ZO

04/28/2024

Weertype

Weertype

11° | 15°

60 %

Windrichting

4-5 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

| 19°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied ligt met kern in de buurt van de Azoren. Als tegenspeelster vinden we een actief lagedrukgebied terug boven de Baltische Staten. Ook bij IJsland ligt een volgende lagedrukgebied klaar. Deze lagedrukgebieden bewegen in een sterke westelijke stroming die ten noorden van het hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan staat. Het laag bij de Baltische Staten stuurde gisteren een zwak frontensysteem over onze omgeving waarachter we vandaag in een sterke westelijke stroming terechtkomen. Een volgende, weinig actief front van het IJslandse laag is naar ons onderweg en zal vannacht en morgenvroeg onze regio passeren. Daarachter komen we morgen in zachtere lucht terecht. Vervolgens trekt het Azorenhoog zich nog wat zuidelijker terug waardoor de weg vrijkomt voor actieve lagedrukgebieden om maandag en dinsdag met veel regen en wind tot bij ons te geraken. Ook de rest van volgende week zitten we dan in een stevige westelijke stroming met aanvoer van fronten en buienlijnen met dikwijls veel wind. Daarbij wordt later in de week ook weer opnieuw erg zachte lucht aangevoerd. Tegen het eind van de week wordt het mogelijk tijdelijk weer wat rustiger, maar dat is nog te ver weg om al zekere dingen over te zeggen. De pluim toont mooi de inzettende wisselvalligheid vanaf maandag:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een licht wisselvallige dag. De maxima zitten rond 8 graden en we krijgen een mix van wolken en opklaringen. Daarbij zijn er vanochtend vroeg best wel eerst brede opklaringen te verwachten. Geleidelijk aan verschijnen er vervolgens hoge wolkensluiers en die krijgen later vandaag ook gezelschap van lagere wolkenpartijen. Uiteindelijk neemt dan zeker vanmiddag de bewolking verder toe en gaat op de lange duur overheersen. De dag eindigt dan ook zwaar bewolkt tot betrokken. De wind zit daarbij in een westelijke hoek, geleidelijk draaiend naar zuidwest en neemt daarbij langzaam wat in kracht toe.

In de avond en nacht naar zaterdag trekt een zwak warmtefront door. Er is dan veel bewolking met eventueel hier of daar wat lichte regen. De minima zitten daarbij rond een 6 à 7 graden.

Morgen:

Morgen is dan weer de meer wisselvallige dag van het weekeind. Een volgend front trekt dan door onze omgeving met vrij veel wind, maar amper of geen regen. Het front is grotendeels inactief en op wat lichte verspreide regen na, blijft het droog. De bewolking overheerst wel. De maxima lopen weer een graadje op naar een 10 tot zelfs 11 graden, wie weet lokaal 12. Later in de middag is er geleidelijk kans op enkele schuchtere korte opklaringen.

Ook de nacht naar zondag is droog met minima dan rond een 3-4 graden tegen de ochtend. Er komen dan geleidelijk aan weer meer opklaringen.

Overmorgen:

Zondag wordt een betere dag. Er is ruimte voor opklaringen en we houden het ook dan droog. De temperaturen zetten een klein stapje terug ten opzichte van zaterdag, maar halen toch nog gemakkelijk een 8 à 9 graden. Er is ook minder wind dan op zaterdag, al waait die wel nog steeds goed door uit het zuidwesten.

Later:

Maandag wordt een echt herfstige dag. Een actief lagedrukgebied trekt over de Noordzee en stuurt actieve fronten over onze omgeving met dikwijls intense perioden van regen en/of buien. De wind spant fors aan en kan aan zee hard gaan waaien met flinke windstoten tot rond de 70 km per uur. Ook boven land komt er vrij veel wind te staan.

Samenvatting:

Vandaag is de betere dag van de week. We houden het droog en er zijn eerst brede opklaringen. Gaandeweg de dag neemt de bewolking helaas wel weer toe en de dag eindigt zwaar bewolkt tot betrokken. De maxima lopen hierbij op tot rond een 8-tal graden bij een westelijke en geleidelijk wat aantrekkende wind.

Geert, vrijdag 28 januari, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: