DI

05/14/2024

Weertype

Weertype

14° | 20°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten twee sturende systemen. Enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen [...]
Lees verder

WO

15 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het ook wisselvallig en onstabiel met kans op buien en/of perioden met regen, maar ze [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag ligt dat front nog steeds in onze buurt en kan het opnieuw voor perioden met regen ga [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2 bft
Vrijdag is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebi [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven de Britse Eilanden ligt een stevig hoog. Wij zitten op de noordoostelijke flank van dat hoog, waarbij enkele storingen op die flank van noord naar zuid door onze omgeving trekken. Dat duurt nog tot en met donderdag. Dat hoog trekt in de loop van de week naar het noorden en komt uiteindelijk eind van de week boven Scandinavië terecht. Daardoor wordt de stroming bij ons later noordelijk en zelfs noordoostelijk waarmee nog koelere lucht aangevoerd zal worden. Volgende week zou het hoog dan geleidelijk kantelen waardoor er later in de week erg zachte lucht vanuit het zuiden tot bij ons zou kunnen geraken. De pluim verduidelijkt deze diverse fases in ons weerbeeld: eerst nog wisselvallig, gevolgd door een nog wat koelere fase (vooral met koudere nachten) waarna dan een lente-opwarming op het menu zou staan:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag trekt een volgende storing over onze omgeving. Het is de hele dag zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen of buien. De bewolking overheerst en de maxima raken weer niet veel verder dan tot rond een 7 tot 8 graden. Ook de wind blijft redelijk meespelen uit een west tot noordwestelijke hoek, al waait die toch wel duidelijk een flink stuk minder hard dan de voorbije dagen het geval was.

Vanavond en vannacht is het droger geworden, al blijft een bui zeker mogelijk. De minima dalen tot rond een 3-4 graden tegen de ochtend. In de loop van de nacht trekt echter de wind weer aan. Die gaat weer vrij krachtig waaien boven land, aan zee krachtig tot zelfs mogelijk tijdelijk hard, uit een noordwestelijke hoek. Er zijn weer uitschieters mogelijk van 50 tot 70 km per uur.

Morgen:

Morgen lijkt het wat droger te worden. De wind draait dan wel naar een koelere noordelijke hoek, maar er is ook ruimte voor opklaringen. De temperaturen blijven aan de koele kant met 7 tot maximaal 8 graden. Toch is wat regen of een bui niet volledig uitgesloten, zeker niet later op de dag wanneer opnieuw een zwakke storing vanuit het noorden tot over onze regio zou kunnen schuiven.

Ook in de nacht naar donderdag is wat regen of een bui niet uitgesloten. De minima kunnen tegen donderdagochtend dalen naar een 3 graden.

Overmorgen:

Donderdag neemt de bewolking weer toe en kan er tijdelijk weer een periode met regen voorkomen. Tegen het eind van de dag komen er geleidelijk meer opklaringen, al blijft ook dan een enkele bui zeker mogelijk. De temperaturen dalen nog wat en de maxima zitten dan maar op 6 tot 8 graden.

Vooral de nacht naar vrijdag zou een koude nacht kunnen worden met mogelijk wat vorst aan de grond tegen de ochtend.

Later:

Vrijdag houden we het droog of toch zo goed als. Misschien dat er heel lokaal nog een enkel buitje mogelijk is. Het is wel koel met maxima rond een 6 à 7 graden. Gaandeweg de dag verschijnen er meer opklaringen bij een zwakke tot matige noordelijke tot noordoostelijke wind.

In de avond koelt het snel af en tegen zaterdagochtend zitten de minima op de meeste plekken net iets onder het vriespunt. Aan de grond vriest het overal.

Samenvatting:

Het wordt vandaag een grijze, bewolkte dag. Er zijn perioden met regen of buien. De maxima komen niet veel hoger dan rond een 7 tot 8 graden bij een veel minder uitgesproken, nog steeds koele noordwestelijke wind. Vanavond en vannacht komt er weer meer wind.

Geert, dinsdag 16 maart, 07.00 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De cornus mas staat intussen overal volop te bloeien: