VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern intussen boven de Azoren heeft ook vandaag nog steeds een uitloper richting Frankrijk en de Alpen. Aan de noordkant van deze hogedrukgordel vinden we een stevige westcirculatie terug. Daarbij ligt intussen aan de zuidkust van Noorwegen een lagedrukgebied. Dat heeft een frontensysteem dat in de loop van vanochtend van noordwest naar zuidoost door onze omgeving zal trekken. Vanmiddag wordt dat door zachtere lucht gevolgd met opklaringen. Daarna krijgen we met een westelijke stroming te maken die zich instelt tussen het vrij zuidelijk teruggetrokken hogedrukgebied op de oceaan en depressies die ten noorden daarvan van west naar oost trekken. Er komt tegen het weekeind dan ook meer wind en er trekken dan regelmatig storingen voorbij. In het weekeind zelf zijn die nog grotendeels inactief, maar begin volgende week worden dat progressief steeds actievere storingen. De pluim toont deze inzettende wisselvalligheid duidelijk. Merk op dat, zoals verwacht, de koude lijntjes op het eind van de pluim zo goed als allemaal weer verdwenen zijn. Er is dus nog steeds geen enkel zich op winters weer van betekenis en de vraag begint zich stilaan te stellen of dat nog wel zal komen …

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag krijgen we in de ochtend eerst te maken met de doortocht van een regenzone. Voorafgaandelijk kan er in de heel vroege ochtend misschien nog net ergens een opklaring voorkomen, maar die worden snel weggewerkt door de toenemende bewolking. Vervolgens trekt het front over. Er zijn dan ook perioden met regen te verwachten in de loop van de ochtend. Rond de middag wordt het droog en komen er geleidelijk weer opklaringen binnen vanaf de kust. Deze namiddag wisselen wolken en opklaringen elkaar dan ook af. Misschien valt er later in de middag tijdelijk hier en daar nog een enkele bui. De maxima lopen verder op en halen in de loop van de dag een tiental graden aan zee. Landinwaarts zal dat eerder rond 8-9 graden zijn. Er komt ook meer wind te staan uit een noordwestelijke richting. Aan zee kan die zelfs tijdelijk vrij krachtig tot krachtig gaan waaien.

In de nacht naar vrijdag is het wisselend bewolkt en valt er eventueel hier of daar nog een enkele bui. Minima dan rond een 3-4 graden. Tegen de ochtend neemt de wind verder af en kan zich eventueel en vooral landinwaarts een enkele nevel- of mistbank vormen.

Morgen:

Vrijdag wordt een licht wisselvallige dag. De maxima zitten rond 8 graden en we krijgen een mix van wolken en opklaringen. Het lijkt droog te kunnen blijven al zou een enkel buitje in de ochtend eventueel nog wel net kunnen. Er staat wel nog steeds een goed doorstaande wind uit een overwegend west tot zuidwestelijke hoek. Overdag neemt de bewolking geleidelijk aan toe.

In de avond en nacht naar zaterdag trekt een zwak warmtefront door. Er is dan veel bewolking met eventueel hier of daar wat lichte regen. De minima zitten daarbij rond een 6 à 7 graden.

Overmorgen:

Zaterdag is dan weer de meer wisselvallige dag van het weekeind. Een volgend front trekt dan door onze omgeving met vrij veel wind, maar amper of geen regen. Het front is grotendeels inactief en op wat lichte verspreide regen na, blijft het droog. De bewolking overheerst wel. De maxima lopen weer een graadje op naar een 10 tot zelfs 11 graden.

Ook de nacht naar zondag is droog met minima dan rond een 3-4 graden tegen de ochtend. Er komen dan geleidelijk aan weer meer opklaringen.

Later:

Zondag wordt een betere dag. Er is ruimte voor opklaringen en we houden het ook dan droog. De temperaturen zetten een klein stapje terug ten opzichte van zaterdag, maar halen toch nog gemakkelijk een 8 à 9 graden. Er is ook minder wind dan op zaterdag, al waait die wel nog steeds goed door uit het zuidwesten.

Samenvatting:

We starten vandaag droog met nog een enkele opklaring. Daarna neemt de bewolking toe en in de loop van de ochtend trekt een regenzone door. Vanmiddag wordt het geleidelijk weer droog met een mix van wolken en opklaringen en nog een enkele bui. Het wordt zachter met maxima van 8 tot 10 graden en een goed doorstaande noordwestelijke wind.

Geert, donderdag 27 januari, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: