MA

05/13/2024

Weertype

Weertype

14° | 22°

30 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten twee sturende systemen. Enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen [...]
Lees verder

DI

14 mei

Weertype

Weertype

14° | 22°

80 %

Windrichting

3 bft
De vooruitzichten voor dinsdag zijn erg wispelturig door de nabijheid van een front. Zag het er [...]
Lees verder

WO

15 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

40 %

Windrichting

3 bft
Woensdag is het ook wisselvallig en onstabiel met kans op buien, maar zeker niet de hele tijd. [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Donderdag keert het front dat dinsdagavond passeerde, mogelijk terug met opnieuw een zwaar bewo [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied boven Ierland blijft voorlopig pas op de plaats maken. Wij zitten op de noordoostelijke flank van dat hoog, waarbij enkele storingen op die flank van noord naar zuid door onze omgeving trekken. Dat duurt nog tot en met donderdag. Dat hoog trekt in de loop van de week naar het noorden en komt uiteindelijk eind van de week boven Scandinavië terecht. Daardoor wordt de stroming bij ons noordelijk en later zelfs noordoostelijk waarmee nog koelere lucht aangevoerd zal worden. Volgende week zou het hoog dan geleidelijk kantelen waardoor er later in de week erg zachte lucht vanuit het zuiden tot bij ons zou kunnen geraken. De pluim verduidelijkt deze diverse fases in ons weerbeeld: eerst nog wisselvallig, gevolgd door een nog wat koelere fase (vooral met koudere nachten) waarna dan een lente-opwarming op het menu zou staan. Merk ook de neerslag op; de eerste dagen valt er nog wel wat, maar vanaf het weekeind breekt weer een lange droge periode aan:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijft het overwegend grijs. De wind zit daarbij in een koele noordelijke hoek en waait vooral aan zee erg stevig door. Daar blijven uitschieters van om en bij de 50 km per uur mogelijk. Ook landinwaarts staat er redelijk wat wind, al waait die daar wel wat minder hard, maar is bij momenten toch wel erg vlagerig. De temperaturen blijven aan de koele kant met 7 tot maximaal 8 graden. We houden het ook niet droog. De dag begint al met perioden van regen en/of buiige regen of buien. Dat risico blijft de hele dag bestaan. Een zwakke storing ligt in onze buurt en blijft de hele dag boven ons hoofd liggen. Misschien dat er tijdelijk een wat betere, drogere periode voorkomt, maar later op de dag neemt de kans op regen opnieuw toe.

Ook in de nacht naar donderdag is wat regen of een bui niet uitgesloten. De minima kunnen tegen donderdagochtend dalen naar een 4-5 graden en er blijft zeker aan de kust redelijk wat wind staan. Tegen de ochtend nemen de regenkansen zelfs weer toe.

Morgen:

Morgen neemt de bewolking weer toe en kan er tijdelijk weer een periode met regen en/of buien voorkomen. Tegen het eind van de dag komen er geleidelijk een paar opklaringen, al blijft ook dan een enkele bui zeker mogelijk. De temperaturen dalen nog wat en de maxima zitten dan maar op 6 tot 8 graden.

Vooral de nacht naar vrijdag zou een koude nacht kunnen worden met mogelijk wat vorst aan de grond tegen de ochtend. Het wordt dan wel droog en de wind draait naar een noordoostelijke richting.

Overmorgen:

Vrijdag houden we het droog of toch zo goed als. Misschien dat er heel lokaal nog een enkel buitje mogelijk is. Het is wel koel met maxima rond een 6 à 7 graden. Gaandeweg de dag verschijnen er meer opklaringen bij een zwakke tot matige noordelijke tot noordoostelijke wind.

In de avond koelt het snel af en tegen zaterdagochtend zitten de minima op de meeste plekken net iets onder het vriespunt. Aan de grond vriest het overal.

Later:

Zaterdag blijft het dan droog. De temperaturen halen overdag nog steeds niet veel meer dan een 7 à 8 graden, maar het weerbeeld is veel vriendelijker. We starten de dag wel koud met algemene nachtvorst. De zon is er echter terug bij en kan een groot deel van de dag blijven schijnen bij een licht tot wisselend bewolkt weertype.

In de nacht naar zondag wordt het opnieuw koud met temperaturen rond of net onder het vriespunt en algemene vorst aan de grond.

Samenvatting:

Ook vandaag wordt een grijze dag met perioden van regen, buiige regen of regenbuien. Het is koel en kil met maxima rond 7 graden en een nog altijd goed doorstaande noordelijke wind. Zeker aan de kust haalt die af en toe uit tot rond de 50 km per uur.

Geert, woensdag 17 maart, 06.50 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De cornus mas staat intussen overal volop te bloeien: