MA

05/13/2024

Weertype

Weertype

14° | 22°

30 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten twee sturende systemen. Enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen [...]
Lees verder

DI

14 mei

Weertype

Weertype

14° | 22°

80 %

Windrichting

3 bft
De vooruitzichten voor dinsdag zijn erg wispelturig door de nabijheid van een front. Zag het er [...]
Lees verder

WO

15 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

40 %

Windrichting

3 bft
Woensdag is het ook wisselvallig en onstabiel met kans op buien, maar zeker niet de hele tijd. [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Donderdag keert het front dat dinsdagavond passeerde, mogelijk terug met opnieuw een zwaar bewo [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern nog steeds boven de Britse Eilanden heeft een uitloper richting Frankrijk. Wij zitten nog altijd op de noordoostelijke flank van dat hoog. Op die flank trekken nog steeds (restanten van) zwakke fronten van noord naar zuid. Dat zorgt vandaag en ook de komende dagen voor vrij veel bewolking, maar het blijft wel meest tot volledig droog. Na het weekeind trekt het hoog geleidelijk meer richting het Europese continent waardoor we dan stilaan meer onder het centrum van dat hoog terecht komen met rustiger weer en minder invloed van fronten, hoewel er toch vrij veel bewolking lijkt over te blijven. Later in de week wordt het hoog wat naar het zuiden weggedrukt. Op de Atlantische Oceaan wordt de druk van een IJslandse depressie tegelijk groter zodat we in een zwakke westelijke stroming terecht komen met opnieuw invloed van (staartjes van) storingen. Tegen het eind van de week biedt het hoog weer wat meer weerstand zodat we dan eerder in een zachtere zuid tot zuidwestelijke stroming terechtkomen. Dat zou dan naar de maandwisseling toe kunnen uitlopen op een flink stuk zachtere temperaturen en echte lente, maar dat is nog vrij ver in de verwachtingstermijn en tegen dan kan er nog veel gebeuren.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Nog even over gisteren, want die dag verliep veel zonniger dan voorzien. De reden hiervoor was dat een zwak front enkele uren vertraging maakte en dat zorgde direct voor het verschilt tussen een zonnige en bewolkte middag. De bewolking van dat front kwam pas tegen de late middag / vooravond onze regio binnen en hangt hier nog steeds. Er zal ook de rest van de zondag toch vrij veel bewolking binnenwaaien. Het blijft daarbij wel droog en geleidelijk aan duiken er enkele voorzichtige opklaringen op die wat breder kunnen worden in de namiddag. Maxima die weer iets lager kunnen zitten dan gisteren rond een 7-8 graden bij een zwakke tot matige noordoostelijke wind die opnieuw meer naar het noorden terugdraait.

Ook in de nacht naar maandag blijft het wisselend tot zwaar bewolkt. Minima rond 3-4 graden.

Morgen:

Morgen wordt ook weer een wisselend tot zwaar bewolkte dag. Er zijn wel enkele opklaringen mogelijk, maar breed opklaren zit er waarschijnlijk niet in. Daarvoor zijn er te veel wolken. Het blijft droog. De temperaturen komen amper van hun plaats en blijven rond een maximale waarde van een 7 tot 8 graden hangen. De wind blijft ook morgen in een koele noordoostelijke hoek zitten.

In de nacht naar dinsdag zijn wat meer opklaringen mogelijk en kan het weer wat koeler worden.

Overmorgen:

Dinsdag zou het een graadje zachter kunnen worden en gaan we toch voorzichtig naar een 8 à 9, misschien wel al 10 graden. Er blijft echter veel bewolking hangen, ook al zijn er wel een aantal bredere opklaringen. De wind draait meer naar een westelijke hoek.

Later:

Op woensdag zit de wind in het westen en voert wat minder koele oceaanlucht aan. De maxima kunnen dan al naar een tiental graden oplopen. Het algemene weerbeeld verschilt niet zoveel van de vorige dagen. We krijgen opnieuw een mix van wolken en opklaringen. Er is een kleine kans op een lokaal spatje regen, maar veel zal het niet zijn.

Samenvatting:

We krijgen vandaag veel bewolking binnen. Een zwak front is daar verantwoordelijk voor. Het blijft wel droog en de maxima zitten opnieuw rond een 7 tot 8 graden bij een weer goed doorstaande noordoostelijke wind. Later op de dag zijn enkele voorzichtige opklaringen mogelijk.

Geert, zondag 21 maart, 09.35 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Er komen geleidelijk aan steeds meer planten en struiken tot bloei. Ook de rode ribes is een vroege bloeier en is intussen reeds overal volop te bewonderen: