DI

05/14/2024

Weertype

Weertype

14° | 20°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten twee sturende systemen. Enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen [...]
Lees verder

WO

15 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het ook wisselvallig en onstabiel met kans op buien en/of perioden met regen, maar ze [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag ligt dat front nog steeds in onze buurt en kan het opnieuw voor perioden met regen ga [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2 bft
Vrijdag is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebi [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern nog steeds boven Ierland blijft nog altijd pas op de plaats maken. Het hoog heeft een uitloper richting Nederland. Wij zitten nog altijd op de noordoostelijke flank van dat hoog. Op die flank trekken nog steeds (restanten van) zwakke fronten van noord naar zuid. Dat zorgt vandaag en morgen voor vrij veel bewolking waaruit zelfs tijdelijk wat lichte regen kan vallen. Na het weekeind trekt het hoog geleidelijk meer richting het Europese continent waardoor we dan stilaan meer onder het centrum van dat hoog terecht komen met rustiger weer en minder invloed van fronten, hoewel er toch vrij veel bewolking lijkt over te blijven. Later in de week is het niet zo heel duidelijk waar dat hoog precies met zijn kern zal terecht komen. Het lijkt erop dat het zuidelijker wegzakt. Op de Atlantische Oceaan wordt de druk van een IJslandse depressie tegelijk groter zodat het wel eens zou kunnen dat we in een zwakke westelijke stroming terecht komen met opnieuw invloed van (staartjes van) storingen. Evenzogoed zou het echter kunnen dat het hoog genoeg weerstand biedt en we eerder in een zachtere zuid tot zuidwestelijke stroming terechtkomen. Dit is op dit ogenblik niet zo heel duidelijk en we zullen de evolutie de komende dagen goed moeten volgen. In beide scenario’s wordt het wel zachter dan nu.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijft het overdag lang droog, maar het is in tegenstelling tot de eerdere verwachtingen toch niet zeker dat we dat de hele dag volhouden. We zijn de dag zonnig en koud gestart, maar later op de dag neemt de bewolking en daarmee de kans op een buitje in de latere namiddag dan toch weer toe. De temperaturen halen overdag nog steeds niet veel meer dan een 7 à 8 graden, maar het weerbeeld is eerst nog wel net als gisteren eerst veel vriendelijker. De zon is er nog lang bij en kan een groot deel van de dag geregeld blijven schijnen bij een eerst licht tot wisselend bewolkt weertype. Echter, geleidelijk aan verschijnen er meer en meer wolken. Er staat nog steeds een koele noordoostelijke wind.

Vanavond en vannacht is het bewolkt met kans op wat lichte verspreide regen gedurende de nacht. De minima zitten een stuk hoger en komen niet onder de 5-6 graden uit terwijl er een matige noordelijke wind komt te staan.

NOOT: Om 10.37 uur Belgische tijd staat de zon loodrecht boven de evenaar en begint vandaag de astronomische lente!! Hoera.

Morgen:

Ook morgen is het niet zo fraai. Er zal toch vrij veel bewolking binnenwaaien en daarmee is er in de ochtend eerst ook weer nog kans op het voorkomen van wat lokale lichte regen of een buitje. Gaandeweg de ochtend al wordt het snel droog en geleidelijk aan duiken er enkele voorzichtige opklaringen op die wat breder kunnen worden in de namiddag. Maxima die weer iets lager kunnen zitten rond een 7 graden bij een zwakke tot matige noordoostelijke wind die opnieuw meer naar het noorden terugdraait.

Ook in de nacht naar maandag blijft het zwaar bewolkt met kans op een enkel drupje regen. Minima rond 3-4 graden.

Overmorgen:

Maandag wordt ook weer een wisselend tot zwaar bewolkte dag. Er zijn wel enkele opklaringen mogelijk, maar breed opklaren zit er waarschijnlijk niet in. Daarvoor zijn er te veel wolken waaruit zelfs opnieuw al eens een enkel drupje regen zou kunnen vallen. De temperaturen komen amper van hun plaats en blijven rond een maximale waarde van een 7 tot 8 graden hangen.

Later:

Dinsdag zou het een graadje zachter kunnen worden en gaan we toch voorzichtig naar een 8 à 9, misschien wel al 10 graden. Er blijft echter veel bewolking hangen, ook al zijn er wel een aantal bredere opklaringen. De wind draait meer naar een westelijke hoek.

Samenvatting:

Vandaag start zonnig. Gaandeweg de dag verschijnen er vervolgens meer en meer wolken die van het noorden uit binnenlopen en krijgt de zon het moeilijker. Het blijft wel nog lang droog bij maxima rond 7-8 graden en een zwakke tot matige noordoostelijke wind. Tegen de late middag is een drupje regen niet uitgesloten.

Geert, zaterdag 20 maart, 09.10 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De cornus mas staat intussen overal volop te bloeien: