ZA

04/27/2024

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

11° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een flink uit de kluiten gewassen stormdepressie beheerst de Europese weerkaart, maar is voor ons niet van belang. De kern van het laag ligt intussen boven de Baltische Staten en trekt snel verder oostwaarts. Het stormlaag heeft voor heel wat schade en overlast gezorgd in de Scandinavische landen. Aan de andere kant vinden we het Azorenhoog terug dat net west van de Britse Eilanden ligt. Midden op de Atlantische Oceaan ligt een volgende klein lagedrukgebied dat snel aan het uitdiepen is tot een stormdepressie en vanaf vannacht aan de oversteek van de Noordzee zal beginnen. Het zorgt later vannacht en morgen voor een fikse storm in het Noordzeegebied die vooral (de meer noordelijke gebieden van) Nederland zal aandoen. Het neerslaggebied van dit laag trekt vooral de komende nacht door onze regio, morgen gevolgd door het windveld. Vervolgens trekken in de nieuwe week nog diverse lagedrukgebieden met hun storingen over onze omgeving. Dinsdag volgt al een volgend lagedrukgebied met dito fronten en ook woensdag trekken fronten over onze omgeving. Donderdag lijken we even wat respijt te kunnen krijgen, maar tegen het eind van de week en volgend weekeind gaat de wisselvalligheid gewoon door. De pluim toont dan ook één en al wisselvalligheid:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een betere dag. Er is ruimte voor opklaringen en we houden het ook droog. De temperaturen zetten een klein stapje terug ten opzichte van gisteren, maar halen toch nog gemakkelijk een 8-tal graden. Er is ook minder wind dan op zaterdag. Die waait nog zwak tot matig in de ochtend, overdag geleidelijk wat aantrekkende uit het zuidwesten.

In de avond en nacht neemt de bewolking snel toe, gevolgd door regen na middernacht. Ook de wind spant flink aan op nadering van een stormdepressie die op maandag over de Noordzee trekt. Er kunnen aan zee tegen de ochtend al snelheden tot om en bij de 80 km per uur gehaald worden.

Morgen:

Morgen wordt een echt herfstige dag. Een actief lagedrukgebied trekt over de Noordzee en stuurt in de vroege ochtend actieve fronten over onze omgeving met dikwijls intense perioden van regen en/of buien. De regen trekt echter snel weg, overdag nog gevolgd door enkele verspreide buien. De wind spant fors aan en kan aan zee hard gaan waaien met flinke windstoten tot rond de 90 à 100 km per uur, mogelijk nog wat harder. Ook boven land komt er vrij veel wind te staan en daar kan die tot een 70 tot 80 km per uur uithalen. Het is ook uitkijken naar het springtij van morgen. Aan zee kan de wateropzet het niveau van stormtij te Oostende bereiken en overschrijden!

Ook in de avond en nacht is er nog veel wind, maar die neemt dan gaandeweg weer in kracht af. Het is dan wisselend tot zwaar bewolkt met wat verspreide buien.

Overmorgen:

Dinsdag krijgen we al een volgende actief lagedrukgebied op bezoek met regen en buien. Overdag is het zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van soms intense regen en buien. Het wordt een 7-8 graden en hoewel de wind minder hard waait dan op maandag, is die toch nog zeer duidelijk in het weerbeeld aanwezig met flinke windstoten. Aan zee komt het water echter lang niet meer zo hoog als op maandag het geval is.

Ook in de nacht naar woensdag zijn nog perioden met regen en buien mogelijk. Minima dan rond een 6-tal graden.

Later:

Woensdag ligt al een volgende storing klaar, maar die lijkt wel niet zo actief te zijn. We krijgen veel wolken met sporadisch wat regen of gedruppel, maar alles blijft binnen de perken. De maxima halen dan wel weer wat hogere waarden en kunnen tegen het eind van de dag tot rond een 10-tal graden oplopen.

Samenvatting:

Vandaag wordt een rustigere en mooiere dag. We hebben wolken en opklaringen, waarbij de wolken weliswaar overdag geleidelijk toenemen, maar we houden de opklaringen nog tot de late middag. Het wordt een 8-tal graden bij een geleidelijk wat aantrekkende zuidwestelijke wind. Vanavond neemt de bewolking toe met regen na middernacht en flink wat wind tegen de ochtend!

Geert, zondag 30 januari, 09.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: