MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Grootschalig zien we nog steeds een Groenlands hoog met een uitloper die via IJsland tot boven Denemarken en Polen ligt. Op de Atlantische Oceaan zien we een toenemende depressie-activiteit. Boven Nederland ligt de grens tussen zeer koude arctische lucht en veel zachtere lucht ten zuiden van ons. Wij zitten daar eerst nog ergens tussen in, maar de zachte lucht komt er aan. Later vandaag zet een volgend oceaanfront een definitieve en beslissende aanval in op de koude lucht die daarna de komende week verder noordelijk teruggedrongen wordt. Later in de week ontwikkelt zich boven het Iberisch schiereiland een hogedrukgebied. Intussen richt de straalstroom zich in een steeds sterker wordende westelijke stroming pal op West-Europa. Daarmee worden tegen het midden van de week tal van storingen aangevoerd met extreem zachte lucht. We kunnen later deze week zelfs maxima noteren tot een bijzonder zachte waarde van om en bij de 15°C! Dit zal gepaard gaan met vrij veel wind en actieve storingen die door onze omgeving trekken. Voorlopig zijn er op de weerkaarten geen sporen van een eventuele kou-inval meer bij ons te bespeuren, getuige deze ook vandaag weer zeer zacht en ook zeer eensgezinde pluim:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag loopt zachte lucht geleidelijk aan weer binnen. De dag begint nog koud en droog met waarden rond 1-2 graden, maar de temperaturen lopen later fors op. Later vanochtend trekt van het westen uit ook wat regen binnen. Het wordt vanmiddag dan ook een vrij zachte middag met regelmatig wat regen, maar geen grote hoeveelheden. Het wordt uiteindelijk tegen de avond een 7 à 9 graden bij een naar zuid terugdraaiende wind en de koude lucht boven Nederland wordt weer naar het noorden terug gedrongen.

In de nacht naar maandag is het zwaar bewolkt met minima rond een 6-7 graden. Meestal is het daarbij droog al is een spatje lokale regen niet uitgesloten.

Morgen:

Morgen wordt aanvankelijk in eerste instantie een meest droge dag met weinig of geen regen en temperaturen rond een 8 à 9 graden. Het is zwaar bewolkt met weinig of geen zon. In de middag stijgt de kans op regen weer. Zeker naar de late middag toe gaat het regenen wanneer een front binnenloop waarachter zich nog zachtere lucht bevindt.

In de nacht naar dinsdag zijn er dan ook weer perioden met regen bij erg zachte minima.

Overmorgen:

Dinsdag komt nog zachtere lucht binnen. Samen met een paar storingen die arriveren, loopt de temperatuur overdag verder op tot dubbele cijfers waarbij het later op de dag 11 tot 12 graden kan worden. Dit gaat gepaard met regen.

 

Later:

Woensdag wordt het nog zachter en komt de zachtste lucht binnen. Het kan dal zelfs tot rond of toch minstens dicht tegen de 15 graden worden … Dat gaat uiteraard gepaard met veel wolken en perioden met regen en vrij veel wind.

Samenvatting:

Vandaag start nog koud, maar overdag komt er geleidelijk zachtere lucht binnen. Dit gaat gepaard met wat regen. Tegen het eind van de dag is het een 6 à 7 graden geworden met een matige zuidwestelijke wind en af en toe wat regen.

Geert, zondag 26 december, 10.20 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Kerstwensen: