DI

05/14/2024

Weertype

Weertype

14° | 20°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten twee sturende systemen. Enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen [...]
Lees verder

WO

15 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het ook wisselvallig en onstabiel met kans op buien en/of perioden met regen, maar ze [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag ligt dat front nog steeds in onze buurt en kan het opnieuw voor perioden met regen ga [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2 bft
Vrijdag is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebi [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied boven Ierland blijft voorlopig pas op de plaats maken. Wij zitten op de noordoostelijke flank van dat hoog, waarbij enkele storingen op die flank van noord naar zuid door onze omgeving trekken. Dat gaat ook vandaag nog door. Dat hoog trekt geleidelijk de komende dagen meer naar het noorden en komt uiteindelijk eind van de week boven Scandinavië terecht, maar de kern blijft nog boven de Britse Eilanden liggen. Daardoor wordt de stroming bij ons noordelijk en later zelfs noordoostelijk waarmee nog koelere lucht aangevoerd zal worden. Volgende week zou het hoog dan geleidelijk kantelen en naar het vasteland doorschuiven waardoor er later in de week zachtere lucht vanuit het zuiden tot bij ons zou kunnen geraken. De pluim verduidelijkt deze diverse fases in ons weerbeeld: eerst nog wisselvallig, gevolgd door een nog wat koelere fase (vooral met koudere nachten) waarna dan een lente-opwarming op het menu zou staan. Merk ook de neerslag op; was die gisteren bijna volledig uit de pluim verdwenen, dan zien we nu toch wel af en toe wat signalen opduiken. Een teken dat de hogedruk minder sterk naar voor zal komen.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag neemt de bewolking weer toe en kunnen er verspreid over de dag tijdelijk weer perioden met regen en/of buien voorkomen. Tegen het eind van de dag komen er geleidelijk een paar schuchtere opklaringen, al blijft ook dan een enkele bui zeker mogelijk. De temperaturen dalen nog wat en de maxima zitten maar op 6 tot 8 graden. Er staat ook nog steeds een koele noordelijke wind, aan zee kan die van tijd tot tijd nog vrij krachtig tot krachtig waaien, vooral vanmiddag dag.

Vanavond koelt het snel af en in de nacht kan het met minima rond 2-3 graden koud worden met mogelijk wat vorst aan de grond tegen de ochtend. Het wordt dan wel droog en de wind draait naar een noordoostelijke richting.

Morgen:

Morgen houden we het droog of toch zo goed als. Misschien dat er heel lokaal nog een enkel buitje mogelijk is. Het is wel koel met maxima rond een 6 à 7 graden. Er zijn dan duidelijk veel meer en ook bredere opklaringen bij een zwakke tot matige noordelijke tot noordoostelijke wind.

In de avond koelt het snel af en tegen zaterdagochtend zitten de minima op de meeste plekken net iets onder het vriespunt. Aan de grond vriest het overal.

Overmorgen:

Zaterdag blijft het dan overdag lang droog, maar het is in tegenstelling tot de eerdere verwachtingen toch niet zeker dat we dat de hele dag volhouden. Later op de dag neemt de bewolking en daarmee de kans op een bui dan toch weer toe. De temperaturen halen overdag nog steeds niet veel meer dan een 7 à 8 graden, maar het weerbeeld is veel vriendelijker. We starten de dag wel koud met algemene nachtvorst. De zon is er echter terug bij en kan een groot deel van de dag blijven schijnen bij een eerst licht tot wisselend bewolkt weertype. Later verschijnen er dan meer wolken.

In de nacht naar zondag wordt het opnieuw koud met temperaturen enkele graden boven het vriespunt en ook kans op wat lichte neerslag of een buitje.

Later:

Ook zondag is het niet meer zo fraai als het er eerst naar uitzag. Er zal toch vrij veel bewolking binnenwaaien en daarmee is er ook weer kans op het voorkomen van wat lokale lichte regen of een buitje. Maxima die iets hoger kunnen komen rond een 8 à 9 graden bij een zwakke tot matige noordoostelijke wind.

Samenvatting:

Het blijft vandaag grijs en troosteloos tot in de late namiddag. Dan pas zijn enkele schuchtere opklaringen mogelijk. Er valt daarbij van tijd tot tijd wat (lichte) regen of een bui. Maxima rond 7 graden bij een boven land zwakke tot matige en aan zee soms vrij krachtige tot krachtige noordelijke wind.

Geert, donderdag 18 maart, 07.10 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De cornus mas staat intussen overal volop te bloeien: