ZO

04/28/2024

Weertype

Weertype

11° | 15°

60 %

Windrichting

4-5 bft
Een klein lagedrukgebied eist vandaag alle aandacht op de weerkaarten op. Het lag vanochtend aa [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

| 19°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern nog steeds ten westen van Ierland trekt geleidelijk richting Frankrijk. Wij zitten nog altijd op de noordoostelijke flank van dat hoog. Op die flank trekken nog steeds (restanten van) zwakke fronten van noord naar zuid. Dat zorgt ook vandaag weer voor vrij veel bewolking, maar het blijft wel meest tot volledig droog. Het hoog trekt de komende dagen geleidelijk meer richting het Europese continent waardoor we dan morgen en overmorgen stilaan meer onder het centrum van dat hoog terecht komen met rustiger weer en minder invloed van fronten, hoewel er toch vrij veel bewolking lijkt over te blijven. Later in de week wordt het hoog wat naar het zuiden weggedrukt. Op de Atlantische Oceaan wordt de druk van een IJslandse depressie tegelijk groter zodat we in de tweede helft van de week in een zwakke westelijke stroming terecht komen met opnieuw invloed van (staartjes van) storingen. Tegen het eind van de week en volgend weekeind biedt het hoog weer wat meer weerstand zodat we dan eerder in een zachtere zuid tot zuidwestelijke stroming terechtkomen. Dat zou dan naar de maandwisseling toe kunnen uitlopen op een flink stuk zachtere temperaturen en echte lente, maar dat is nog vrij ver in de verwachtingstermijn en tegen dan kan er nog veel gebeuren. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk in hoeverre Atlantische storingen ons toch niet teveel zouden gaan beïnvloeden.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt ook weer een wisselend tot zwaar bewolkte dag. Er zijn vooral later in de namiddag wel wat meer opklaringen mogelijk, vooral dan aan zee en in het westen, maar overal breed opklaren zit er waarschijnlijk niet in. Daarvoor zijn er te veel wolken. Het blijft droog of toch zo goed als of het zou een lokaal handvol druppels moeten zijn. De temperaturen komen amper van hun plaats en blijven rond een maximale waarde van een 8 graden hangen. De wind blijft in een koele noord tot noordwestelijke hoek zitten.

In de nacht naar dinsdag zijn wat meer opklaringen mogelijk. De minima dalen daarbij naar waarden ergens tussen een 6 en 5-tal graden.

Morgen:

Morgen zou het een graadje zachter kunnen worden en gaan we toch voorzichtig naar een 8 à 9, hier en daar al 10 graden. Er blijft echter veel bewolking hangen, ook al zijn er wel een aantal bredere opklaringen. Vooral landinwaarts dan want later neemt de bewolking vanaf de kust duidelijk weer toe. Het is zelfs niet onmogelijk dat er vlak aan zee wat mist opduikt die vanaf de zee binnenwaait. De wind draait meer naar een westelijke hoek.

In de nacht naar woensdag verandert er niet zoveel aan dit weerbeeld. Zwaar bewolkt met minima rond 4-5 graden.

Overmorgen:

Op woensdag zit de wind in het westen en voert wat minder koele oceaanlucht aan. De maxima kunnen dan al naar een 12-tal graden oplopen. Het algemene weerbeeld verschilt niet zoveel van de vorige dagen. We krijgen opnieuw een mix van wolken en opklaringen. Er is een kleine kans op een lokaal spatje regen, maar veel zal het niet zijn.

Later:

Donderdag neemt de invloed van een Atlantisch lagedrukgebied toe. Boven Europa is de luchtdruk dan nog vrij hoog, maar dat hoog verzwakt en trekt zich wat zuidelijker terug waardoor de invloed van storingen vanaf de Britse Eilanden groter wordt. De bewolking neemt opnieuw toe en daarmee loopt ook de kans op wat regen of wat buien op. Er wordt wel vrij zachte lucht aangevoerd met maxima rond 12 tot 13 graden bij een wat aanspannende zuidwestelijke wind.

Samenvatting:

Net als gisteren, krijgen we ook vandaag veel bewolking binnen. Het blijft wel droog op een heel lokaal spatje regen niet te na gesproken en de maxima zitten opnieuw rond een 8 graden bij een zwakke tot matige noordwestelijke wind. Later op de dag zijn wat meer opklaringen mogelijk.

Geert, maandag 22 maart, 06.30 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Er komen geleidelijk aan steeds meer planten en struiken tot bloei. Ook de rode ribes is een vroege bloeier en is intussen reeds overal volop te bewonderen: