. Het is ook uitkijken naar het springtij vandaag. Aan zee kan de wateropzet het niveau van stormtij te Oostende bereiken en overschrijden!

Ook in de avond en nacht is er nog veel wind, maar die neemt dan gaandeweg weer in kracht af. Het is dan wisselend tot zwaar bewolkt met wat verspreide buien. Later in de nacht neemt de wind fors af en dalen de minima naar een 3-4 graden. Aan de grond zou het eventueel lokaal en tijdelijk wat lichtjes kunnen vriezen. Tegen de ochtend neemt de bewolking weer toe.

Morgen:

Morgen krijgen we al een volgende actief lagedrukgebied op bezoek met regen en buien. In de ochtend is het eerst zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van soms intense regen en buien. Daarna volgt een drogere periode, maar met veel wolken. Het wordt een 7-9 graden en hoewel de wind minder hard waait dan op maandag, is die toch nog zeer duidelijk in het weerbeeld aanwezig met flinke windstoten. Aan zee komt het water echter lang niet meer zo hoog als op maandag het geval is. Later in de middag komen er weer perioden met regen en buien aan.

Ook in de nacht naar woensdag zijn nog perioden met regen en buien mogelijk. Minima dan rond een 6-tal graden.

Overmorgen:

Woensdag ligt al een volgende storing klaar, maar die lijkt wel niet zo actief te zijn. We krijgen veel wolken met sporadisch wat regen of gedruppel, maar alles blijft binnen de perken. De maxima halen dan wel weer wat hogere waarden en kunnen tegen het eind van de dag tot rond een 10-tal graden oplopen.

Later:

Donderdag zitten we in een zogenoemde warme sector. Het is dan overwegend droog en misschien laat zelfs de zon zich van tijd tot tijd wat zien. De temperaturen kunnen nog wat hoger uitkomen en halen een 11 à 12 graden bij een matige zuidwestelijke wind.

Samenvatting:

Vandaag speelt de wind de hoofdrol. Het algemene weerbeeld is een mix van wolken en opklaringen en enkele verspreide buien. Daarbij wordt het zo’n 7 graden, maar het gaat hard waaien! Aan zee stormachtig met pieken tot om en bij de 100 km per uur, boven land tot rond 70 à 80 km per uur. Aan de kust is het ook uitkijken voor het stormtij waarbij rond 13 uur het peil van het stormtij in Oostende zou kunnen stijgen tot 575 cm TAW of zo’n 15 cm boven het stormpeil!

Geert, maandag 31, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: